Sport

Birk Ruud jublet vilt etter gull på hjemmebane: – Helt ubeskrivelig

Norsk gull og bronse i herrenes finale i freeski i X Games. På snowboard ble det sølv til Marcus Kleveland.

Birk Ruud vant X Games-gull på hjemmebane.
  • Sindre Trygsland

FORNEBU: Unggutten Birk Ruud (18) måtte gjennom kvalifisering for å nå finalen i Big Air i X Games på Fornebu. Der klinket han til og sikret karrièrens første gull.

Med en poengsum på 85,33, vant han foran svenske Henrik Harlaut. Øystein Bråten tok bronse. Dermed sikret de Norges andre og tredje medalje for kvelden, etter Tiril Sjåstad Christiansens bronse tidligere.

Les også denne saken om den 13 år gamle vinneren fra jentenes Big Air på snowboard:

Les også

Sensasjonell seier for 13-åring i X Games på Fornebu: – Jeg ble helt satt ut

– Ubeskrivelig

Ruud, som er fra Bærum, jublet vilt etter triumfen. Det var hans første medalje i X Games, og det ble altså av edleste valør – på hjemmebane.

– Det er helt ubeskrivelig, å komme her på hjemmebane og ta seieren. Det et helt fantastisk. Helt sykt, sier 18-åringen.

Tidligere i sesongen ble han vraket fra den norske OL-troppen som reiste til Sør-Korea. Lørdag viste han hva han er god for, og avsluttet det han selv kalte for en «tung sesong» på en perfekt måte.

Øystein Bråten (til venstre) og Birk Ruud tok henholdsvis bronse og gull på Fornebu.

Han roses også av bronsevinner Øystein Bråten, som tidligere i vinter tok OL-gull.

– Å lande på de to siste hoppene, som han gjorde, det er vanskelig på grunn av presset. Det er en syk prestasjon, sier Bråten.

Om egen bronsemedalje sier han følgende.

– Jeg er veldig fornøyd. I Big Air så er bronse helt konge.

Les også

Snowboardstjernen synes det er absurd å være i Oslo-varmen nå

Kleveland-sølv

Lørdagens hektiske program ble avsluttet med snowboardherrenes Big Air, der Marcus Kleveland (19) var blant de største favorittene. Det norske stortalentet innfridde, og avsluttet sesongen med sølv, kun slått av japanske Takeru Otsuka.

Det var Kleveland fornøyd med, etter å ha slitt med skader etter OL. Selv sier han at han ikke kjente noe til det på Fornebu.

Marcus Kleveland tok sølv.

– Det føles veldig godt å komme tilbake fra skade med annenplass. Selv om det er litt kjedelig at jeg ikke kunne lande det tredje hoppet, sier han.

Med Klevelands sølv ender Norge altså opp med totalt fire X Games-medaljer fra lørdagens øvelser. Eneste øvelse uten en nordmann på pallen, var damenes snowboard. Der vant sensasjonelle Kokomo Murase (13). Silje Norendal var eneste norske i øvelsen. Hun ble nummer seks.

X Games Norge avsluttes i morgen, med herrenes skateboard i Skur 13. Der er Hermann Stene eneste norske.