Chris Froome feirer ny triumf, men det stormer rundt laget: – De mørke skyene vil ikke forsvinne

Chris Froome (32) vinner Tour de France for fjerde gang, men de negative sakene rundt Team Sky stjeler mye oppmerksomhet.

Chris Froome går mot en ny Tour de France-triumf. Rundt laget hans har det vært full storm.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen

Lørdag sikret Chris Froome sammenlagtseieren i Tour de France. Søndag blir det champagne og feiring når Tour de France avsluttes med sjarmøretappen i Paris.

For sykkelstjernen som vokste opp i Kenya og Sør-Afrika, er det den fjerde sammenlagttriumfen i Tour de France de siste fem årene.

Det betyr at det bare er én seier opp til rekorden: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain står alle med fem sammenlagttriumfer.

Froome er favoritten som innfrir år etter år. Og rundt seg har han flere hjelperyttere som kunne gått inn som kapteiner på mange topplag. Team Sky fremstår gjennomsolide.

– Mange lag satser på forskjellige ting, mens Sky er bygget opp rundt Froome. Hele laget løfter seg når man har en sånn rytter, sier Kurt Asle Arvesen til Aftenposten.

Han har jobbet med Froome både som rytter og sportsdirektør i Sky.

Under etappene virker det ikke som at noe kan sette Froome og det britiske storlaget ut av spill. Men i kulissene stormer det.

Negative saker hopet seg opp

De negative sakene har hopet seg opp det siste året. Det har handlet om medisinske fritak, en mystisk pakke, en parlamentshøring og en etterforskning fra det britiske antidopingbyrået.

Spørsmålene har vært mange, men kritikerne er ikke blitt tilfredsstilt av svarene. Og på toppen er Sky-sjef Sir Dave Brailsford satt under et kraftig press. Denne uken fikk han mye negativ oppmerksomhet etter å ha skjelt ut en journalist under Tour de Frances hviledag.

Etter mørke, dopingbefengte tiår for sykkelsporten, skulle Sky ta en ledende posisjon i kampen for en ny og ren æra. Det ble snakket mye om åpenhet og rene verdier. Blant annet gjorde de et poeng ut av å fjerne medlemmer av støtteapparatet med dopingfortid.

Men nå kommer spørsmålene om det har vært sammenheng mellom liv og lære i Sky.

– Praksisen var ikke bra nok

Selv om Froome igjen vil innta podiet som sammenlagtvinner søndag, stjeler bråket rundt laget mye oppmerksomhet:

  • Det ble kjent at tidligere Tour de France-vinner for Sky, Bradley Wiggins ved tre anledninger fikk medisinsk fritak for bruk av det kraftige steroidet triamcinolone, som er blitt brukt som doping av andre utøvere tidligere. Wiggins har forklart at medisinbruken skyldes astma.
  • Før Dauphiné Libere i 2011 ble en pakke fraktet til Frankrike fra Manchester og levert til Skys lege. Sky kunne først ikke gjøre rede for innholdet i pakken, før Brailsford til slutt sa at det handlet om det lovlige middelet Fluimucil. Flere har imidlertid sådd tvil om forklaringen. Middelet kunne blitt kjøpt på et lokalt apotek.
  • Ifølge journalisten som avslørte saken om den mystiske pakken, forsøkte Brailsford å få ham til ikke å skrive om saken.
  • I oktober i fjor innledet det britiske antidopingbyrået en etterforskning av Sky. Etterforskningen pågår fortsatt.
  • I desember i fjor ble Brailsford grillet om saken i en parlamentshøring.
  • Det kom frem at Sky-legen hadde bestilt 55 doser med steroidet triamcinolone. Legen har sagt at kun få av disse dosene ble brukt på Sky-ryttere.
  • Det er kommet frem at medisinbruk ikke ble registrert slik de skulle.

– Det kan se ut som at de har hatt en praksis som ikke er bra nok. De hadde en lege som ikke hadde kontroll på journalføring. Det holder ikke for et lag som sier at de har kontroll på alt, sier den tidligere toppsyklisten Mads Kaggestad til Aftenposten.

– Et lag på dette nivået skal ha kontroll på medisinbruk. De bør ha som mål å svare mest mulig nøyaktig på alle spørsmål og vise til bevis gjennom skikkelige systemer, fortsetter han.

Kaggestad sier at triamcinolone er en svært sterk medisin, som bare skal brukes i ytterste konsekvens.

– Hvis det brukes uten reelt behov, bryter det med antidopingreglementet, sier han.

Det er ikke bevist at Sky har gjort noe ulovlig, og Brailsford har hele tiden hevdet at det ikke er blitt brutt noen regler.

– Selv om Chris Froome vinner sin fjerde Tour de France på fem år, vil ikke de mørke skyene som henger over Sky-sjefen forsvinne, skriver The Telegraphs sykkeljournalist Tom Cary.

Dave Brailsford har vært under press som Sky-sjef. På Tour de Frances andre hviledag kokte det over.

– Utøvere må leve med mistanker

Sykkelsporten har fått ros for antidopingarbeidet de siste årene, men tidligere dopingavsløringer gjør likevel at tilliten er tynnslitt.

Mads Kaggestad påpeker at dagens utøvere må leve med mer eller mindre ubegrunnede dopingmistanker. Derfor mener han at det er ekstra skadelig at Dave Brailsford brukte hviledagen på en oppførsel som skaper mistillit.

– Spesielt med tanke på at dette er et lag som har snakket mye om nulltoleranse med doping og om å ta et oppgjør med uetiske sider ved sporten, sier Kaggestad.

– Det var en uheldig episode. Men dette er noe som har pågått over lang tid. Dave har prøvd å forklare seg, men det blir vanskelig når journalister ikke blir fornøyd med forklaringen, sier Kurt Asle Arvesen.

Han kjenner Brailsford godt etter tiden i Sky.

Brailsford nektet først å beklage episoden, men beklaget oppførselen etter lørdagens etappe.

– Jeg har sagt unnskyld, sier Brailsford.

Tidligere proffsyklist og ekspert for TV 2, Mads Kaggestad.

– Fortsatt viktig å stille spørsmål

Arvesen har ingen tro på at det har foregått mistenkelige aktiviteter innad i Sky.

– At det er fokus på dem som er best, er en naturlig og sunn prosess, sier Arvesen.

Kaggestad påpeker at det fortsatt er viktig å stille spørsmål.

– Det blir stilt spørsmål ved alle sterke prestasjoner. Idrettens troverdighet er satt på prøve, og da må alle ta ansvar og bidra til å svare fordi det igjen bidrar til forståelse som kan svekke mistanken. Spørsmålene forsvinner ikke, og svarene er viktige, sier han.

Han stiller nå spørsmål ved om Brailsfords dager i Sky snart er talte, selv om lederen er blitt trukket frem som helt sentral i sykkelsportens fremvekst i England.

– I en tid der sykkelsporten har tatt et nødvendig oppgjør med fortiden, er det viktig at det jobbes med det etiske, at man ikke leter etter hull i regelverket. I Wiggins-saken er det mistanke om misbruk av medisinske fritak og bruk av medisiner med sterk effekt uten et reelt behov, sier Kaggestad.

Før Tour de France var Brailsford krystallklar på at han kom til å fortsette i Sky i flere år.

– Jeg er stolt over alt vi har oppnådd. Jeg er stolt over Team Sky, sa han.

Arvesen med advarsel

Også Chris Froome måtte svare på spørsmål om anklagene rundt laget.

– Jeg kommer til å få spørsmål om det, men det er ikke noe jeg tenker mye på. Jeg vet det er en etterforskning, og håper at de gjør det de kan for å komme til bunns i saken. Men for egen del, har jeg et sykkelritt å tenke på, sa Froome.

– Froome går ut som vinneren, og ingen kan ta fra ham det. Det er ikke noe konkret han må svare for. Men saken kaster en mørk sky over laget, sier Mads Kaggestad.

Froome har vært den overlegent beste Tour de France-rytteren de siste årene, men får sjelden hyllest. I årets Tour er Froome blitt buet på. Da rykket hjemmehåpet Romain Bardet ut i hans forsvar.

– Han er en mester, og han fortjener respekt, sa han.

Da Arvesen først ble kjent med Froome, så han ikke for seg at det var en rytter som skulle bli dominerende. Han så en rytter som «ikke var noe teknisk eller taktisk vidunder».

Men Froome var ekstremt sulten, han tålte mye trening, og nå er han blitt kvitt en sykdom som har plaget ham i flere år.

Likevel kommer Arvesen med en advarsel.

– Jeg synes ikke Froome har vært briljant i år sammenlignet med flere andre år. Han har ikke virket like fokusert i fjellene. Han må passe seg litt for ikke å miste tronen de neste årene, sier han.