Sport

Nå er det eksamen

<strong>PRESTON:</strong> De er midt oppe i krevende studier og eksamener, men står like fullt overfor årets største oppgave: EM-semifinalen mot Sverige. <br></br><ul> <li> <strong>Vi følger Norge — Sverige fra 19.30!</strong> </li></ul>

- Vi skal slå Sverige, sier fem av fotballjentene, som også har hatt, eller står foran andre viktige eksamener i år. Fra venstre: Marianne Paulsen (25), Marit Fiane Christensen (24), Marie Knutsen (22), Lise Klaveness (24) og Gunhild Følstad (23). (Foto: Scanpix)

  • Arild Sandven

Mens kollegene på landslaget for menn er profesjonelle og uten så mye annet enn fotball å tenke på, er de fleste av jentene i EM-semifinalen studenter.

— For meg er det en stor fordel å kunne studere ved siden av. Jeg vil ikke sitte og spille Playstation hele tiden. Det ville vært forferdelig, jeg ville kjedet livet av meg, sier jusstudent Lise Klaveness.

Hun skulle ha avlagt eksamen i profesjonsdelen i juridikum i mai, den samme eksamenen som midtstopper Marit Fiane Christensen tok i januar.

— Men den måtte jeg utsette til høsten, fordi jeg ble tatt ut på landslaget, sier Klaveness.

Lettere enn jus

— Følelsesmessig er dette årets viktigste eksamen, bare en fotballkamp, men utrolig stort, mener Asker-spilleren. 24-åringen føler seg godt forberedt på slaget mot svenskene. I forhold til vanlig jusstudium og eksamen, iallfall. Der er det tross alt to års pensum og nesten 10.000 sider jeg bør ha best mulig kontroll på. Da går det aldri an å få lest nok, forsikrer bergenseren.

Marit Fiane Christensen studerer også jus, men kombinasjonen studier og toppfotball ble kanskje for tøft i fjor høst da hun ble innlagt på sykehus og måtte utsette eksamen.

— Jeg er et halvt år på etterskudd med studiene, men for fotballens skyld skulle jeg vel ideelt sett ha trent mer og studert mindre, sier Larvik-jenta.

Fotball viktigst?

Og hun vil ikke droppe fotballsatsingen, som hun bruker så mye tid på.

— Fotballen er viktig for meg, det viktigste akkurat nå. Men i den store helheten er jeg vel ikke så sikker, smiler 24-åringen.

Den oppfatningen deler høyreback Marianne Paulsen, med mastergrad i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Trondheim og to eksamener bak seg fra mai.

— Jeg merker at jeg savner skolen veldig! Godt å få gjort noe annet enn fotball, for det livet her kan man fort bli lei av, mener Harstad-jenta.

Marie Knutsen kom til starten av EM-samlingen på Hankø noen timer for sent etter eksamen på tredje semester i psykologi. Hun er glad for at NFF leger opp til at spillerne kan få kombinere studier og toppfotball.

— Det er jo viktig for oss jenter som ikke akkurat lever av fotballen, og fint å få litt avveksling, syns Kattem-spilleren.

Klipp og lim

Mens Gunhild Følstad med NFFs hjelp fikk snudd opp ned på studieåret før hun var ferdig utdannet fysioterapeut i år.

— Det ble en del «klipp og lim» for å få det til, forteller Følstad. Hun fikk sin praksisperiode i sommerferien og tok fordypningsoppgaven innimellom landslagssamlinger og seks landskamper i Spania og Portugal i vinter, mens medstudentene i Trondheim hadde praksis.

— Jeg er ikke bestandig like god til å lese når jeg er på samling, men jeg har jo fått unna det jeg skulle på tre år, sier forsvareren fra Overhalla.

Unni Lehn, Kristin Blystad Bjerke, Ingrid Hjelmseth og Siri Nordby er andre blant EM-jentene som har tatt eksamen i år.

bildesignatur

Foto: TERJE BENDIKSBY, Scanpix

bildetekst

Les også

  1. Solveig senket svenskene

  2. - Kan ikke sammenlignes med herrefotball