Kristoff sjanseløs – nederlandsk seier etter massespurt

Nok en gang ble det bare nesten for Alexander Kristoff (32). Likevel ble det norsk jubel på den 7. etappen.

Alexander Kristoff var én av forhåndsfavorittene på den 7. etappen i årets Tour de France.
  • Viljam Brodahl

7. etappe, Belfort – Chalon-sur-Saône (230 km)

Alexander Kristoff overbeviste med en sterk annenplass tirsdag. På den flate 7. etappen inn til Chalon-sur-Saône, hadde nordmannen nok en gyllen seiersmulighet.

13 kilometer før mål hentet hovedfeltet inn dagens tomannsbrudd. Deretter ble det en intens kamp om posisjonene før massespurten.

Kristoff lå godt til med noen hundre meter igjen. Men nok en gang holdt det ikke helt for nordmannen.

Dylan Groenewegen var de nødvendige centimeterne foran Caleb Ewan og Peter Sagan.

Kristoff ble til slutt nummer ti.

– Det var litt bittert. Jeg kom litt for langt bakpå. På de siste kilometerne ble det for hardt, sier Kristoff til TV 2 etter målgang.

Dylan Groenewegen vant den 7. etappen i årets Tour de France.

Slått av egen opptrekker

Rundt 1,5 kilometer før mål holdt det på å gå galt for Kristoff. Han ble presset mot gjerdet under den intense kampen om posisjonene.

Det gjorde at nordmannen havnet langt bak i feltet og mistet synet av sin opptrekker Jasper Philipsen.

– Vi mistet hverandre i den siste svingen. Da sneik han seg på «innern» og jeg gikk nesten i gjerdet. Da mistet jeg mange posisjoner og jeg fant ham aldri igjen. Da måtte jeg ta vinden og Sven Erik (Bystrøm) tok meg opp igjen, men det kostet ganske mye, sier Kristoff.

Det hele endte med at Philipsen havnet foran Kristoff i mål. Nordmannens opptrekker ble nummer fem.

– Han er rask, det vet vi. Da blir det litt tilfeldig også. Når vi mistet hverandre sånn ... må han bare være foran. Jeg kom egentlig i posisjon, men det kostet litt mye, sier han.

Norsk jubel likevel

Til tross for Kristoffs nedtur, kunne en annen nordmann juble for seier.

Amund Grøndahl Jansens lagkamerat Dylan Groenewegen tok sin første etappeseier i årets ritt. Norgesmesteren bidro til å gi nederlenderen en god posisjon før spurten.

Det var Jumbo-Vismas tredje etappeseier i treukersrittet. Årets Tour de France har så langt vært svært suksessfull for nordmannens lag. I tillegg til etappeseierne har også Mike Teunissen båret den gule ledertrøyen i flere dager.

– Nå er man glad. Det er herlig når det går litt trått i de forrige spurtene og da se at Dylan er å regne med, sier Jansen til TV 2.

– Det var en «tight» spurt, men det er Tour de France. Man får ikke høyere nivå. Det er rått, sier han.

Groenewegen var naturligvis en lykkelig mann etter seieren. Nederlenderen fikk en verst tenkelig start på treukersrittet da han kræsjet på den første etappen.

– Jeg kræsjet veldig hardt på den første etappen. Jeg har følt meg dårlig, men i går var det bedre. Laget jobber hardt for meg og vi tar seieren, sa en glad Groenewegen i et intervju vist på TV 2.

Uken før Tour de France startet vant Amund Grøndahl Jansen (i midten) fellesstarten i NM. Dermed bærer han den norske mestertrøyen i det franske storrittet.

Tourens lengste etappe

Torsdag prøvde Alexander Kristoff å spare krefter i kraftanstrengelsen opp til La Planche des Belles Filles, i den grad det går an i monsterbakker med 24 prosent i stigning.

Fredagens etappe var kategorisert som flat, der Kristoff ble sett på som én av forhåndsfavorittene. Etappen var den lengste i årets ritt, og rytterne måtte tråkke seg gjennom hele 230 kilometer i den franske varmen.

Kun to mann var i brudd på etappen inn mot Chalon-sur-Saône.

To ryttere stakk i brudd på fredagens etappe uten store problemer.

Faktisk var det så lite attraktivt å sitte i brudd at Wanty-rytter Yoann Offredo nærmest prøvde å trekke seg fra bruddforsøket, men endte likevel opp i en duo sammen med Cofidis-rytter Stephane Rosetto.

Med rundt 120 kilometer igjen til mål, skrudde hovedfeltet opp farten. Da tok de sakte, men sikkert innpå utbryterne inn mot målgangen i Chalon-sur-Saône. 13 kilometer før mål ble duoen hentet inn.

Massespurten endte med seier til Groenewegen.