Sport

Ben Johnson: - Jeg synes synd på Lance Armstrong

— Jeg føler med ham, sier historiens nest mest kjente doper om den mest kjente.

Lance Armstrong hadde sju Tour de France-titler. Nå er det null igjen.
  • Martin K. Andersen
Her løper Ben Johnson inn til 9,79 på 100 meter i Seoul. Den tiden ble kort etter strøket.
Ben Johnson er tirsdag i Seoul i en antidopingkampanje i anledning at det er 25 år siden hans uvirkelige rekord i OL i 1988.

Siden han sprengte grensene for det man trodde var menneskelig mulig i OL i 1988 — for så å bli tatt for doping - har navnet til Ben Johnson blitt knyttet til doping.

Det samme gjelder nå Lance Armstrong - antakelig er han enda et hakk mer beryktet for øyeblikket.

— Vi gjør alle feil i livet. Jeg føler med ham, sier Ben Johnson nå til nettmagasinet insidethegames .

Ryktene rundt Lance Armstrong har «alltid» vært der. For et snaut år siden la det amerikanske antidopingbyrået fram bevisene gjorde at heller ikke Armstrong selv kunne nekte lenger.

— Forhåpentligvis vil han komme over dette - men det kommer til å være tøft en god stund. Jeg burde vite litt om det. Det er en ting man må leve med hele tiden. Jeg ønsker ham alt godt, sier Johnson videre i intervjuet.

25 år er gått

Tirsdag er det på dagen 25 år siden Ben Johnsons «seier» på 100 meter i Seoul. I den anledning besøker Johnson den sørkoreanske byen som en del av antidoping-kampanjen «#ChooseTheRightTrack», som er ledet av et sportstøymerke.

Ben Johnson er i dag 51 år. Halve livet sitt har han vært kjent som en doper, og det merker han fortsatt.

— Hver gang folk snakker om en positiv dopingtest, så nevner de Ben Johnson. Men akkurat nå forsøker jeg bare å få frem budskapet, sier Johnson, som altså nå forsøker å få folk til å skjønne at doping er galt.

Ber Carl Lewis stå fram

Hans forslag til løsning er å snakke med 17-18-åringer som skal delta i ungdomsmesterskap.

— Du må gi dem informasjon og nå frem til dem. Dette er måten man må prøve å stoppe denne generasjonen fra å gå i feil retning, sier Ben Johnson.

— For 25 år siden visste jeg at andre dopet seg og jeg hadde muligheten til å velge om jeg skulle gjøre det eller ikke. Jeg følte jeg måtte forsøke å gjøre folkene rundt meg fornøyd. Det føltes som om de fleste utøverne rundt meg ville gjøre det samme. 25 år senere, som en eldre mann, ser jeg folk som gjør samme feil, sier Johnson, som nylig også oppfordret sin rival Carl Lewis til å stå frem og fortelle at også han dopet seg.

Les mer om

  1. Sykkelritt
  2. Friidrett