Norge ble for snille i medaljeduellen: – Er dere redde for å ta på henne?

Russland ble for sterke for Norge i VMs bronsekamp.

Emilie Hegh Arntzen var preget etter Norges tap i bronsekampen.

Norge-Russland 28–33 (15–18)

Dermed reiser Norge hjem fra Japan uten medalje. Etter en norsk pangstart kom Russland knallhardt tilbake og fikk en luke de aldri slapp taket på.

De norske jentene ble straffet for bomskudd og flere tekniske feil, og bakover rant målene etter hvert inn.

– Vi skal hjem og trene litt, men jeg er ganske fornøyd med mye av det vi har fått til i mesterskapet. Så skal vi se litt på hva vi må bli bedre på for å slå disse lagene neste gang vi møter dem, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 etter tapet.

Han var tydelig på at det var forsvarsspillet som i hovedsak ødela Norges medaljedrøm. Han var ikke fornøyd med hvordan Russland-stjernen Anna Vjakhireva tidvis fikk gjøre som hun ville.

– Det er altfor stor respekt for henne. Jeg tror det er en grunn til at hun herjer. Hun er dyktig, men det er ikke én eneste takling på henne i 1. omgang. Det er en gåte for meg, sa Hergeirsson.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson var tydelig irritert da Norge mistet grepet etter en pangstart.

– Hadde trodd vi skulle stå igjen med medalje

Da bakspiller Emilie Hegh Arntzen møtte pressen etter kampen, innrømmet hun at hun hadde håpet å stå igjen med medalje.

– Jeg hadde håpet og trodd at vi skulle stå igjen her med en medalje. Vi har spilt et bra mesterskap. Vi endte opp med noen omganger der vi ikke får det helt til, som også kostet oss finale på fredag. Og i dag klarer vi ikke å komme opp på det forsvarsspillet vi ønsker. De kommer for lett forbi oss. Vi må opp og krige litt mer bakover der, mener Hegh Arntzen.

Tross fjerdeplassen er hun fornøyd med innsatsen til Norge under VM.

– Jeg synes vi har spilt utrolig godt sammen som et lag. Vi har levert mange gode prestasjoner som vi må fortsette å bygge videre på. Også får vi gå hjem og se på de tingene som ikke går helt vår vei, for å bli bedre på det, sier Hegh Arntzen.

Åpnet sterkt

Norge fikk en strålende åpning i kampen mot Russland. Silje Solberg stengte buret, og det tok Russland over fem minutter å finne veien til nettmaskene. I mellomtiden hadde Norge scoret tre ganger.

Og etter at Emilie Hegh Arntzen la på til 4–1 etter en flyver, lot TV 3s ekspertkommentator Gunnar Pettersen seg imponere.

– Vi har fått en veldig god åpning på kampen i angrep. Det er gode bevegelser, sa han.

Kari Brattset Dale scoret kampens første mål.

Sjefens tordentale

Men Russland kjempet seg inn i kampen. Norge ble mer passive i forsvar, og russerne fikk mer rom å boltre seg i. Etter 15 minutter utlignet Russland til 9–9. Da tok en illsint Thorir Hergeirsson timeout.

– Er dere redde for å ta på henne? Fader heller altså, utbrøt Hergeirsson, og siktet til at Russlands stjernespiller Anna Vjakhireva fikk altfor mye rom.

Islendingens timeout fikk dessverre for Norge ingen umiddelbar respons. Russland fortsatte å herje i angrep, og gikk opp i en fire måls ledelse snaue fem minutter etter timeouten.

– Ikke en vennskapskamp

Russland klarte å holde på ledelsen mot slutten av den første omgangen, og da pausesignalet gikk lå Norge under 18–15.

Ved pause innrømmet Norges keepertrener at laget ikke var fornøyd med prestasjonen i den første omgangen.

– Planen er at vi skal spille femti prosent tøffere i forsvarsspillet og ikke spille vennskapskamp. Vi har ikke fått tak i armen deres. Vi har taklet dem i kroppen, og det liker de. Vi skal være langt tøffere i 2. omgang. Vi er ikke fornøyd med innsatsen forsvarsmessig. Det må ikke bli så enkelt å gjøre mål på oss. Forsvarsspillet har vært håpløst, sa han til NRK.

Norge slet tungt med å stoppe Russlands angrepsspill.

Russland ble for sterke

Men den russiske dominansen fortsatte etter pause. Selv om Hegh Arntzen scoret tre mål på kort tid etter hvilen lugget fortsatt angrepsspillet for Norge.

Og midtveis i den andre omgangen tok Hergeirsson timeout, der treneren etterlyste mer intensitet i forsvarsspillet.

Med ti minutter igjen fikk Norge mer skikk på forsvarsspillet. VM-debutant Kristine Breistøl ble byttet inn, og scoret nesten umiddelbart på et langskudd.

Russland ledet med tre og fire mål i store deler av andre omgang, og Norge maktet ikke å knappe innpå russernes ledelse.

Norge tapte til slutt 33–28 og må dermed nøye seg med fjerdeplass i VM.

Gabrielsen oppsummerer kampen slik hos NRK:

– Vi gjorde en kjempejobb og kom i en semifinale. Jeg ønsker å skryte mer av Malin Aune. Ni avslutninger på to kamper og ni mål. Det er verdensklasse, sa han.