Sport

Nå ser vi hva arven etter Dale Oen betyr: - Jeg håper dette er et vendepunkt

Tre forskjellige utøvere med individuelle medaljer i samme mesterskap har aldri skjedd før. Tilfeldig? Neppe.

Aldri før har Norge tatt tre internasjonale medaljer på én kveld i svømming. Det skjedde fredag med Henrik Christiansen (f.v), Susann Bjørnsen og Tomoe Zenimoto Hvas.
  • Halvor Ekeland

Da Alexander Dale Oen svømte inn til VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai den 25.juli 2011, var det kanskje den største norske prestasjonen i et basseng noen sinne.

Men siden Dale Oens død året etter, har Norge slitt med de virkelig store prestasjonene. Henrik Christiansen har vært flaggskipet som har holdt norsk svømming flytende. Men i uken som gikk, fikk norsk svømming en gedigen opptur igjen.

Ti semifinaler, syv finaler og fire medaljer beviser kanskje at man nærmer seg en ny gulltid i internasjonale bassenger.

Les også

Kuppet TV-intervju: Her kysser den norske stjernen sin svenske konkurrent

Måtte se til utlandet

Egentlig begynte endringen for nærmere 15 år siden. Vi kan spole tiden tilbake til 2004. Nevnte Dale Oen debuterte i OL, 19 år gammel. Han var med for å lære. Han skulle få internasjonal erfaring.

Landslagsledelsen vil egentlig ikke sende utøvere til mesterskap for å være listefyll. Men Dale Oen var ikke der for å fylle resultatlistene. Han var der for å lære å prestere internasjonalt. Inntil da hadde mange norske utøvere var fornøyde med å vinne NM-gull. Men denne tenåringen fra Øygarden utenfor Bergen var annerledes. Han turte å tenke stort. Han gikk foran og viste vei.

Alexander Dale Oen var mannen som viste at det var mulig for norske svømmere å bli en internasjonal toppsvømmer. Det nyter dagens svømmere godt av.

På denne tiden bestemte landslagsledelsen seg: Kravene til norske svømmere må være tøffere. Norske utøvere skal ikke bare prestere nasjonalt. Vi skulle ta stegene internasjonalt.

– Det har vært noe vi har jobbet ekstremt mye med, å endre kulturen. Det er ikke om å gjøre å komme med i internasjonale mesterskap. Det er om å gjøre å prestere i mesterskapene, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Han har brukt mye tid på å få utøvere til å forstå hva som kreves for å bli god internasjonalt. Svømming krever enorme mengder trening, en dedikasjon til idretten som få andre idretter kan matche.

– Nivået er i voldsom utvikling. Det må vi være med på. Det har vært en kultur i Norge at folk har ment at kravene har vært for harde. Folk må forstå at det er hyggelig å komme med, men at det krever mye å faktisk være med i toppen å kjempe, sier Løvberg.

Les også

Norsk supertalent (17) tok EM-medalje i svømming: - Han er et unikum

Norge mot verden

NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland, var en del av kulturen da den ble endret. Han forteller at han ikke nødvendigvis var enig i alt landslagssjefen mente, men at man bygde en kultur hvor man så til utlandet for å søke nye impulser.

– Måten det trenes på i Norge nå, er av internasjonal standard. På starten av 2000-tallet begynte vi å ta med oss internasjonal erfaring til klubbene. Man skulle ikke sammenligne seg med de beste i Norge, men de beste i verden, forklarer Hetland.

Klubbtrenerne begynte å dra på internasjonale konferanser, bli med på landslagsleire og konkurranser internasjonalt. Sammen skulle man løfte norsk svømming.

– Det som er kult med norsk svømming, er at alle samarbeider. Det har blitt Norge mot verden, på tvers av klubbene. Nå handler det om å komme seg ut og konkurrere internasjonalt, sier Hetland.

For norsk svømming er utveksling av erfaringer blitt en viktig verdi. Selv da Alexander Dale Oen hadde hemmeligheter for resten av svømmeverden, ble enkelte norske klubbtrenere fortalt hvordan han trente.

Les også

Christiansen med ny bronsemedalje i svømme-EM

Et av de beste mesterskapene i historien

I kortbane-EM som har pågått de siste dagene, har norsk svømming fått en voldsom opptur. Fredag tok Norge, for første gang i historien, tre individuelle medaljer på samme dag. Attpåtil var det tre forskjellige utøvere som tok medaljene.

Henrik Christiansen (t.v.) svømte finale under OL i Rio i 2016. Men nå har landslagssjef Petter Løvberg fått flere finalekandidater i internasjonale mesterskap.

I tillegg har alle som er med i sitt første mesterskap, imponert svømmeeksperten. Samtlige har satt nye personlige rekorder.

– Nå har vi tre som tar medaljer. De nest beste er også rett rundt finale. De som er bak der, er plutselig med i semifinaler. De som er med for første gang er mer offensive. Går du tilbake noen år, så var det folk som var med for å lære. Da ble man glade for at man fikk et EM på merittlisten. Nå er man mye mer offensive, forklarer Hetland.

Under OL i 2008, tok Norge to OL-medaljer. I flere verdensmesterskap har de norske svømmerne tatt gull. Allikevel bruker landslagssjefen store ord om mesterskapet som har vært.

– Det er absolutt et av de beste mesterskapene i historien, det er det ikke tvil om. Jeg håper det kan være et vendepunkt. Vi trenger flere i toppen for å få mer bredde i toppen. Dette er ikke tilfeldig, det er ikke bare Henrik som presterer. Det inspirerer de som kommer bak, mener Løvberg.

Les også

Nasjonal idrettstopp ut mot idretten i sør: – Det mangler kultur for å sprenge grenser

Arven fra Dale Oen?

Kanskje det klareste eksempelet på akkurat det, er innsatsen til den norske 17-åringen Tomoe Zenimoto Hvas.

Supertalentet tok sin første internasjonale medalje på fredag, kun 17 år gammel. Til sammenligning var Alexander Dale Oen 21 år da han tok sin første internasjonale seniormedalje, mens Henrik Christiansen var 19 år.

– Han er ekstremt dedikert og motivert. I mine øyne er han kanskje en du finner få som er så tekniske koordinert som han er som 17-åring. Han er god i alle svømmearter og har ekstremt god teknikk. Kanskje har han bedre forutsetninger enn noen andre svømmere, skryter landslagssjefen.

Tomoe Zenimoto Hvas fikk sitt internasjonale gjennombrudd med både bronsemedalje og nordisk rekord på 200 meter medley.

Hvas har Dale Oens gamle trener, Sondre Solberg, som sin klubbtrener i Bærumsvømmerne.

Kanskje er han den neste som skal bli en fast medaljør i internasjonale mesterskap for Norge. Han er i hvert fall et av mange resultater av det som begynte i Dale Oens tid i 2004.

– Alex flyttet også nivået. Alle så det var mulig, da fikk vi flere medaljevinnere. Nå er det flere som tar medaljer. Vi trenger noen som viser at det er mulig. Da er det fullt mulig å løfte norsk svømming. De nest beste ser hvor det ligger, sier Løvberg.

Hetland er helt enig. Han tror dette bare er begynnelsen på en storhetstid for norsk svømming.

– Jeg tror man har tatt et stort steg i riktig retning. For et par år siden var det kun Henrik (Christiansen). Det er tydelig at alle tar et steg opp. Tankesettet til Tomoe (Zenimoto Hvas) er så utrolig bra. Han refokuserer rett etter en medalje i EM. Det var akkurat sånn Oen holdt på også. Han har mye større mål enn han snakker ut om. Han skal til OL og han skal bli en av de beste i verden, tror Hetland.

Les mer om

  1. Svømming
  2. OL
  3. Henrik Christiansen