Varsler endringer etter kollapsen

Petter Thoresen gir latvisk stortalent sjansen mot Ocelari Trinec.

- Vi ga oss selv en god mulighet fra start, men så ødela vi for oss selv. Jeg kommer nok til å gjøre noen endringer inn mot den neste kampen, sier Oilers-trener Petter Thoresen.

Snaue 12 timer etter at laget skuslet bort en sensasjonell 3-0-ledelse mot finske Tappara, var det en fattet Oilers-gjeng som samlet seg for å spise frokost i sentrum Tampere. 3-7-tapet fra kvelden i forveien satt fortsatt i hos spillere og trenere.

— Men jeg har sovet bra, altså, sier en opplagt Petter Thoresen – som likevel medgir at han fortsatt gremmer seg over alle baklengsmålene i mesterligadebuten.

— Vi ga oss selv en god mulighet fra start, men så ødela vi for oss selv. Jeg kommer nok til å gjøre noen endringer inn mot den neste kampen. Vi får se hva og hvem det eventuelt blir, men jeg kommer i hvert fall til å gi Rudolfs Balcers sjansen. Det har han fortjent, sier Oilers-treneren.

17 år gamle Rudolfs Balcers er kanskje den mest spennende spilleren noensinne i stavangersk ishockey. Mot Trinec får angriperen spilletid.

17-åringen spilte to kamper i eliteserien for Oilers forrige sesong, men så kampen mot Tappara fra tribunen. Balcers, som opprinnelig er fra Latvia, har dominert den aldersbestemte ishockeyen i Norge på en måte som får trenere og ledere til å trekke fram superlativene når de skal beskrive den offensive løperen. Av flere tidligere trenere holdes han som det største talentet noensinne i stavangersk ishockey.— Han har fortsatt mye å lære, men samtidig har han også et overblikk som få andre. Han har et medfødt talent som det ikke bare er å trene seg til. Med det i bunnen kan han bli så god som han vil hvis han fortsetter å være ydmyk, sier Petter Thoresen.

Ungdomsbølge

I en årrekke har Oilers høstet kritikk for å ha for få lokale spillere på laget. Nå har imidlertid klubben tatt et solid oppgjør med egenrekrutteringen. Profesjonelle trenere er ansatt og penger pumpes inn i de aldersbestemte avdelingene. Denne sesongen stiller Oilers for første gang med et lag i U20-serien. Mot Tappara spilte 17 år gamle Johannes Johannesen. Mot Trinec tyder alt på at Rudolfs Balcers får sjansen. Selv om han opprinnelig er fra Latvia og også var innom Lørenskog før han kom til Stavanger, har også han tatt steget fra aldersbestemt til A-lag i Stavanger-klubben.

— Jeg ønsker å spille så mye som mulig i eliteserien for Oilers. Det er det som er målet mitt denne sesongen. Det blir sikkert litt kamper for U20-laget, men det er også god trening for meg, sier Balcers til Aftenbladet.

Han håper å få spilletid mot Trinec, og smiler bredt når vi forteller ham at Petter Thoresen har gått langt i å love ham nettopp det.

— Jeg har ikke hørt noe fra Thoresen, men hvis det stemmer, er det bare å gå ut og kjøre på. Det defensive arbeidet får komme først, så skal jeg forsøke å være uredd og skapende med pucken også, sier 17-åringen smilende.

Trinec knuste Bern

Etter frokosten i Tampere dro Oilers til flyplassen. Derfra dro de i privatfly til Ostrava i Tsjekkia. Fredag kveld trener de i Trinec Arena – hjemmebanen til det tsjekkiske laget som feide SC Bern av isen med hele 7-0 i sin første mesterligakamp torsdag. Det er med andre ord ingenting som tyder på at Oilers får noe gratis lørdag kveld.

Trinec er sikkert minst like solide som Tappara. Det blir en ny tøff kamp. Vi må bare omstille og begynne å tenke på den oppgaven, sier Petter Thoresen.