Sport

- Skal vi slite for Kristoff, så får han betale for seg

Alexander Kristoff er villig til å betale for å få maks hjelp under fellesstarten i sykkel-VM søndag 27. september.

Her er Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen sammen i forkant av første etappe i Tour of Norway.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

— Helt naturlig, mener de andre VM-rytterne.

Onsdag ble de seks rytterne som skal forsvare Norges ære under VM i Richmond presentert. Laget ga seg mye på forhånd og ble:

Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm, Vegard Breen og Vegard Stake Laengen.

  • Husker du dramaet i forrige VM?

Kun én sjef

Mens man i flere tidligere mesterskap har vært store diskusjoner i forkant om hvem det skal kjøres for, er det ingen tvil i år. Med 20 seire til nå opererer Alexander Kristoff i en egen klasse.

For å maksimere sine egne sjanser røpet Kristoff til sykkelsiden procycling.no at han var villig til å betale godt til sine hjelpere.

Ifølge procycling er det en bonus på 500.000 kroner, noe som altså tilsier 100.000 på hver av de fem andre på laget.

Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug er i utgangspunktet villig til å ofre seg for kaptein Kristoff under VM. Men da vil de ha betalt.

I tillegg lover nå Norges Cykleforbund en bonus på 200.000 kroner som skal deles på laget ved gull, 100.000 for sølv og 50.000 for bronse.— Om det er en rytter som har veldige ambisjoner om å vinne eller komme på pallen, er det smart trekk å ordne seg en god bonus fra forbundet eller en sponsor som kan deles og være med på å få se andre til å yte enda mer, sier Lars Petter Nordhaug.

- Mange vil kanskje reagere at man må ha en bonus for å være med på et landslag eller yte noe for Norge som sykkelnasjon?

- Ikke som langrenn

— Det er en klar forskjell på oss og for eksempel langrenn. De som er på landslaget der er lønnet der. Det er som et profflag på sykkel. Jeg vet ikke hvordan de gjør det i langrenn, om de deler dersom de vinner, men det burde de gjøre. Vi gjør det i hvert fall i sykling, sier Nordhaug og legger til:

— Vi sykler sammen som landslag én gang i året (VM), og i utgangspunktet har ikke Edvald noe igjen for å hjelpe Alex. Bortsett fra at man med stolthet representerer landslaget.

Thor Hushovd opererte med en slik bonus da han ble verdensmester i 2010. Han endte med kun å betale til Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen fikk ingenting.

— Dette er nok ganske vanlig i andre land. I Norge har det ikke vært mye av det. Vi har ikke hatt så store VM-sjanser. Det er kun Alex som får noe igjen dersom han vinner. Han vil for eksempel få bedre kontrakt neste gang. Uansett hvilket yrke du har er det jo vanlig å få betalt for den jobben du gjør, sier Edvald Boasson Hagen.

— Hvis vi hjelper ham hundre prosent, så får han betale for seg. Det er helt vanlig at man deler på bonus. Slik er det jo også i Tour de France. Det er en uskrevet regel om at den som vinner Tour de France deler med både ryttere og støtteapparat., sier Lars Petter Nordhaug.

— Hva hvis dere sliter dere ut, og han ikke leverer. Står dere da tomhendt igjen?

— Nei, hvis vi har gjort en avtale, så får vi heller gå ned med flagget til topps. Slik er det bare, sier Nordhaug.

— Ingen kan garantere suksess, legger treningskamerat Boasson Hagen til.

— Mye kan skje i et VM. Kanskje Alex ikke har dagen, og da kjører vi for Edvald, sier Nordhaug.

- Så årets løype er ikke noe for deg?

— Nei, slik jeg ser det kommer en større gruppe sammen til mål. Så det er Alex eller Edvald som har mulighet til å komme på pallen. Skal ikke glemme at Edvald ble nummer to i 2012, og avslutningen på VM-løypa i år er ikke så veldig ulik det som var da.

— Har dere fått tilbud underveis fra andre nasjoner?

— Nei, det har jeg aldri oplevd, sier Nordhaug og får bekreftende nikk fra Boasson Hagen.

— De største nasjonene har de største lagene uansett, og vi, som stort sett har vært tre ryttere, kan ikke bidra noe. Jeg tror ikke det skjer veldig ofte.

Men det har skjedd. Noen har innrømmet samarbeid på tvers av landegrenser, og reaksjonene har vært fordømmende.

— Kanskje er noe organisert i enkelt showritt. Men et VM og i de store World Tour-rittene kjører man for landet og laget sitt, sier Nordhaug.

— Noen ganger ser man jo at lag samarbeider, men det er når alle har felles interesser. Et eksempel er når spurtlagene jobber i fellesskap for å kjøre inn et brudd. Men da betales det ikke penger, alle tror jo de har en spurter som kan vinne, forklarer Boasson Hagen.

VM sendes i år på TV2.

Les mer om

  1. Alexander Kristoff