Jakob Ingebrigtsen perset med fire sekunder og satte ny europeisk juniorrekord: - Fullstendig galskap

Jakob Ingebrigtsen ble kastet til ulvene i Eugene. 17-åringen svarte med å smadre sin egen personlige rekord.

Jakob Ingebrigtsen løp en engelsk mile (1609 meter) på 3.52,28 og senket sin personlige rekord med fire sekunder.

OREGON, USA: Selv ikke et møte med verdens beste løpere på én engelsk mile bremser Jakob Ingebrigtsen.

Sent lørdag kveld norsk tid løp han inn til fjerdeplass under Diamond League-stevnet i Eugene med tiden 3.52,28. Det var ny pers med over fire sekunder og ny europeisk juniorrekord. Den gamle persen hans var på på 3.56,29 og ble satt på Bislett i fjor.

– Det føles veldig bra. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle løpe så fort. Målet var å sette ny personlig rekord, men jeg fikk akkurat det løpsopplegget jeg ønsket meg. Da jeg så ryggen til Manangoi (VM-vinneren på 1500 meter fra i fjor, journ. anm.) på oppløpssiden, så tenkte jeg bare «wow», sier Jakob Ingebrigtsen etter løpet.

Stortalentet fra Sandnes løp under VM-kravet på 1500-meter, og er altså kvalifisert for senior-VM til neste år.

– Det er fullstendig galskap, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen om akkurat det.

Etter målgang var Jakob den store publikumsfavoritten i Oregon, til tross for at flere store verdensstjerner deltok. 17-åringen tok seg god tid til å skrive autografer og ta selfies med ivrige fans.

– Det var et latterlig bra løp. Han slår flere verdensstjerner og er bare noen hundredeler bak tredjeplassen i Bowerman Mile. Det er afrikanerne og en 17-åring fra Sandnes, liksom. Han herjer jo. Rett og slett en helt sinnssyk prestasjon. Måten han disponerer løpet på, måten han smeller til på mot slutten. Det er så imponerende. Ny verdensrekord på U18-nivå. Det må vi være fornøyde med, sier Gjert Ingebrigtsen.

Timothy Cheruiyot fra Kenya vant løpet med tiden 3.49.87.

  • I denne saken forklarer Jakob Ingebrigtsen hemmeligheten bak suksessen:
Les også

Jakob Ingebrigtsen om egenskapen som gjør ham unik: - Noen ganger må du ha det vondt for å vinne. Det aksepterer jeg

Gjert Ingebrigtsen var høyt oppe etter løpet.

Verdensstjerner til start

Jakob Ingebrigtsen hadde egentlig siktet seg inn på det internasjonale mil-løpet under Prefontaine Classic i Eugene. Nivået der ville i utgangspunktet passe den talentfulle 17-åringen bedre enn å møte verdensstjernene i Diamond League-konkurransen på samme distanse senere på dagen.

Men etter at hans sponsor Nike gjorde det klart at de ønsket ham på startstreken i Bowerman Mile, selve signaturløpet under det tradisjonsrike stevnet i Oregon, ble det til at 17-åringen stilte til start i det samme feltet som verdens beste løpere på én engelsk mile (1609 meter).

Verdensmester på 1500 meter fra i fjor, Elijah Motonei Manangoi, var blant de som sto på samme startstrek som Jakob Ingebrigtsen. Det gjorde også en rekke andre sterke kenyanere, blant dem sølvvinneren på 1500 m fra VM i fjor.

OL-mester fra Rio 2016, Matthew Centrowitz, var også med.

Han ble slått av den norske 17-åringen med halvannet sekund.

– Jeg hadde kanskje håpet å løpe ned mot 3.54. Dette var nesten i overkant. Det er tidlig i sesongen, og herfra kan det egentlig bare bli bedre dersom jeg får trent bra og holder meg skadefri, sier Jakob Ingebrigtsen mens han skriver autografer og snakker med internasjonale medier.

Ingebrigtsen var tydelig fornøyd etter løpet. Her fra nedjogg mens han venter på dopingkontroll.
Les også

Henrik Ingebrigtsen sjokkerte - stilte overraskende til start i nytt løp i USA

Storebror hadde troen

Før lørdagens løp i Eugene fortalte Jakob Ingebrigtsen at han gikk for å bedre sin personlige rekord på distansen. Den var på på 3.56,29.

– Målet er ny pers. Jeg kommer nok til å havne bak tidlig, men da handler det om å bite seg fast. Jeg vet hva jeg har gjort i vinter. Jeg vet hva jeg har inne. Det kommer sikkert til å gjøre vondt, men jeg tror det skal gå bra, sa Ingebrigtsen til Aftenbladet fredag.

Også Henrik Ingebrigtsen hadde tro på lillebroren.

– Han kommer til å perse hvis feltet bestemmer seg for å kjøre på. Han har kapasiteten til det bare farten i feltet er god nok, vurderte storebror Henrik før løpet.

Etter å ha sett lillebroren smadre sin egen pers og samtidig ta den europeiske juniorrekorden på distansen, var Henrik Ingebrigtsen ikke mindre imponert.

– Helt sykt. Måten han løser det på underveis er utrolig bra. Han viser hvor mye som bor i ham. Nå er jeg bare enormt stolt av ham.