Sport

Boasson Hagen i nytt målfoto-drama: – Han er litt for snill

Etter målgang var det full forvirring, men seieren glapp igjen for Edvald Boasson Hagen.

Edvald Boasson Hagen (til høyre) var svært nær etappeseier, men Michael Matthews holdt unna.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

For andre gang i årets Tour de France var det usikkert om Edvald Boasson Hagen hadde stukket av med seieren etter målgang. Og for andre gang trakk han det korteste strået.

Boasson Hagen kom bakfra i et enormt tempo på oppløpet, men det holdt akkurat ikke: Michael Matthews ble dømt til etappevinner etter målfoto.

Også under den syvende etappen ble Boasson Hagen dømt til andreplass etter målfoto. Den gangen var det enda tettere.

Da Boasson Hagen ble intervjuet rett etter målgang, var han usikker på utfallet. Men beskjeden kom raskt.

– Jeg har vært i denne situasjonen før. Jeg havnet akkurat litt bak på slutten, sier en skuffet, men fattet Boasson Hagen til TV 2.

  • Fått med deg denne? TV 2-ekspert ble rasende på direkten: - Skam dere!

– For snill

Boasson Hagen var med da det dannet seg en tetgruppe få kilometer før mål, men da det nærmet seg oppløpet, havnet han litt for langt bak.

Dermed måtte han starte spurten fra en dårlig posisjon. Likevel var han nær ved å gjøre det helt store og vinne etappen.

– Han er litt for snill i de siste svingene, vurderer Dag Otto Lauritzen under TV 2s sending.

– Jeg visste jeg måtte være i god posisjon mot slutten, men kunne ikke løst det annerledes. Jeg kjente begge hjulene skled i siste sving og er glad jeg ikke gikk i bakken, sier Boasson Hagen.

– Jeg hadde størst fart av alle på oppløpet. Veldig synd, legger han til.

Sist gang Boasson Hagen vant en Tour de France-etappe var i 2011 - for seks år siden.

I årets Tour har han imidlertid sett bedre ut enn på lenge under årets Tour de France. Under den syvende etappen var han millimetere fra seieren, mens han også har spurtet inn til en tredjeplass.

Ingen norsk jubel siden 2014

Ikke siden 2014 er det blitt norsk etappeseier i Tour de France.

Det året steg Alexander Kristoff opp på podiet som seierherre to ganger. I årets utgave har han imidlertid vært en skygge av seg selv.

Tirsdagen ble trukket frem som en etappe der Kristoff endelig kunne sikre seg en stor triumf igjen, men få kilometer før mål ble han plutselig distansert.

I sidevinden sprakk feltet raskt opp, og Kristoff lå for langt bak. Boasson Hagen var imidlertid med i gruppen som stakk fra resten.

– Dette føles som en misbrukt mulighet. Jeg burde vært litt lenger fremme da feltet sprakk opp, sier Kristoff til TV 2.

Han var svært skuffet etter etappen.

– Det vil seg ikke helt, dessverre, sier Kristoff.

Alexander Kristoff havnet bak under tirsdagens etappe. Her fra tidligere i Tour de France.

Syv av ni flate etapper er nå gjennomført. Kristoffs fikk en annenplass etter at Peter Sagan ble kastet ut av rittet etter den fjerde etappen, men ellers har han ikke hatt det lille ekstra i de avgjørende øyeblikkene.

Stemningen i Katusja-laget har virket trykket, og Kristoff er blitt kritisert offentlig av sportsdirektør José Azevedo.

– Laget bringer ham i god posisjon. Når spurten starter, klarer han ikke å være raskere enn de andre, sa Azevedo.

Kristoff og hans trener og stefar, Stein Ørn har imidlertid flere ganger gitt uttrykk for at hjelpen fra laget ikke har vært optimal.

Les også

Kristoff får kritikk fra lagsjefen. – Noe er fundamentalt galt, mener treneren.

Kittel falt fra

Med fem etappeseiere har Marcel Kittel vært den råeste spurteren i årets Tour de France. Men under tirsdagens etappe ble han frakjørt i vindkastene, og han var derfor ikke med i finalen.

Michael Matthews benyttet også anledningen til å kneppe inn på forspranget til Kittel i kampen om den grønne poengtrøyen. Han vant den innlagte spurten underveis i etappen.

Med seier også på hele etappen, hans andre etappeseier i årets Tour de France, ligger han nå bare 29 poeng bak Kittel.

Nye stjernefall

Det har vært et stjernefall uten like i årets utgave. Tirsdagen ble intet unntak. Før start kom beskjeden om at den belgiske stjernen Philippe Gilbert hadde måttet kaste inn håndkleet med magetrøbbel.

Underveis led LottoJumbo-profilen George Bennett samme skjebne. Australieren har vært en stor overraskelse i årets ritt og lå på en sterk 12.-plass sammenlagt etter 15 etapper. I en melding fra lagledelsen het det at Bennett ikke skal ha følt seg vel de siste dagene.

Så langt har 24 ryttere, deriblant stjerner som Alejandro Valverde, Mark Cavendish, Peter Sagan, Geraint Thomas og Richie Porte, måttet stå av årets Tour de France av ulike årsaker. Sagan ble kastet ut av rittet etter å ha brukt det juryen mente var en ulovlig albue mot Cavendish i spurten på den 4. etappen.

  • Hør Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Tour de France