Sport

Bestefaren kjempet to år i Korea-krigen. Nå skal USA-håpet kjempe for OL-gull på samme sted.

Lindsey Vonn (33) er tidenes kvinnelige alpinist. Men superstjernen har fortsatt mer å kjempe for. Det skal hun gjøre for sin avdøde farfar.

Lindsey Vonn samlet verdenspressen noen få timer før OL ble åpnet. Den amerikanske stjernen snakket om OL, hunden Lucy og farfar Don.
  • Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG: Alpinsportens førstedame kjører for gull i både utfor og super-G. På vei ned fjellsiden Jeongseon har hun spesielt én mann i tankene: Farfar Don Kildow.

Milton, Wisconsin november 2017: Tårene renner nedover kinnene til kvinnen ved talerstolen i Milton United Methodist Church. Lindsey Vonns skjelvende høyrehånd klamrer seg til den gullfargede telefonen, der hun har kladden til talen i farfars begravelse.

81 verdenscupseire. Fire sammenlagtseire i samme cup. OL-gull. VM-gull. Lindsey Vonn er tidenes mest dekorerte kvinnelige alpinist.

Men det er ikke egne triumfer hun har i tankene denne bikkjekalde novemberdagen i Wisconsin.

Lindsey Vonn deltar i det som trolig er hennes siste OL.

Lindsey Vonn er Don Kildows eldste barnebarn. Hun snakker om at det var han som lærte henne å stå på ski som toåring. At det var han som dannet den lokale skiklubben, bygget bakken og introduserte hele familien for skisporten. Og at det var han som fortalte ordene som skulle bety så mye for henne senere i karrièren:

– Du må bli venn med smerten. Fordi du kommer til å kjenne på smerten gjennom hele livet ditt.

Vonn forteller om farfars innsats de to årene han tjenestegjorde for USA under Korea-krigen (1950–1953). At han var stasjonert rett ved Jeongseon alpinsenter, der hun skal kjempe for OL-gull.

På vei ned fra talerstolen sier 33-åringen i den svarte kjolen til seg selv:

– Jeg skal vinne OL-gull for farfar der.

En måned senere gir hun et intervju til CNN:

– Hadde det ikke vært for bestefaren min, ville jeg ikke konkurrert. Han lærte faren min å stå på ski, og han lærte meg å stå på ski. Jeg tenker på ham hele tiden. Spesielt når jeg konkurrerer.

Les også

OLs førstedame ber om råd fra norsk superduo

Lindsey Vonn på vei ned mot seier i utforrennet i Garmisch-Partenkirchen en uke før OL startet.

Flere tårer i Pyeongchang

Pyeongchang, 9. november: Lindsey Vonn er en av OLs største stjerner. Og når hun kaller inn til pressekonferanse, da er verdenspressen på plass i et smekkfullt auditorium i Pyeongchang.

Vonn er karismatisk og ekstremt populær, spesielt i USA, nasjonen som vet å dyrke sine helter. Denne seansen er Lindsey Vonns show.

Latterfull forteller hun om vennskapet til de norske vennene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, som også kjører for skimerket Head. På fleip sier Vonn at hun håper de to nordmennene skal hjelpe henne med å finne kjæreste. «Hele verden» vet tross alt at hun er single ettersom hun noen dager tidligere annonserte akkurat det på Twitter.

Vonn sier at hun har slitt med ensomhet de siste årene, men at hun nå har det bra igjen. Grunnen til det heter Lucy, selskapshunden som er med Vonn til OL og overvåker seansen 10 meter fra podiet.

Lindsey Vonn tok med seg hunden Lucy da hun møtte verdenspressen på OLs åpningsdag.

Men da en amerikansk journalist spør om farfars død, presser tårene seg frem.

– Du vet at du får meg til å gråte, sier Vonn, tørker tårene med sine svarte hansker og ber om noen sekunders «time-out».

– Jeg savner farfar så mye, sier hun.

– Dette handler ikke om meg. Dette handler ikke om min karrière. Dette handler kun om bestefaren min. Jeg kommer til å gi alt. Og så får det gå som det går, svarer Vonn – som de siste månedene har hyllet farfar Don i flere Instagram-poster – senest samme dag som OLs åpningsseremoni.

Var sammen med Tiger Woods

33-åringen er elsket av mediene for sin åpenhet, sine talegaver og måten hun på en enkel måte forklarer sporten sin på.

– Hun gjør det riktige hele tiden. Hun er en smart og tillitvekkende amerikansk superstjerne, sier den pensjonerte alpinstjernen Bode Miller, som er på plass i Pyeongchang som TV-ekspert.

Hun har figurert i Sports Illustrateds badedraktnummer, hun hadde et høyprofilert forhold til golfstjernen Tiger Woods i to år, og hun har snakket offentlig om sine depresjoner.

Vonn har sagt at hun representerer USAs folk i OL, ikke president Donald Trump, og fikk kritikk for det.

I en periode hadde hun svigermor fra Kragerø. Men ekteskapet med Thomas Vonn tok slutt i 2013.

Foran verdenspressen fredag gjentok hun også at hun hadde tippoldemor fra Laudal i Vest-Agder og at hun følte seg «litt norsk».

Les også

Alpinstjernen kritiserte Trump. Nå får hun meldinger fra folk som håper hun brekker nakken.

Skader har ødelagt

Vonn har vunnet alt som er mulig å vinne, men uten å få full uttelling i mesterskap.

Hun har ett OL-gull og to VM-gull. Men det kunne vært mer hadde det ikke vært for langvarige og karrièretruende skader, som blant annet gjorde at 33-åringen ikke kunne delta i Sotsji for fire år siden.

– I alpint er det eksempler på utøvere som har vunnet OL-gull, men ikke vunnet et verdenscuprenn. Det er fordi de aller beste har så mye press på seg.

Etter fire verdenscupseire i januar har Vonn igjen presset på seg. Men det lever hun tilsynelatende fint med.

Nå skal OL-karrièren avsluttes. Vonn varsler at hun skal nyte hvert eneste øyeblikk. Og vinne OL-gull for farfar.

Kilder: ESPN, CNN, USA Today, Washington Post

Les mer om

  1. Alpint
  2. OL
  3. Tiger Woods
  4. Kjetil Jansrud
  5. Aksel Lund Svindal