Sport

Supermålvakt Niklas Landin er Danmarks levende vegg

Han er som en god ladning dansk dynamitt, målvakt Niklas Landin. Skal Norge vinne gruppefinalen i Herning mot Danmark i kveld, må de få hull på denne kolossen av en keeper. Her sammen med Mikkel Hansen.

Han er over to meter høy, dekker nesten hele målet og står som en levende vegg. I kveld er Niklas Landin (30) klar for å stoppe Norge i VM.

  • Kjetil Flygind

HERNING: – Han er en fantastisk god keeper, men han har hatt sine dårlige perioder i VM også, så det er absolutt mulig å score på ham. Han er stor, han dekker mye, han er flink til å holde høyde, så vi må bruke litt tid på skuddene, henge litt og la ham gjøre utfallet først.

Det sier Harald Reinkind til Aftenbladet. Han er lagkompis med Landin i tyske Kiel og kjenner den storvokste dansken godt.

  • LES OGSÅ: Norge legger alt press på Danmark: - De bærer en hel nasjon på skuldrene sine

To meter med krutt

Reinkind har en skuddarm det lukter svidd av og har pepret løs mot 30-åringen fra Søborg på Sjælland siden overgangen fra Rhein-Neckar Löwen i sommer. Han kjenner styrkene og svakhetene til den 201 centimeter høye og 102 kilo tunge kolossen i Danmarks mål.

Nøkkelen er å være smart.

Harald Reinkind er lagkompis med Niklas Landin i Kiel.

– Vi må være smarte og skyte klokt. Kommer du på nærskudd liker han å komme ut, da forsvinner mye av målet bak ham. Han er flink til å styre forsvaret og holde sitt hjørne, så vi er nødt til å bearbeide dem og skaffe oss gode muligheter før vi avslutter, sier Reinkind.

Landin leder målvaktsstatistikken i VM etter fire kamper. Han står med en redningsprosent på 51, men har tidvis levert keeperspill på et nesten uforklarlig høyt nivå og hatt en vesentlig høyere redningsprosent. Høyt, lavt, fra kant, fra distanse, fra strek eller på kontringer.

Niklas Landin elsker å fyre opp publikum.

– Teknisk feilfri

Espen Christensen fra Sola utgjør 50 prosent av Norges målvaktsduo. Han beskriver Landins keeperspill slik:

– Det er en verdensklassekeeper som er blant de aller beste, han er tent og har truffet bra med formen. Han har bra størrelse og er flink til å bruke den størrelsen. Han er fleksibel og rask, han har et voldsomt vinnerinstinkt. Han er teknisk feilfri. Likevel har han noen svakheter. Vi skal være godt forberedt, sier Christensen.

Norges keeperduo Espen Christensen (t.v.) og Torbjørn Bergerud vet at målvaktskampen blir viktig mot Danmark.

Landin er den klart foretrukne burvokteren i Nikolaj Jakobsens lag. Han er ekstremt populær og har en egen evne til å fri til publikum når han stenger butikken.

– Det gjør jeg for å oppildne de på tribunen. Når tilskuerne er med, smitter det over på spillerne, de får en glød i øynene, og da ruller vi over motstanderne våre. Samtidig er det for å vise motstanderen at det ikke er noe poeng å prøve seg på meg, sier Landin selvsikkert til Ekstra Bladet.

Norges kaptein Bjarte Myrhol bryr seg ikke om hvem som står i mål på motsatt banehalvdel.

Gir blaffen

Norges kaptein Bjarte Myrhol bruker aldri tid på motstanderens keeper.

– Jeg har aldri gjort det, de siste 15 årene har jeg ikke tenkt på keeperen til laget jeg skal møte. De beste skuddene går som regel inn, det vet jeg. Noen ganger redder keeperen, sånn er det bare, men det handler om fokus på egen prestasjon, sier Myrhol.

Han spilte med Landin i Tyskland i tre år og kjenner dansken godt.

– Målvaktskampen blir en viktig kamp i kampen, slår Myrhol fast.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndballgutta
  3. Håndball-VM 2019 herrer
  4. Herrelandslaget håndball