Sport

Tidligere dommerprofiler knallhardt ut mot «VM-stunt»: – Et gufs fra fortiden

Angrer ikke på avgjørelsen om å gi seg som dommere etter IHFs siste grep.

Guro Røen (til høyre) og Kjersti Arntsen har ikke mye til overs for IHFs siste gjenopplivning i VM.
  • Anders Møllersen

«Stuntet» det er snakk om er at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) bestemte seg for å splitte dommerpar og sette dem sammen én og én på tvers av dommerpar og nasjonaliteter under det pågående verdensmesterskapet. Plasseringskampene mellom Makedonia og Kina, og Russland og Qatar, ble dømt av en blandet duo mellom et par fra Sveits og et fra Makedonia.

– Et gufs fra fortiden når jeg ser dette, tordnet tidligere toppdommer Guro Røen på Twitter etter å ha sett oppsettet.

– Dette er så useriøst og respektløs over alle aktører. Jeg skjemmes, fortsatte hun.

– Jeg trodde den «crazy» ideen om blandede dommerpar var begravet etter VM i 2013, men nei, IHF opptrer igjen respektløst overfor dommernes oppgave. Er det en straff for noe, spurte hennes tidligere makker Kjersti Arntsen.

IHF sier at regelboken er felles

Røen utdyper utblåsningen slik:

– Dette er et VM hvor dommerne har forberedt seg i par, de er kvalifisert som par, og de har lagt ned masse tid og innsats for å forberede seg. Da synes jeg det er useriøst å splitte dem og be dem dømme med andre. Forbundet forventer mer og mer profesjonalitet fra dommerne, men så er de ikke profesjonelle tilbake, sier Røen.

Arntsen sier seg enig med sin tidligere makker.

– Da jeg så det ble jeg veldig overrasket. Jeg synes det er respektløs overfor både dommerne som var involvert og lagene de dømte, sier Arntsen.

– De må teste sånne ting mye tidligere, som på juniornivå, ikke på seniornivå, fortsetter Røen.

Les også

Håndballdommernes historie er ikke spesiell. Dessverre

IHF begrunner forsøket med at dommerne forholder seg til samme regelbok og kampsituasjon, og at det derfor ikke trenger å ha noe å si hvem som dømmer sammen.

– Vi har gjort noen prøver i junior- og yngres-VM, men dette er første gang i et herre-VM, sier styreleder i dommerkomiteen, Ramon Gallego, til IHFs nettsted.

– Sammen med IHF-president Dr. Hassan Moustafa har vi bestemt oss for å ta opp igjen ideen om blandede dommerpar, og det er noe vi har diskutert mye i løpet av de siste 12 månedene. Ideen er at vi fra begynnelsen av skal lære opp unge og talentfulle dommere til å dømme på et moderne vis, fortsetter spanjolen.

Røen mener blandingen av dommerpar gjør at dommerne ikke kan prestere opp mot sitt beste.

– I et dommerpar har man over lengre tid utviklet et samarbeid, hvor man kjenner hverandres styrker og svakheter. Hver dommer vet også hvordan makkeren reagerer under stress og press. Dette må fungere å kunne dømme godt. Når man tar bort dette og setter en sammen med en fremmed, så mister man tryggheten, kommenterer Røen.

Forsøkskaniner i 2013

Den tidligere dommeren var selv en av forsøkskaninene da tankegangen ble testet første gang under kvinnenes VM i 2013. Røen dømte sammen med en koreansk dommer, mens Arntsen dømte med en dommer fra Elfenbenskysten.

– Jeg husker at jeg en gang ropte brøyt i headsettet, mens den andre dommeren dømte frikast og ga gult kort. Vi forsto ikke hverandre. Jeg følte vi ble latterliggjort, forteller Røen.

– Jeg husker også at treneren til det ene laget var veldig oppgitt over at vi dømte så forskjellig. Jeg sa at han ikke måtte skylde på oss, men på forbundet, fortsetter hun.

Arntsen opplevde store kulturforskjeller da hun skulle dømme med den afrikanske dommeren.

– Han var klar på at vi skulle løpe hver for oss og varme opp på hver vår side, mens jeg var vant til å varme opp sammen. Vi hadde også en forskjellig måte å dømme på, og det var noen ganger vi pekte forskjellig vei og misforsto hverandre. Jeg hadde nok ikke villet gjort det igjen, forklarer Arntsen.

Ove Olsen, dommersjef i Norges Håndballforbund, forklarer at blandede dommerpar ikke har vært et tema i norsk håndball. Han tror dommerne kan være tjent med å kjenne hverandre godt.

– I praksis kan dette være utfordrende. Vi har gjort undersøkelser som viser at dommerne i løpet av et håndballkamp gjør 1300–1400 vurderinger. Da er det ideelt at de to tenker likt og har lik bakgrunn, sier Olsen.

– I norsk håndball skjer dette kun når det kommer forfall tett opp mot kamp, men da setter vi opp dommere som kommer fra samme utviklingsmiljø, forklarer dommersjefen.

Kjersti Arntsen (til høyre) og Guro Røen dømte OL-finalen i Rio i 2016.
Les også

Håndballforbundet fortalte aldri hvorfor dommerne sluttet

Var Norges best rangerte dommerpar

Røen og Arntsen ga seg som dommere på toppnivå i fjor høst fordi de følte at de ikke hadde noe mer å strekke seg etter. Duoen var Norges best rangerte dommerpar, men ble ikke nominert til precampen før det pågående VM i Danmark og Tyskland.

IHF valgte i stedet å sende Lars Jørum og Håvard Kleven, som var rangert som Norges nest beste dommerpar på det tidspunktet. Jørum og Kleven ble sendt til mesterskapet og dømte senest mellomrundekampen mellom Brasil og Kroatia søndag.

Røen angrer ikke på valget om å legge opp.

– Helt ærlig, så tenkte jeg at «åh, vi er fortsatt der, ja». Jeg mister derfor ikke nattesøvn av den avgjørelsen når det er sånn, sier den tidligere dommeren.

– Jeg tenkte det samme som Guro. Jeg angrer ikke, kommer det raskt fra Arntsen.

I løpet av seks år som dommerpar, dømte Røen og Arntsen tre VM, to EM og ett OL. De vant også «årets dommerpar» ved fire anledninger.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-VM 2019 herrer