Tittelforsvareren i Tour de France sendt til sykehus etter velt

Regjerende Tour de France-mester Geraint Thomas måtte tirsdag bryte Tour de Suisse etter en velt. Men waliseren blir trolig bra igjen til sommerens høydepunkt.

Ineos-kaptein Geraint Thomas veltet under tirsdagens etappe i Tour de Suisse.

Umiddelbart kunne velten se ut som svært dårlig nytt for det britiske Ineos-laget. Under en uke er gått siden stjernerytteren Chris Froome krasjet i en fjellvegg i Frankrike og dermed mistet Tour-sjansen.

Med Thomas også ute ville Ineos stått uten sine to største sammenlagtkandidater i Tour de France, som starter 6. juli. Men lagets norske sportssjef, Gabriel Rasch, mente det var grunn til å være optimistisk etter at fjorårsvinneren av storrittet hadde vært undersøkt på sykehus tirsdag kveld.

– Han har ingen beinbrudd. Han er ganske forslått etter velten og har fått en flenge ved øyenbrynet, men ingen hjernerystelse. Velten tatt i betraktning ser det ganske bra ut, sier Rasch til danske TV 2.

– Han skal komme seg, forsøke å trene litt og så forberede seg til Tour de France, fortsetter nordmannen.

Stygge sår

Omtrent 30 kilometer gjensto av tirsdagens etappe i Tour de Suisse da Thomas og Astana-rytteren Andrej Zeits var veltet i en utforkjøring.

Thomas pådro seg synlige skrubbsår i velten, men det så ikke umiddelbart ut til han var alvorlig skadd. Han satt oppreist ganske raskt etter å ha gått i bakken, og waliseren kunne også bevege begge skuldrene. Dermed var det ikke grunn til å frykte for et brukket kragebein.

Alexander Kristoff fikk ikke blandet seg inn i spurtkampen på 4. etappe i Tour de Suisse.

– Det er jo et sjokk når han ligger der på asfalten og har slått ansiktet. Vi løp ut av bilen, og der og da tenkte vi jo det verste. Han lå stille, men han var nok også litt i sjokk, sier Rasch.

Ville sykle videre

Ineos-kapteinen trengte behandling på stedet, og han ble sittende på bakken i mange minutter før han ble fraktet til sykehus.

Tirsdag kveld bekrefter laget i en pressemelding at Thomas kom relativt uskadd fra hendelsen. Selv kommenterer han krasjet slik:

– Det var en sprekk i veien som bare dukket opp. En Astana-rytter traff sprekken og veltet, og jeg hadde ingen steder å gjøre av meg. Jeg landet på skulderen og ansiktet, og det var ganske mye blod.

Thomas ønsket å sykle videre, men fikk «nei» av legen.

– Du må alltid være forsiktig med hodeskader, og mens jeg ønsket å fortsette, tok legene riktig avgjørelse ved å trekke meg fra rittet, sier han.

Viviani-seier

Italieneren Elia Viviani fra Deceuninck-laget vant den fjerde etappen i spurtoppgjør mot Michael Matthews og rittets leder Peter Sagan.

Matthews snek seg foran Sagan rett før mållinjen og tok 2.-plassen. Sistnevnte beholdt den gule ledertrøya foran etappe 5.

Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff jobbet hardt mot slutten for å få sistnevnte opp i god spurtposisjon, men lyktes ikke. I stedet endte Kristoff etappen på 16.-plass.

Dagen var preget av et brudd med fire mann som skaffet seg en luke allerede etter få kilometer av etappen fra Murten til Arlesheim.

Robin Carpenter, Simon Geschke, Gian Friesecke og Taco Van Der Hoorn hadde på det meste nesten fire minutters forsprang til hovedfeltet, men bruddet ble kjørt inn 11,2 kilometer fra mål.