Sport

– Himmalaiaen, hva er det jeg har sagt ja til?

En viking fra Kristiansand har slått leir i hagen til Inger Skålevik Olsen (65) og moren Oddrun Skålevik (91) i Landåslien under sykkel-VM.

GIR ALT: Svein Bergheim (56) fra Kristiansand har leid seg plass i hagen til Inger Skålevik Olsen (65) og Oddrun Skålevik (91) i Landåslien under sykkel-VM. – Jeg har vært her 3–4 ganger for å ta mål for å være sikker på at jeg fikk plass til alt. Vi er her for å lage god stemning, sier Bergheim.
  • Marianne Nilsen
FARGER: Landåslien 53 A og B har pyntet hus og hage med en haug med fargerike ballonger og flagg.
HEIA: Denne gjengen fra Polen heier på alle som kommer forbi. – Vi er en kompisgjeng som drar rundt på sykkel-arrangementer verden over, og heier på alle, sier Thomasz Pryciak (44) (til v.).
POLSK LEIR: Vennegjengen hadde litt trøbbel med å få på plass bobilen. Men nå er de klar til å heie på alle som sykler forbi dem i Landåslien. – Sykkel-VM i Bergen er kjempegøy. Vi gleder oss til helgen, sier en av dem.
FLAGG: I Landåslien, også kalt Laksebakken under sykkel-VM, henger norske flagg på rekke og rad.
GARASJESALG: Fra venstre ser vi venninnene Sara Hetland Grønsberg (11), Julia Tangen (11), Maria Linnea Mæland (11) og Henriette Bødtker (11) som selger kaffe og sveler til inntekt for Redd Barna. – Salget går ganske bra. Og så heier vi på alle som sykler forbi, sier garasjeeier Julia Tangen.
PYNT: Denne ballongdamen står i en hage i Landåslien og følger med på alle som går forbi.
BESTE PLASSEN: Marcus Sørlisten (39) og Nina Fors (36) fra Göteborg er på jakt etter den beste plassen i Landåslien. – VI heier på alle, men først og fremst på Sverige, sier Fors.
DOFFEN-SVINGEN: Jan Rikard Olafsen (41) har tatt med seg en gjeng fra Kristiansand for å heie på Kristoffer Halvorsen. – VI har googlet oss til denne plassen. Vi er godt fornøyd med sykkel-VM i Bergen, sier Olafsen (til v.).

– Hadde jeg visst at det ble så stort, er jeg usikker på om jeg hadde gått med på det, sier Inger Skålevik Olsen (65) og ser seg rundt i hagen.

Der står det en stor lavvo, partytelt, tre kokker, parabolantenner, flere TV-er, lydanlegg og en haug med flagg. Innimellom alt går en kar i hjemmelaget vikinglue og nynner på Kaptein Sabeltann. Det er han som har leid seg inn hos Olsen og moren hennes Oddrun Skålevik på 91 år under sykkel-VM.

  • Skaff deg full oversikt: Slik blir VM dag for dag
FEST I HAGEN: Inger Skålevik Olsen (65) og Oddrun Skålevik (91) har leid ut hagen sin i Landåslien til en gjeng fra Kristiansand under sykkel-VM. – Jeg hadde litt kvaler, men dette er bare gøy, sier Olsen.

– Jeg synes dette er alle tiders. Men jeg er jo litt spent på om det ville bli mye lyd, sier 91-åringen.

– Du kan jo bare ta ut høreapparatet om det blir for ille, svarer datteren og ler før hun legger til:

– Jeg var jo litt nervøs for hva naboene ville si, og lyden. Men det ser ut til å gå bra. Nå er vi til og med blitt litt bitt av basillen, og synger med på Kaptein Sabeltann, sier Olsen.

Les også

  1. Nedbrutt Halvorsen etter VM-nedturen: – Aldri vært så skuffet

  2. Vil ha VM-tilbud permanent

KLAR BESKJED: Ved Landåslien 67 henger dette banneret. – Jeg liker optimismen på den der, sier en kar som går forbi.

Doer og Kaptein Sabeltann

Mannen med vikingluen heter Svein Bergheim (56) og bor egentlig i Kristiansand. For anledningen har han, i tillegg til alt i hagen til Inger og Oddrun, tatt med seg konen og begge sønnene til Bergen for å heie på Kristoffer Halvorsen og litt på de andre syklistene.

– Dette stedet fant jeg i vår, og banket på døren til Inger. Jeg ble veldig glad da hun sa ja. Men jeg tror nok hun ble litt overrasket da vi begynte å heise doene på plass klokken 07.00 onsdag morgen og begynte å rigge opp lavvoen. Men jeg tror det skal gå bra, sier Bergheim før han må skynde seg å skru på Kaptein Sabeltann på anlegget.

– Doffen har bestilt denne musikken når han sykler forbi, og jeg må holde det jeg lover, sier han og forteller at han forsøkte å få dette sykkel-VM-et til Kristiansand.

– Jeg er litt snurt for at vi ikke fikk det. Men jeg må si at Bergen leverer til terningkast seks. Stemningen er perfekt, sier han.

– Da alt var på plass, tenkte jeg: «himmalaiaen, hva er det jeg har sagt ja til.» Men det er jo bare en gang i livet vi er med på dette, og de oppfører seg fint, sier Olsen.

– Hvor mye har du fått for å leie ut hagen?

– Det er en godt bevart hemmelighet, men noen av pengene skal gå til et par korps jeg er med i, sier hun.

Les også

– Doffen skal få en gratis reise inn til spurten

KONGER: Fra venstre Kristina Nicolaou (25) med Sofia (4) på armen og Hege Bratland (47). – Vi er glad vi fikk sykkel-VM til Bergen. Det gjør ingenting at vi er stengt inne. Det er verdt det, sier Bratland.

Kongeplasser i laksebakken

Rett på andre siden av gaten har familien Bratland satt opp stillas i hagen for å se syklistene slite seg opp Landåslien, også kalt Laksebakken.

– Dette er kongeplasser. Vi ser alt og kommer til å stå her helt til søndag. Det kommer til å ta helt av, og jeg tror det vil komme flere folk her enn på Fløyen. Dette er supert, sier Hege Bratland (47).

Ved siden av står barnebarnet Sofia (4) og svigerdatteren Kristina Nicolaou (25) og heier på syklistene som er på vei opp for andre gang.

– Vi heier på de norske og de polske, siden vi har så mange venner fra Polen, sier Bratland.

Les også

Emelie (18) fikk et brutalt møte med Laksebakken

VELKOMMEN: Fra venstre Kenneth Balsnes (43) og Tor André Grimsmo (46) som ønsker alle nasjonaliteter velkommen. – Det er fantastisk at de sykler forbi her. Det er nesten som å vinne i lotto. Vi har ventet på dette i et år nå, sier huseier Grimsmo som lover konsert med mannskor i oppkjørselen søndag.

Litt lenger oppe i bakken holder Kenneth Balsnes (43) og Tor André Grimsmo (46) på med å henge opp det italienske flagget på et partytelt. På innsiden surrer sykkel-VM på TV-en.

– Det er fantastisk at de sykler forbi her. Det er nesten som å vinne i lotto. Vi har ventet på dette i et år nå, og har planlagt like lenge, sier huseier Grimsmo og gliser.

– Vi heier på alle. Men kanskje litt ekstra mye på dem som ligger sist, sier Balsnes.

Foran innkjørselen har Grimsmo bygget en liten tribunen med paller. Meningen er at den også skal brukes som scene.

– Vi skal nemlig ha konsert her på søndag. Det er et mannskor som skal synge. Vi lover kjempestemning. Det er bare å komme. Her er alle velkommen, sier han.

Les mer om

  1. Sykkel-VM
  2. Sykkel
  3. Kristoffer Halvorsen
  4. Bergen
  5. Kaptein Sabeltann