Tour de France-vinner innrømmer doping

Tyskeren Jan Ullrich kommer med innrømmelse i intervju.

INNRØMMER DOPING: Jan Ullrich, her i front.
  • Nicolai Olsen
  • NTB

Innrømmelsen kommer i et intervju med det tyske magasinet Focus.

39-åringen, som vant Tour de France i 1997, innrømmer samarbeid med den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes.

– Jeg har benyttet meg av behandlinger hos Fuentes , sier Ullrich.

— Ukultur

Pressekontakt i Antidoping Norge, Anders Solheim, er ikke særlig overrasket over at tyskeren nå har stått fram.

- Jeg er ikke overrasket over den utbredelsen av profesjonelle syklister som nå står fram, deriblant Jan Ullrich. Tidligere var det et svært utbredt dopingmiljø i sykkelsporten, og det er det stadig, sier Solheim til Fædrelandsvennen.

Solheim forklarer videre at han mener doping i sykkelsporten rundt årstusenskiftet var akseptert.

— Sykkellaget Festina tilbake i 1998 er den største dopingjakten i Tour de France-historien. Den var et utspring på et mer utbredt antidopingarbeid. Alt tyder på at doping har vært akseptert i tidligere år, sier han, og mener det er bra at store sykkelprofiler tør å komme ut i lyset.

- At slike store profiler står fram, er positivt. Man kan få satt en endelig stopper for denne ukulturen, som angår store deler av det profesjonelle sykkelmiljøet, fortsetter Solheimm, og legger til:

— Det krever mot å stå fram.

Utestengt fra sykkelsporten

Fuentes, som også har arbeidet med Ivan Basso og Tyler Hamilton, ble avslørt i 2006. Ullrich ble i fjor funnet skyldig i brudd på dopingreglementet og utestengt i to år fra august 2011 , etter en kjennelse i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Alle hans resultater fra mai 2005 og framover ble strøket.

Tyskeren la opp i 2007, men står fram først seks år etter at han la opp.

- Nesten alle dopet seg

39-åringen bruker det som en unnskyldning at han dopet seg for å holde tritt med resten av feltet.

- Nesten alle andre dopet seg. De brukte alle slike prestasjonsfremmende midler. Jeg har ikke tatt noe som ikke de andre har gjort , sier Ullrich, som fortsatt mener at hans suksess er et resultat av hans talent og harde arbeid.

- Det er bare juks hvis man bruker stoffene til sin fordel, som ikke var tilfellet hos meg. Jeg ville bare forsikre meg at jeg fikk en lik sjanse til å vinne, som alle andre , sier den tidligere Team Telekom-rytteren, som senere byttet navn til T-Mobile.

Visste om Armstrong

Ved tre anledninger har Jan Ullrich blitt nummer to bak Lance Armstrong i Tour de France-sammendraget. I januar sto amerikaneren fram og sa at han hadde brukt doping for å bli den beste. Tyskeren synes det er rart at Armstrong ikke ble tatt før han gjorde.

- Jeg har alltid visst at Lance ikke kunne komme unna med det , selv om han i flere år har blitt beskyttet av en eller annen institusjon, sier Ullrich, som mener hans dopingsak er like ille som Armstrongs.

Solheim synes det er synd for sykkelsporten at de beste valgte å dope seg. På en annen side er han glad de forteller sin historie.

- Nå har Lance Armstrong og Jan Ullrich stått fram. Det er dette vi trenger for å komme til bunns i dopingsakene , sier pressekontakten i Antidoping Norge

- Ingen av oss trodde vi var skyldige i noe som helst. Jeg er ikke bedre enn Lance, men heller ikke verre , sier Jan Ullrich.