Disse stjernene herjer i Tour de France - men gidder ikke stille i VM

Derfor er klatrerne sjanseløse i Richmond.

Tre av verdens aller største sykkelryttere ser ingen vits i å dra til VM. Fra h. Alberto Contador, Chris Froome og Nairo Quintana.

Richmond (Aftenposten): Er vinneren av VM verdens beste sykkelrytter? Spørsmålet er relevant siden mange av verdens største sykkelnavn ikke befinner seg i Richmond.

Chris Froome, som vant Tour de France, er ikke der.

Nairo Quintana, som ble nummer to i Tour de France, er ikke der.

Alberto Contador, som vant Giro d’Italia og ble nummer fem i Tour de France, er ikke der.

Vincenzo Nibali, som vant Tour de France i fjor og ble nummer fire i år, er med på Italias lag.

Men dette er hva han sier om sine egne sjanser:

Vincenzo Nibali vant Tour de France i 2014, men reiser ikke til VM i år som favoritt.

– Jeg er sjanseløs. Men jeg kan gjøre en jobb for laget. Jeg har erfaringen.Nå snakker nok Nibali med vilje ned sine sjanser, men dette er ikke en løype som passer "Haien fra Messina".

Den passer – heldigvis får vi si – mye bedre til en spurter med litt ekstra kraft, som Alexander Kristoff, Peter Sagan og John Degenkolb. De tre er kanskje de aller største favorittene.

Fikk du med deg at Nibali ble sendt hjem fra Spania Rundt i skam? Årsaken var utspekulert biljuks, som skapte storm i sykkelverdenen. Få med deg reaksjonene her.

Løypene avgjør

– Ja, for det er hvordan løypene ser ut som er avgjørende. I årets løype er det ikke mye klatring. Det måtte de har vært om det skulle være en vits for de store Tour de France-kanonene å komme til VM, forklarer Hans Falk som er sportssjef i Norges Cykleforbund.

Hans Falk foreslår endringer i gjennomføringen av VM-fellestarten.

– De siste årene har det vært relativt enkle løyper. Det blir ikke mye klatring i Qatar neste år heller. Året etter i Bergen er det vel også en løype som ikke er beregnet for de aller beste klatrerne. Men i OL i Brasil neste år er det helt annen løype. Den kommer til å favorisere klatrere, sier sportssjefen.Det er Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) som bestemmer at det skal både være noen flate, noen halvkuperte og noen år innimellom med ordentlig tøffe stigninger.

De ekstreme klatrerne får færrest sjanser til å bli verdensmester.

— De siste årene har man, i hvert fall mot slutten av rittet, hatt en runde som sykles flere ganger. Dersom man i den runden har en ekstremt hard bakke, som passer folk som Froome og Contador, vil feltet kanskje bare bestå av åtte-ti ryttere etter noen få runder. Mange nasjoner er helt borte. Jeg tror ikke det er så populært å vise frem sporten på den måten, sier Falk.

Les også

Én trussel mindre for Kristoff: Cavendish mister VM

Klatring helt til slutt

Han ser derimot for seg følgende mulighet for med jevne mellomrom å gi klatrerne en sjanse:

– Man kunne avslutte hele løpet med en tøff stigning. Se for deg at åtti mann går likt inn i den siste stigningen, og den beste klatreren kommer først til mål. Det kunne vært noe. Vi skal ikke glemme at de nevnte klatrerne får sine sjanser på de største rittene som Frankrike rundt, Italia rundt og Spania rundt. Oppmerksomheten de får i forbindelse med særlig Frankrike rundt er mye større enn i et VM, påpeker han.

Nairo Quintana er blitt en folkehelt i Colombia, men blir ikke med hjemlandets tropp til VM.

– Er det da verdens beste sykkelrytter som vinner VM? – Ja, den som vinner er jo pr. definisjon verdensmester og verdens beste rytter, men det er ikke alltid at den som vinner VM leder verdensrankingen eller har vunnet flest ritt. Det er ikke så veldig annerledes fra andre idretter, det er ikke alltid den med best prestasjon før VM som blir verdensmester. Du skal lykkes den dagen, det er en del av gamet at du skal ha psyken og prikke formen den dagen. Så tilbake til spørsmålet, jeg betegner den som vinner VM som verdens beste syklist, sier svensken som er norsk sportssjef.

I Firenze i 2013 prøvde italienerne å lage en løype som passet godt til Nibali, og for så vidt de andre klatrerne. Lars Petter Nordhaug, som er vår beste klatrer, ble også beste nordmann med en 12.-plass.

PS. Fellesstarten for proffene arrangeres søndag.

Sykkelfrelst? Da anbefaler vi disse sakene: