Dag Otto Lauritzen hyller seierherren: - Nå fikk jeg tårer i øynene. Det var utrolig

Edvald Boasson Hagens lagkamerat sikret historisk seier.

Her jubler Stephen Cummings over etappeseieren.
  • Nicholas Bergh

Lørdagens etappe fra Rodez til Mende var av det mellomharde slaget, og det ble relativt tidlig klart at en stor utbrytergruppe ville gjøre opp om seieren.

De tre sterkeste i gruppen viste seg å være de franske klatrerne Thibaut Pinot og Romain Bardet, samt Edvald Boasson Hagens lagkamerat Stephen Cummings (34).

Her strekker Spephen Cummings armene i været etter den dramatiske seieren.

Det så på et tidspunkt ut til å bli en duell mellom Pinot og Bardet, men i en utforkjøring på den siste kilometeren kom Cummings som en kule. I spurten var briten sterkest.Dermed har det sørafrikanke laget MTN-Qhubeka tatt sin første seier i Tour de France. Seieren er ekstra symbolsk i og med at lørdag er Mandela Day, dagen som feirer fødselsdagen til den sørafrikanske landsfaderen Nelson Mandela, som gikk bort i 2013. — Det er det råeste, sa Dag Otto Lauritzen i TV 2-studio da seieren var et faktum.

— Nå fikk jeg tårer i øynene. Det var utrolig, fortsatte Lauritzen.

Edvald: - Utrolig rått

Cummings forteller at han har visualisert en slik triumf i sitt eget hode i en årrekke.

— Jeg har alltid drømt om å vinne en etappe som dette, fra et stort utbrudd. Jeg har studert det gjennom hele karrièren. Det er min favorittdel av et etapperitt, jeg bare elsker det, sier vinneren i et intervju vist på TV 2. Cummings' romkamerat Boasson Hagen var lykkelig etter etappen.

— Det er utrolig rått at vi klarer å få en etappeseier. Vi er et pro-kontinentalag. vi er her på «wildcard» (ikke automatisk kvalifisert, journ. anm.). Da er det ekstra gøy å ta seieren, sier Boasson Hagen til TV 2. - Hvordan er det å vinne på Mandela Day?

— Det er en viktig dag, og det er gøy å vinne på den dagen.

Les også

Folkefesten og millionbutikken Tour de France som vokser seg større og større

Angrep på Froome

Bak Cummings og de andre utbryterne utspilte det seg et annet drama.

Det var ikke ventet at etappen ville gjøre store utslag i sammendraget, men i den siste vakken angrep Nairo Quintana sammenlagtleder Chris Froome. Italieneren Vincenzo Nibali slang seg med, og fant hjulet til Quintana.

Bak kjørte Froome jevnt, med Alberto Contador og Alejandro Valverde på hjul, for å prøve å ta igjen forspranget.

Chris Froome fortsetter å vise at han er den sterkeste sammenlagtrytteren. Lørdag svarte han på eksemplarisk vis da Nairo Quintana rykket. Froome kom i mål først av favorittene etter en liten sluttspurt.

Froome var til slutt den eneste av sammenlagtfavorittene som klarte å ta igjen pigge Quintana. De to kom i mål noen få sekunder bak Valverde.Alberto Contador tapte 19 sekunder på Froome og Quintana, mens Nibali og Tejay van Garderen tapte henholdsvis 30 og 40 sekunder.

Søndag er det klart for en ny kupert etappe, denne gangen fra Mende til Valence.

FAKTA: Tour de France, lørdag:

14. etappe (kupert), 178,5 km Rodez – Mende:

  1. Stephen Cummings, Storbritannia 4.23.43, 2) Thibaut Pinot, Frankrike (FDJ) 0.02 min. bak, 3) Romain Bardet, Frankrike (Ag2r) 0.03, 4) Rigoberto Uran, Colombia (Etixx) 0.20, 5) Peter Sagan, Slovakia (Tinkoff-Saxo) 0.29, 6) Cyril Gautier, Frankrike (Europcar) 0.32, 7) Ruben Plaza, Spania (Lampre) samme tid, 8) Bob Jungels, Nederland (Trek) s.t., 9) Jonathan Castroviejo, Spania (Movistar) s.t., 10) Simon Yates, Storbritannia (Orica) 0.33. Sammenlagt (gul trøye):
  2. Chris Froome, Storbrtannia (Sky) 56.02.19, 2) Nairo Quintana, Colombia (Movistar) 3.10 min. bak, 3) Tejay van Garderen, USA (BMC) 3.32, 4) Alejandro Valverde, Spania (Movistar) 4.02, 5) Alberto Contador, Spania (Tinkoff-Saxo) 4.23, 6) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) 4.54, 7) Robert Gesink, Nederland (LottoNL) 6.23, 8) Vincenzo Nibali, Italia (Astana) 8.17, 9) Tony Gallopin, Frankrike (Lotto-Soudal) 8.23, 10) Bauke Mollema, Nederland (Trek) 8.53.