Tidligere topputøver hevder idrettsstjerner vil boikotte Trump

Den nye presidenten har tette bånd til idretten, men ikke alle utøverne er like fornøyd med Donald Trump.

Donald Trump føyer seg inn i rekken av sportsinteresserte presidenter.
  • 100% Sport

Tette bånd til idrett er regelen og ikke unntaket i Det ovale kontor. Donald Trump føyer seg inn i rekken av sportsinteresserte presidenter.

Ikke alt ble endret da Barack Obama ble byttet ut med Donald Trump i Det hvite hus fredag. Den 45. presidenten er i likhet med sin forgjenger svært interessert i idrett.

Først og fremst er den nylig innsatte presidenten kjent for sitt nære forhold til golf. Med over 17 golfbaner i porteføljen, et påstått handicap på tre og et godt forhold til flere golfproffer, blant dem Suzann Pettersen, er det liten tvil om hvilken idrett som ligger Trumps hjerte nærmest.

Suzann Pettersen har tidligere fortalt om sitt forhold til golfinteresserte Donald Trump.
Les også

Dette er «Tuttas» hilsen til vennen Donald Trump

Sportsinteressen er imidlertid mer omfattende enn som så. Som flere av de tidligere amerikanske presidentene har han en bred idrettsbakgrunn. Ifølge Washington Post var han en talentfull baseballspiller for sitt militærlag. I tillegg skal han konkurrert i basketball, fotball, amerikansk fotball, bowling og bryting.

Hans vennekrets består sogar av idrettspersonligheter som Tom Brady, Jack Nicklaus, Mike Tyson, John Daly og Bobby Knight.

Vil takke nei

Det er likevel som forretningsmann han virkelig har toget inn i sportsverden. Han har tjent millioner av dollar på bokse- og wrestling-kamper på sine hoteller i Atlantic City, og golfbanene hans er blitt hyppig brukt til store turneringer.

Mange stiller nå spørsmål om hvordan hans forretningsbindinger vil bli brukt i Det hvite hus. Flere har tatt til orde for at golfbanene ikke blir brukt til store turneringer, mens en håndfull idrettsstjerner, blant dem LeBron James, har sagt nei til å sove på hans hoteller i forbindelse med reiser.

En av verdens største idrettsstjerner, basketballspiller LeBron James, er blant dem som har takket nei til å sove på Trumps hotell.

Mange lurer også på hvilke seremonielle oppdrag han vil få. Vil han for eksempel gjennomføre første kast på åpningsdagen i baseball-ligaen MLB, slik Obama og flere før ham har gjort? Kan vi oppleve spillere som boikotter den tradisjonelle visitten til Det hvite hus etter titler i basketball, amerikansk fotball eller baseball?

Les også

Legen beklaget til Dale Oens familie etter dødsfallet. Nå skal han bruke erfaringene som sjef i et kriserammet skiforbund.

– Merk mine ord; det kommer til å bli spillere som takker nei til å besøke Det hvite hus under hans tid som president, har tidligere NBA-stjerne Jalen Rose fastslått overfor ESPN.

Jalen Rose hevder spillere vil takke nei til inbydelser fra Donald Trump.

Søknader

Til tross for motstanden han møter, kan Trumps lobby-ferdigheter få positive ringvirkninger for idrettsnasjonen USA. I en presidentperiode hvor landet trolig vil søke om OL i 2024 og VM i fotball i 2026, kan den nye presidenten spille en sentral rolle. Han har allerede vært i samtaler med IOC-president Thomas Bach om Los Angeles sin søknad til 2024-lekene.

– Jeg tror vi har en støttespiller i Det hvite hus fra 21. januar, har Larry Probst, leder av den amerikanske OL-komiteen, uttalt.

Obama forsøkte også i sin tid å hjelpe Chicago med søknaden til 2016-lekene, men uten å lykkes.

– Han burde kjent resultatet før han dummet seg ut. Hele verden lo av oss, slik de har gjort mange, mange ganger tidligere, sa Trump om Obamas besøk til København i 2009 hvor det ble bestemt at Rio de Janeiro fikk lekene.

Lederen i søknadskomiteen til fotball-VM i 2026, Sunil Gulati, tror på sin side at en søknad sammen med Canada og Mexico kan «bli litt vanskeligere» med Trump som president.

– Men vi vil samarbeide med presidenten uansett, dersom vi ender opp med å søke, sa Gulati.

Les også

«Northug gjør narr av skiledelsen»

Harrison først

Uansett hvilken rolle Trump får – og tar – i sportsverden, føyer han seg inn i en lang rekke med sportstradisjoner i Det hvite hus.

George Washingtons styrke var godt kjent. Det samme var hans ferdigheter på hesteryggen. Abraham Lincoln skal etter sigende ha vært en god bryter før han ble president.

Benjamin Harrison var den første sittende presidenten som var på en baseballkamp. Hans forgjenger, Grover Cleveland, mente det var utenkelig å bruke tiden på en kamp.

– Kan du tenke deg hva amerikanerne ville sagt om jeg kastet bort tiden på dette? sa han ifølge Chicago Tribune.

Atletiske Ford

Den mest lidenskapelige idrettssupporteren som har inntatt Det hvite hus, iallfall før Barack Obama, var trolig Richard Nixon. Blant annet sier ryktene at han skal ha foreslått en taktikk til Redskins-trener George Allen. Samme mann skal ha ringt Dolphins-trener Don Shula halv to på natten for å anbefale en taktikk i Super Bowl.

Men det er trolig Nixons etterfølger, Gerald Ford, som er den mest talentfulle presidenten. Han var en solid golfer, skikjører og tennisspiller. Han var også ubeseiret i to nasjonale mesterskapsfinaler i amerikansk fotball. Han fikk flere profftilbud, men valgte i stedet å bli trener på Yale.

Siden den gang har idrettsinteressen stort sett vært til stede i verdens mest kjente kontor. Det var mye som endret seg i USA fredag. Idrettsinteressen i Det hvite hus var ikke blant endringene. 

Kilder: Washington Post, Chicago Tribune, Wikipedia, USA Today

(©NTB)