Sport

Your Highness Oslo Grand Prix: - I dag er hesten norsk!

Den halvt norskeide hesten Your Highness trakk det lengste strået under Oslo Grand Prix søndag. Da var ikke den norske eierdelen i tvil. Søndag var hoppa helnorsk.

Your Highness og eiere i Racing Stables HB feirer seieren i Oslo Grand Prix. Hesten er deleid i Norge. Foto: Eirik Stenhaug, Equus media

  • Marthe Ihle

— Vi har verdens beste trener, verdens beste kusk og verdens beste hest. I dag er den 100 % norsk, sier talsmann for eierne av Your Highness, Oskar Eidsaa, etter løpet.

Det var tidenes beste felt som stilte til start under Oslo Grand Prix på Bjerke. Det ble en kamp mellom verdens aller beste travhester, der den delvis norskeide hesten med kusk Björn Goop trakk det lengste strået.

Eidsaa er en av sju nordmenn i eierkonstellasjonen. Björn Nordstrand, svensk TV 4-gründer, eier halve hesten. De norske deleierne er i tillegg til Eidsaa Arnfinn Stakson, Kolbjørn Gaustad, Kristian Kallevik, Truls Larsen, Jørn Thuv og Reidar do Carma Svensen.

Your Highness vant Oslo Grand Prix 2016 foran storfavoritten Nuncio. Seieren er verdt 1,5 millioner kroner. Foto: Equus media Eirik Stenhaug / NTB scanpix

Større enn alt annetHesten hadde foran løpet kjørt inn drøyt 7 millioner kroner, og kunne nå plusse på vinnersummen på 1,5 millioner kroner.

— Oslo Grand Prix er det største for oss nordmenn. Det er større enn alt annet. Dette er vanvittig bra, sier Eidsaa til Aftenposten.

Han roser også kusk Björn Goop.

— Han gjør en så god kuskeinnsats, helt etter boka. Det skal 100 prosent styring til for å slå verdens beste hester, sier Eidsaa.

Imponert verdensmester

Den regjerende verdensmesteren, Papagayo E., ble den beste «helnorske» hesten i feltet med sin fjerdeplass.

Men det kimser ikke trener Jan-Kristian Waaler av. Han mener at hesten akkurat nå er fjerde best i verden. For så solid var startfeltet på Bjerke.

— Verdens beste hester er her i dag, så jeg vil si at akkurat nå, så er vi nummer fire i verden. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at noen av verdens beste hester stilte her i dag, sier Waaler.

Han er imponert over Your Highness.

— Jeg har fulgt med den, og er imponert over både hesten og kusken. Han har en utrolig evne til å være først når det gjelder i de store løpene, sier Waaler.

Feiring

Waaler mener altså at Papagayo E. er verdens fjerde beste hest. Men å i så fall kalle Your Highness verdens beste hest, det synes Oskar Eidsaa er litt å ta i.

— Det er vanskelig å si. Det finnes for eksempel mange gode franske hester vi ikke har møtt ennå. Men å kalle henne en av verdens beste, er lov å si, sier Eidsaa.

Nå venter selvfølgelig en feiring som står til prestasjonen.

— Det blir fest både her oppe på Bjerkebanen og et after-party senere. Det ble sagt her at vi skulle fylle hele pokalen med champagne, så da skal den vel tømmes og, flirer Eidsaa.

— Det er utrolig moro, dette, avslutter den norske deleieren.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: