Sport

Hun kan bli OL-dronningen

Dafne Schippers kom til VM i fjor bare som en kjenning for insiderne. Da hun dro fra Fugleredet i Beijing, var hun blitt superstjerne. Torsdag kveld løper hun på Bislett.

MULIG: - Klart det er mulig å ta to gull i Rio, sier Dafne Schippers.
  • Arne Hole

Ett gull og ett sølv i VM i fjor. Kan det toppes med to OL-gull i år? Dafne Schippers setter ikke noen begrensninger for seg selv når hun drar til Rio.

– Klart det er mulig å ta to gull i Rio. Alt er mulig, og det er en drøm å vinne dobbelt, sier Dafne Schippers til Aftenposten.

Jenta fra Utrecht, som fyller 24 år om en snau uke, var uten tvil den mest omsvermede personen da ordfører Marianne Borgen inviterte på det tradisjonelle jordbærpartyet i rådhuset onsdag ettermiddag.

Les også

  1. - Vi konkurrerer om alt fra løping til steinkasting

  2. Reiste hjem i tårer sist i London-OL: Har mye å revansjere nå

Schippers fenger alle

At Schippers er i fokus, er like naturlig som at det smeller i en startpistol. Her er grunnene:

  • Bytter fra syvkamp til sprint og blir verdensmester.
  • Hun var eneste europeer av verdens 18 raskeste damer på 100 meter i fjor
  • Hun har sjarm og utstråling
  • Hun er hvit

Det siste kan selvfølgelig være litt betent å nevne, men i friidretten har det vist seg at de fargede genetisk har hatt en fordel i løp. Når Dafne Schippers lykkes, viser hun for for alle at det ikke er nødvendig å være afrikaner eller ha afroamerikansk bakgrunn for å lykkes i sprint.

På herresiden kom ikke en hvit sprinter under 10 blank før Christophe Lemaitre greide det i 2010.

En likhet med Bolt

Da Usain Bolt glapp for Bislett-sjef Steinar Hoen, så han Dafne Schippers som det klare alternativet på kvinnesiden. Og Hoen lurer på om det kanskje er verd å dra en sammenligning.

– Bolt er kjent for høy frekvens og samtidig lange steg. Bolt bruker bare 41 steg på 100-meteren, de andre toppene 44. Dafne er 1,79 høy, mens mange av de andre i toppen er ganske små, sier Hoen og tenker spesielt på Shelly-Ann Fraser-Pryce som bare er 1,52. – Dafne får hoftene høyt og langer ut, fortsetter Hoen, som regner med at vi snart får en studie av den nederlandske jenta, som har jobbet så mye med å forbedre starten at hun i vinter var verdens raskeste på 60 meter.

– Hvor mange steg jeg bruker? Nei, det vet jeg ikke, sier Dafne. Hun vet bare at det var et lykketreff å kutte ut syvkampen. At suksessen skulle komme så fort, var et sjokk. Så sent som i VM 2013 tok hun bronse i mangekampen. To år etter gull på 200 meter og sølv på 100. – Jeg kastet mitt siste spydkast seks måneder før jeg fant ut at jeg skulle kutte ut syvkamp. Da fikk jeg så vondt i skulderen at jeg ikke sov på tre måneder etterpå.

Ny nasjonalhelt

Pappa Ernst er også med til Oslo, og han forteller at VM-suksessen i fjor forandret mye. Nå er datteren en av Nederlands mest populære idrettsutøvere. Og populariteten kan øke. For akkurat når Dafne har slått gjennom, så faller det sammen med at friidretts-EM skal arrangeres i Amsterdam.

– Nederlendere forventer alltid mye, men det betyr ikke noe mer press på meg. Jeg har mine egne forventninger. Men EM på hjemmebane blir en fin opptakt til OL, sier hjemmeyndlingen om mesterskapet som går fra 6. til 10. juli.

– Liker du det nye livet i rampelyset?

– Ja, det går helt fint, sier Dafne Schippers og tar imot en bolle jordbær fra fotografen.

Senere skal hun spise kirsebær med de store.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Les mer om

  1. Friidrett