Sport

Her er de 14 kandidatene til Aftenpostens gullmedalje

Idrettsåret 2015 har vært begivenhetsrikt for norske toppidrettsutøvere. Derfor er kampen om Aftenpostens Gullmedalje hard.

Foto: Borgen Ørn E / Hansen Espen

  • Eirik Fardal
    Eirik Fardal
    Sportssjef

Les om alle vinnerne siden 1933 her

Hvem er din favoritt? Stem nederst i artikkelen (Gullmedaljen er ingen leserkåring. Vinneren kunngjøres på kvelden illle julaften)

Alexander Kristoff (28)

Idrett: Sykling

Alexander Kristoff Foto: NTB Scanpix

Nominert for: Seieren i klassikeren Flandern Rundt. Vant også klassikeren GP Oest France og ble nummer to i Milano-San Remo. Har 20 seiere i 2015, blant annet i Tour of Qatar, Tour of Oman og Paris-Nice. På forsesongen var han rangert som verdens beste rytter.

Thea Therese Vingmark Næss (30)

Thea Therese Vingmark Næss Foto: NTB Scanpix

Idrett: KickboksingNominert for: VM-gull i kickboksing fullkontakt for amatører. Hun slet i semifinalen, men da finalen i 60-kilosklassen gikk, var hun overlegen mot russiske Lilia Sjarapova. Næss hadde full kontroll og vant 3–0. Næss forsvarte også sin profesjonelle VM-tittel i september.

Anders Fannemel (24)

Idrett: Skihopping

Anders Fannemel Foto: NTB Scanpix

Nominert for: Verdens lengste skihopp i historien. Hoppet 251,5 meter i Vikersund 15. februar. Tok også sin første verdenscupseier i Russland tidligere i sesongen. Var med på VM-gullet for lag i stor bakke i Falun.

Henrik Christiansen (19)

Idrett: Svømming

Henrik Christiansen Foto: NTB Scanpix

Nominert for: Den sensasjonelle bronsemedaljen på 1500-meter i kortbane-EM i Israel. Satte ny personlig, norsk og nordisk rekord med 14.23,60. Er i ferd med å bidra til å gjenreise norsk svømming etter den gylne, norske perioden mellom 2006 og 2012. ## Silje Norendal (22)

Silje Norendal Foto: NTB Scanpix

Idrett: SnowboardNominert for: Gullet i slopestyle under X Games. Hun måtte prestere sterkt da hun satte utfor som siste kvinne i finalen. Akkurat da lå hun på annenplass i konkurransen. Hun knuste konkurrentene og tok sitt andre gull på to år.

Johannes Thingnes Bø (24)

Johannes Thingnes Bø Foto: NTB Scanpix

Idrett: SkiskytingNominert for: VM-gullet i sprint i Kontiolahti. Tok også sølv i stafett og bronse i miksstafetten i samme VM. I sprinten tok storebror Tarjei bronsemedaljen.

Therese Johaug (27)

Therese Johaug Foto: NTB Scanpix

Idrett: LangrennNominert for: Gullet på 30 km klassisk under VM i Falun. Rykket etter knappe 20 minutter, og gikk alene i en time. Underveis måtte hun stoppe opp, for hun var usikker på løypen. Gikk likevel inn til gull.

Mats Zuccarello (28)

Mats Zuccarello Foto: NTB Scanpix

Idrett: IshockeyNominert for: At han kom tilbake i praktslag på isen i verdens tøffeste hockeyliga, NHL, etter å ha vært ute med en stygg hodeskade. Har vært en av NY Rangers’ beste et halvt år etter at han fikk en puck i hodet under kvartfinalen i sluttspillet. Kom tilbake i bedre slag enn han var tidligere.

Martin Johnsrud Sundby (31)

Martin Johnsrud Sundby Foto: NTB Scanpix

Idrett: LangrennNominert for: Å ha vunnet verdenscupen sammenlagt i langrenn. Vant også Tour de Ski for andre året på rad. Var knallsterk i sesongåpningen i fjor, og har vist de samme taktene i år. Var syk i forkant av VM i Falun.

Henrik Kristoffersen (21)

Henrik Kristoffersen Foto: NTB Scanpix

Idrett: AlpintNominert for: At han tok to gull i junior-VM på Hafjell, og dermed ble den mestvinnende alpinisten i junior-VM gjennom tidende. Har totalt seks gull i perioden 2012–2015. ## Rune Velta (26)

Rune Velta Foto: NTB Scanpix

Idrett: SkihoppingNominert for: Gullet i normalbakken i ski-VM i Falun. Tok også laggull i den store bakken, sølv for mikslag og bronse i den store bakken. Kåret til «Årets stjerneskudd» av Det internasjonale skiforbundet og hoppfansen.

Ida Njåtun (24)

njåtun.jpg Foto: NTB Scanpix

Idrett: SkøyterNominert for: Den sensasjonelle seieren på 1500-meter i VM allround i Calgary. Hun gikk på 1.52,71 – bare 0,92 sekund bak verdensrekorden, og femte beste tid på distansen gjennom alle tider. Utklasset storfavorittene Heather Richardson (USA) og Ireen Wüst (Nederland). Tok bronse sammenlagt.

Suzann Pettersen (34)

Idrett: Golf

Suzann Pettersen Foto: NTB Scanpix

Nominert for: Seieren på LPGA-touren i Canada, hennes første på nesten to år – og hennes 15. på LPGA-touren. Tutta leder før sisterunden, men fikk knalltøff kamp av Brittany Lang. Likevel hentet Tutta ut sitt beste, og vant med ett slag.

Heidi Løke (32)

løke.jpg Foto: NTB Scanpix

Idrett: HåndballNominert for: Sitt bidrag til at Norge tok EM-gull i Ungarn i fjor*. Kom på All Star-laget og ble kåret til verdens beste håndballspiller av nettstedet handballplanet.com for tredje gang. 106.000 lesere deltok i avstemningen, 32 spillere var nominert.

*Kvinnelandslaget i håndball er alltid med i denne vurderingen året etter sine mesterskap.

Aftenpodden Sport julespesial: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver

Les mer om

  1. OL