Sport

Disse fire lokale håndballspillerne hadde neppe spilt VM for Norge uten gode trenere i ungdomsårene hjemme.

Alexander Blonz, Espen Christensen, Kristian Bjørnsen og Gøran Søgard Johannessen retter en stor takk til de som bidro til suksessen.

Alexander Blonz (f.v.), Espen Christensen, Kristian Bjørnsen og Gøran Søgard Johannessen mener gode trenere de hadde som unge, har bidratt til at de i dag er i Norges VM-tropp. Her fra et pressetreff før fredagens VM-åpning i Herning.
  • Kjetil Flygind

HERNING: Fire lokale gutter er i Christian Berges VM-tropp i Danmark. Alle de fire har beina godt plantet på jorden og husker godt hvor alt startet.

To av dem holdt til i SIF, de to andre i Viking. Mens tre har solid med mesterskapserfaring fra før, er Blonz troppens yngstemann og førstereisgutt.

På Aftenbladets oppfordring forteller de fire om ungdomsårene på klubblaget i Stavanger der de tok valget om å satse på håndball.

Les også

Christian Berge om tiden som «bohem» i Viking: - Jeg hadde noen fantastiske år der

Alexander Blonz, Viking.

Lærer og trener

Alexander Blonz (18), kometen fra Stavanger, trekker fram Joar Gjerde, som er hans trener i Viking og lærer på idrettslinjen ved St. Svithun videregående skole.

– Det er veldig ideelt for meg at jeg har han som trener både på skolen og på klubblaget. Det gjør at jeg får fleksibilitet i hverdagen min, jeg får et fint opplegg rundt hvordan jeg skal trene hver dag, det blir tilpasset meg. Joar og jeg er blitt godt kjent i løpet av de tre siste årene. Vi snakker sammen hele tiden om hvordan ting fungerer, hva jeg trenger å trene mer på, alt er tilpasset hele tiden, sier VM-debutanten.

Les også

«Han er unik. Bjarte er Norges største forbilde i mine øyne»

Alexander Blonz fungerer som målvakt når lagkompis Espen Lie Hansen leker seg fra straffemerket på trening. Til venstre Magnus Fredriksen.

Joar Gjerde synes det er stas å høre at eleven setter pris på ham.

– Det er veldig hyggelig å høre, selvsagt. Selv om jeg som trener trekkes fram så er det utøveren selv om står for prestasjonene. Jobben som trener handler om å legge til rette for at utøveren skal ha maksimal utvikling. At han kan få trene på det han trenger, med rett type trening. Det er fantastisk at Alexander får denne sjansen. Han har en fantastisk evne til å tilpasse seg det nivået han er på. Han har et vanvittig høyt nivå inne, sier Gjerde, som har trent Blonz i to år på klubblaget og vært hans trener på skolen i tre år.

Espen Christensen, Minden.

Fikk skyss til Stavanger

Sola-gutten Espen Christensen (33), som til daglig spiller i Minden i Tyskland, mener Bjørn Solvig i Sola og senere SIF, hadde alt å si.

– Bjørn var giret og fikk oss til å fortsette med håndball da vi ble ungdommer. Han kjørte oss til Stavanger hver dag for å trene med SIF, så han har betydd mye. Der og da, som 14-15-åring, tenker du ikke så mye over det. Men når du ser tilbake nå og tenker på dem som kjørte oss, de som satt og fulgte treningene våre, de legger ned vanvittig mye tid på det. Og uten folk som hjelper til og bidrar er det vanskelig for en unggutt å ta seg til Stavanger hver dag for å trene, sier en takknemlig målvakt, som også vil nevne Kjetil og Ida Mai Hagen på Sola.

Les også

Perfekt start for Norge: Vant med ti mål i VM-åpningen

Espen Christensen utgjør Norges målvaktsduo i VM sammen med Torbjørn Bergerud.

Bjørn Solvig følger VM fra TV-stolen og er glad for at fire lokale gutter er med i laget, inkludert sin gamle elev Christensen.

– Han er et av de største talentene vi har hatt her hjemme. Jeg var heldig og trente ham i Sola. Så var det et par av dem som var klare for nye oppgaver og gikk til SIF. Det var en kompisgjeng som var mye hjemme hos oss på Sola, så jeg kjente ham godt. Jeg har snakket en del med ham senere også. Han er en oppvakt gutt som tok utdannelse samtidig som han spilte håndball. Jeg husker jeg tenkte at han hadde potensial til å utvikle seg til en toppspiller i Norge. Og så videre til et enda høyere nivå hvis han hadde guts nok. Det hadde han, sier Solvig muntert.

Kommentarene satt løst fra resten av lagkompisene da de fire spillerne fra Stavanger og Sola poserte for fotografen.

Gjorde håndballen gøy

En av verdens beste høyrekanter, Kristian Bjørnsen (30) fra Stavanger, vil sende en takk til flere.

– Da jeg var liten hadde jeg Tor Østebø som var min trener i SIF. Han fikk oss til å bli en god gjeng. Kjetil Ellertsen tok over og han betydde mye for meg. Han ga meg sjansen selv om jeg var litt liten og ikke så stor og sterk. I tillegg ga Mats Kardell meg sjansen på A-laget. Jeg fikk være meg og trene og fikk debuten min der før jeg flyttet til Bergen. Jeg kunne nok nevnt mange, mange har vært med og gjort håndballen gøy for meg. Det var viktig å ha det gøy i starten, det var drivkraften da, sier Bjørnsen som spiller i tyske Wetzlar.

Kristian Bjørnsen er en av verdens aller beste høyrekanter. Til daglig spiller Stavanger-karen i tyske Wetzlar.
Kristian Bjørnsen i kjent positur fra landslaget.

Kjetil Ellertsen, som var Bjørnsens trener fra han var 16 til 18 år på juniorlaget til SIF, husker en ung spiller som ikke gjorde så mye ut av seg.

– Det er veldig hyggelig å høre at han nevner meg. Det er mange som har bidratt til at Kristian har blitt så god, men mest av alt er det utøveren selv. Men det er kjekt å ha vært med på å legge forholdene til rette for at han skulle utvikle seg. Han var en type som trente iherdig. Han var ikke blant de kraftigste, han vokste mye på den tiden, men han kompenserte for det ved å være smart. Både på skudd og bevegelser. Han var flink til å høre etter og prøve på det han fikk beskjed om, minnes Ellertsen.

Les også

Så mye tjener håndballherrene ved VM-suksess

Gøran SøgardJohannessen gikk gradene fra Viking til Danmark, og spiller nå i den tyske storklubben Flensburg-Handewitt.

– Hadde temperament

Gøran Søgard Johannessen, som sist sommer gikk til det tyske storlaget Flensburg-Handewitt, ble trent av sin mor i Forus og Gausel. I Viking overtok Tom Engelsgjerd.

– Jeg dro til Viking da vi ikke hadde lag i Forus og Gausel mer og kom til et nytt lag og var litt usikker på meg selv. Jeg var 13 år og ung, og Tom tok meg under vingene sine og lærte meg mye fram til jeg var 16. Han er kanskje den som lærte meg mest om håndball. Jeg hadde min mor, Elin Søgard, som trener i Forus og Gausel, det er jeg takknemlig for, og når jeg tenker tilbake nå i ettertid så var Tom en trener som var kvalifisert og dyktig, og det er litt uvanlig på et ungt lag. Det er viktig å ha kvalifiserte trenere hvis du skal bli god.

Gøran Søgard Johannessen leker seg med fotball under en trening med Norge i VM.

Tom Engelsgjerd husker godt en ung spiller ved navn Gøran som kom til Viking.

– Det var kjekt at han trakk fram meg. Han var på vårt 94-lag. Gøran var enormt resultatorientert og han hadde temperament. Han visste hvor målet sto, og det skuddet hans visste vi at vi måtte forsøke å ta vare på og utvikle. Han var ikke noe fysisk fremtredende da han kom, men det har han fått orden på nå. Han betydde mye for det laget vi hadde og var en kjekk elev, for å bruke det uttrykket. Han er et forbilde for mange, og han er alltid innom håndballskolen vi har fire ganger i året, sier mangeårig trener Engelsgjerd.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-VM 2019 herrer
  3. Håndballgutta