Sport

Norges mest lovende sprinter har svaret klart når hun får spørsmål om høyden sin

Helene Rønningen har noe til felles med verdens beste.

Helene Rønningen er et stort friidrettstalent.
  • Arne Hole

ASKØY: Ezinne Okparaebo stiller ikke på 200 meter i NM. Da er det klart for hun som skal føre arven videre?

– Ja, jeg håper jo det. Det er dumt at Ezinne ikke er med. Hun er jo egentlig den beste, men det åpner muligheten for oss andre, sier Helene Rønningen. Forsøket lørdag formiddag gikk unna på 24,24 i motvinden som har ødelagt sprintøvelsene i NM.

Les også

Warholm snytt for norgesrekorden i bisarr tidtagerskandale

17-åringen har aldri vært på pallen i et senor-NM ute. Sødag formiddag kan hun stå på toppen.

– Kan du matche Ezinne allerede neste år?

– Jeg vil ikke love noe. Vi får se hvordan det går med treningen i vinter. Det er fortsatt tidlig i karrièren for meg. Men jeg skal gi alt, lover Tyrving-jenta, som tar videregående i Sandvika over fire år.

Helene Rønningen (t.h) deltok i EM i friidrett i sommer.

– Det er for å satse for fullt på friidretten. Jeg må ha tid til å slappe av litt også, hvis det skal gå bra.

Tok Ezinne-rekord

Det er ikke uten grunn at friidrettsentusiastene er spent på utviklingen til Rønningen. Ikke minst Tyrving-leder Jo Nesse.

– Da hun var 11 og et halvt år løp hun 60 meter på 7,98! Det er antagelig godt nok til å spille fotball i 1.-divisjon. Vi lurte på om hun var tidlig utviklet, men fremgangen har bare fortsatt – og denne sesongen har vært helt fenomenal, sier Nesse.

Det mest fenomenale var kanskje at Helene tok aldersrekorden til Ezinne da hun løp 100-meteren på 11,60. Og før det tok hun innendørsrekorden til Elisabeth Slettum på 200 meter.

– Det er 100 meter som er distansen min. 200 meter er litt langt – hvis det er lov å si det. Det er tungt på de siste meterne, røper sprinteren, som har svenske Stefan Johansson som trener. Pappa Hans Rune hjelper også til, mens Anker Thomsen har hatt ansvaret for styrke og spenst.

– Tillegg får jeg massasje og fysioterapi. Derfor er jeg alltid klar i kroppen og har nesten unngått skader.

Like høy som verdens beste

Rønningen måler ikke mer enn 152 cm, og mange spør derfor om hun er lang nok til å bli ordentlig god.

Shelly Ann Fraser-Pryce har dominert resultatlistene i lang tid.

– Da svarer jeg bare Shelly-Ann Fraser-Pryce, sier Helene og ler. Den jamaicanske jenta er akkurat like høy og har to OL-gull og syv VM-gull. – USA-studier etter videregående?

– Det har jeg ikke tenkt på ennå. Støtteapparatet Norge er så bra at jeg ikke har sett poenget, sier Helene, som på forsommeren ofret en hel dag på Aftenpostens videoteam. Snart kommer stilstudiet av Norges mest lovende sprinter.

Men først kommer første NM-gullet?

Følg NM i friidrett

Les mer om

  1. Friidrett