Ni utøvere er tatt for bruk av det nye dopingmiddelet. Antidoping Norge kjøper ikke forklaringene deres

Flere toppidrettsutøvere er tatt for bruk av det forbudte stoffet meldonium på kort tid. Antidoping Norge venter flere avsløringer.

TATT FOR DOPING: Maria Sjarapova er en av mange østeuropeiske utøvere som har testet positivt for stoffet melondium. Stoffet kom på dopinglisten 1. januar i år.

Mandag kom det fram at tennisstjernen Maria Sjarapova testet positivt for stoffet meldonium under Australian Open.

Dagen etter meldte russiske R-Sport at skøyteløper Pavel Kulizjnikov og regjerende OL-mester på kortbane, Semion Elistratov, er tatt for bruk av samme stoff.

BAKGRUNN:

Les også

Russisk skøytestjerne tatt for doping

og

Les også

Tennisstjerne tatt for doping

I en dokumentar om doping i Russland viser Hajo Seppelt og Florian Riesewieck til en studie fra 2015 som viser at 17 prosent (725 av 4316) av russiske toppidrettsutøvere testet positivt på meldonium, som på det tidspunktet var på WADAs overvåkingsliste.

Dette ligner på systematisk bruk, mener medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

Per Wiik Johansen, medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge, tror det kan være snakk om systematisk bruk av stoffet i Russland.

— Vi kan ikke se bort fra at det kommer flere avsløringer i fremtiden. Analysene fra Russland er foruroligende, sier Wiik Johansen, og viser til en annen studie som viser at 75 prosent av bruken av meldonium ble brukt under konkurranse.Mer om meldonium:

Les også

Dopet som skaper storm kan kjøpes over disk

Hva gjør meldonium med kroppen?

Meldonium er et stoff som brukes til å behandle hjertesykdommer og optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffet kom på WADAs antidopingliste 1. januar i år som følge av det var bevist utbredt bruk av stoffet innen idretten.

Wiik Johansen sier at vi vet lite om hvordan stoffet påvirker friske toppidrettsutøvere.

— Men siden bruken har vært utbredt i Øst-Europa må vi tro at det ligger noe i dette stoffet som gir fordeler. Hvor stor effekt det er snakk om vet vi ikke ennå.

— I all hovedsak gjør stoffet at hjertet ikke trenger å bruke så mye energi og oksygen for å gjøre jobben sin, men som et sentralstimulerende middel kan det gi flere mulige virkninger.

— Det kan for eksempel redusere tretthet, gi mer energi og gjøre at du føler deg mer ovenpå. Det kan også øke utholdenheten og ha en muskelbyggende effekt, sier Wiik Johansen.

Les også

Fikk VM-gull i posten sist russeren ble tatt: - Håper jeg aldri ser ham igjen

Tviler på syke toppidrettsutøvere

Maria Sjarapova er én av ni utøvere som hittil har testet positivt på det meldonium.

Maria Sjarapova uttalte etter avlsøringen at hun fikk i seg stoffet via medisiner hun har tatt i ti år som følge av sykdom, mens Pavel Kulizjnikovs trener hevdet russeren ikke har tatt stoffet på ett år.Wiik Johansen kjøper ikke forklaringene.

— Jeg tviler på at så mange toppidrettsutøvere har sykdommer som krever denne type behandling. Det høres suspekt ut.

Strafferammen for bruk av meldonium er fire år. Om Sjarapova får oppfylt drømmen om å være tilbake på banen allerede i OL-turneringen i Rio er derfor høyst usikkert.

— Det blir opp til WADA hvordan de skal behandle disse nye avsløringene og hvor snille de vil være i en sånn overgangsfase. Men stoffet er satt på dopinglisten og er dermed forbudt. Utøvere må ha godkjent fritak for å bruke stoffet. (©NTB)