Neste år vil Jansrud knekke storslalåmkoden

Men alpinstjernen tviler på å vinne verdenscupen allerede i år.

Kjetil Jansrud er på plass i Kvitfjell og klar for verdenscuphelgen.

DIREKTE FRA 12.00: Utfor, menn

KVITFJELL: 200 poeng kan Kjetil Jansrud hente med seier både i utfor i dag og super-G i morgen. Men selv det kan bli for lite i kampen mot Marcel Hirscher. Dessuten er ikke hjemmehelten sikker på at han vinner noe på hjemmebane.

Nummer syv på treningen torsdag og nummer fire i går. Det er ikke helt som det pleier i bakken hvor Jansrud kjørte fem ganger i uken fra han var ti år gammel. Men han håper at "dårlige" treningsrunder skal gi omvendt resultat av hva det har gjort etter VM. Da har han vært god på trening, ikke så god i rennene.

VM i Vail ble ikke som Kjetil Jansrud hadde ønsket, men han fikk med seg en sølvmedalje fra superkombinasjonen, som han poserer med her.

– Det er andre som har funnet bedre ut av bakken enn meg, sier Jansrud, som tviler på sammenlagtseier i verdenscupen.– Selv om jeg skulle vinne begge her, er det ikke sikkert at det er nok. Marcel Hirscher kjører veldig stødig. På den annen side kan fjerde— og femteplasser bli nok, men jeg kan ikke gå ut fra at Hirscher feiler.

– Kan du ikke be Henrik Kristoffersen om litt hjelp?

– He, he. Jo, det hadde vært fint om Henrik tar poeng fra ham i slalåm. I storslalåm blir det verre.

Les også

Svindal: - Jeg kjenner meg veldig godt igjen i Jansruds kamp

Storslalåmgåten

I OL 2010 tok Jansrud sølv i storslalåm. Det er den følelsen han håper å finne igjen.

– Jeg har håpet det de tre siste årene – uten at det har skjedd.

– Hvorfor?

– Det kan ha noe med ryggproblemene å gjøre. Det handler om kvalitet på treningene, og jeg vet at ting tar tid. Dessuten har det vært store regelendringer i storslalåm. Når jeg har måttet trene mindre på grunn av smerte, blir det en dårlig kombinasjon. Men det begynner å sitte, jeg begynner å finne ut av det, sier Vinstra-gutten, som har ti pallplasseringer i storslalåm.

– Samtidig er det en vanskelig avveining hvor mye jeg skal trene storslalåm. Tiden er en begrensende faktor, og jeg bytter ikke ut super-G. Det handler om å trene riktig og ta de tekniske fremskrittene, sier 29-åringen.

Ny trasé i Kvitfjell

Kanskje har arrangøren gjort at Jansrud ikke har den vanlige hjemmebanefordelen? I alle fall har de forandret traseen.

– De har bygd inn en del terreng som ikke er naturlig. Det gjør at flyten blir annerledes.

– Verre for deg?

– Jeg ville kommet lettere inn i den gamle, selv om svingene er stor sett like.

Jansrud startet sesongen forrykende og "Kongen av Kvitfjell" var ikke bare det, han var konge over alt. Var han i form da sesongen startet, ikke i form nå? Kan man snakke om form i alpint som i langrenn?

– Form er bare en definisjon på resultater. Får du gode resultater, så sier du at du er i form. Men det trenger ikke å være sånn at du detter ut av form. Det er fullt mulig å være i form gjennom hele sesongen. Det handler mye om teknikk, hvordan man angriper ting, sier Kjetil Jansrud, som vant sitt første verdenscuprenn nettopp i Kvitfjell.

Er han fortsatt kongen i Gudbrandsdalen?

FAKTA — Kjetil Jansrud

Født: 28. august 1985

Klubb: Peer Gynt Alpinklubb

Høyde/vekt: 1,81/85

Meritter: OL: gull super-G, bronse utfor 2014, sølv storslalåm 2010. VM: Sølv kombinasjonen 2015. Verdenscupen: Åtte seire, hvorav fem denne sesongen.

I år: Leder verdenscupen i fartsdisiplinene, nummer to sammenlagt.