Sport

Anders Fannemel om den tunge OL-tiden: - Jeg fikk en ganske heftig knekk

Anders Fannemel hadde et blytungt OL der han ble vraket gang på gang. Nå kan hoppuketreeren lide samme skjebne under Raw Air.

Anders Fannemel var kun tilskuer til lagkameratenes suksess. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det har vært en merkelig sesong for Hornindal-hopperen. Han vant et verdenscuprenn i Engelberg før jul og ble nummer tre i den tysk-østerrikske hoppuka. Da så alt så lyst ut.

Fannemel kom med i troppen både til skiflygings-VM og Pyeongchang-OL, men kom aldri med på laget og har hatt noen tunge dager som mesterskapsreserve.

– For å være ærlig, så er OL-vrakingen det absolutt kjedeligste jeg har vært med på i hoppbakken, sier en åpenhjertig Fannemel.

– Jeg var på tur i tre uker uten å hoppe i konkurranse. Det er stusslig og føles helt jævlig ut. Jeg fikk en ganske heftig knekk der nede da jeg heller ikke fikk hoppe i storbakken, innrømmer den sympatiske 26-åringen.

Norge tok OL-gull i laghopp. Foto: ERIC GAILLARD / X00102

Les også

OL-studio: Fannemel vraket til storbakkerennet

I NM ble han bare nummer fem onsdag, blant annet slått av unggutta Marius Lindvik og Joacim Ødegård Bjøreng.

– Hvordan reagerer du i motgang?

– Det er ikke så mye å gjøre, men innse realiteten og komme seg videre, men det er ikke alltid like lett. Man prøver å se framover. Raw Air er en ypperlig arena å slå tilbake i. Jeg har hatt noen uker med ferie, det ble jo nærmest det under OL, og håper jeg kommer sterkt tilbake, sier Fannemel.

– Jeg blir selvdestruktiv og får lav selvtillit. Jeg blir skuffet, men ikke sint. Det er mer en form for tung skuffelse, men jeg er ikke typen som slår i stykker møbler eller kaster ting rundt, for det har jeg ikke styrke til. Da hadde jeg bare skadd meg selv, sier den tidligere verdensrekordholderen.

Les også

Johansson utklasset alle i hopp-NM

Anders Fannemel var evig reserve i OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Imponert Forfang

Humoren er i det minste ikke blitt borte i OL-mørket. Landslagssjef Alexander Stöckl og hoppsjef Clas Brede Bråthen har begge hyllet Fannemel for måten han tok OL-vrakingen på.

Lagkameraten Johann André Forfang sier det slik:

– All ære til Fannemel. Han ble satt ut av laget både til skiflygings-VM og OL, men har taklet det på en stor måte. Han har vært med å dra opp gruppa framfor å gå rundt og surmule. Han har gitt noe positivt til hele laget, og det er sterkt gjort når du blir vraket til to av de største målene i sesongen. Det sier alt om Anders.

– Jeg vet ikke om jeg hadde klart å takle det like bra som Anders. Jeg har blitt vraket en del gjennom årene, og jeg husker et junior-VM. Jeg satt på hotellrommet nesten hele helgen. Jeg var med i bakken, men var ikke akkurat noen bidragsyter. Jeg vet hvor tøft det er ikke å miste hodet når du går glipp av en stor mulighet. OL er ikke bare et mål for sesongen, men for hele karrieren, fortsetter TSK-hopperen.

Les også

Forfang og Norge hylles av Scheie etter historisk OL-gull: – Laget er fantastisk

Marerittåpning

To lagkonkurranser avgjør sammenlagtsjansen i Raw Air. Nå frykter Fannemel flere nedturer og nye vrakinger.

– Jeg er lei av å dette ut av laget. Det er ikke derfor jeg hopper på ski, men for å kjempe om medaljer og titler. Det har jeg ikke fått muligheten til i år, men det er ikke urettferdig, bedyrer den sindige skihopperen.

– Jeg har ikke fått det til på trening. Jeg har en tendens til å være mellom nummer 15 og 20 på trening, men hever meg veldig i renn. Det er en dårlig greie i mesterskap, hvor vi har få treningshopp. Jeg har ikke overbevist på trening i mesterskapene i vinter, sier Fannemel.

Han fikk en blytung start på Raw Air i fjor. Han pådro seg dressdiskvalifikasjon allerede på første renndag og gikk dermed glipp av holmenkollrennet. Fannemel kom heller ikke med på det norske laget i den første lagkonkurransen.

Da han endelig satte utfor i Raw Air (Lillehammer), hadde Fannemels rivaler allerede sikret seg poeng fra fem tellende omganger. Dermed var jakten på bonusmillionen over før det hele hadde kommet skikkelig i gang.

– Jeg håper å kjempe hele veien i år og til siste renn. Jeg skal ikke ryke i kvaliken som i fjor. For meg ble det en marerittåpning, sier Fannemel.

(©NTB)

Relevante artikler

 1. SPORT

  Fannemel om VM-vrakinga: – Mister eit høgdepunkt

 2. SPORT

  Fannemel fryktar å verte OL-turist: – Det klart verste som kan skje

 3. SPORT

  Forfang ble slått med 3,7 poeng: – Jeg kan bare skylde på meg selv

 4. SPORT

  Uvær foran skiflygings-VM: – Skal være glad om vi får hoppet

 5. SPORT

  Nordmannen satte verdensrekord. Nå frykter han karriereslutt.

 6. SPORT

  Hopprofilens lange vei tilbake - har satt seg ett stort mål