Sport

Slik er det å være gullfavoritt før et OL: – Det er kjempeskummelt å tro at ting går av seg selv

Noen av Norges aller heteste gullfavoritter vil oppleve press og stress når de skal konkurrere. Enkelte går nedenom og hjem.

Hopperen Maren Lundby dro til Pyeongchang fra Gardermoen mandag formiddag. Hun er kanskje blant de største norske gullfavorittene i OL - etter den utrolig sterke vinteren hun har hatt i hoppbakken.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist

GARDERMOEN: Skihopperen Maren Lundby, snøbrettkjøreren Øystein Bråten, langrennsløperen Johannes Høsflot Klæbo, skøyteløperen Håvard Holmefjord Lorentzen og skiskytteren Johannes Thingnes Bø er bare noen av alle dem som regnes for å være i gullsjiktet i Pyeongchang. Den posisjonen kan være krevende.

Lundby går inn i sin egen verden

Skihopperen Maren Lundby satte seg på flyet mot Sør-Korea mandag formiddag. Hun er fullstendig klar over at mange ser på henne som en mulig OL-vinner etter å ha vunnet syv verdenscuprenn denne sesongen. Det skremmer henne ikke.

– Jeg vet hva jeg går til og ønsker å takle det. Jeg føler at jeg har en bra plan for mestring av stress, og jeg er glad for at jeg var med i OL i Sotsji. Nå går jeg inn i boblen min, og da er det ingenting som påvirker meg, sier hun.

Hun får støtte av Frode Moen, som er avdelingsleder i Olympiatoppen Midt Norge og ansvarlig for mental trening. Dessuten har han doktorgrad i coaching og prestasjonspsykologi.

Flere tilfeldige forbipasserende på Gardermoen ville ta selfier med Maren Lundby (t.v.) mandag formiddag.
Les også

Skitalentet (15) veide under 30 kilo da hun ble innlagt

– Favorittene har et glimrende utgangspunkt. Det beste før et mesterskap er å være den utøveren mange mener skal vinne. Er du favoritt, har du mest sannsynlig erfart og prestert på et veldig høyt nivå tidligere i sesongen, og sannsynligvis i tidligere mesterskap. Da vil utøveren være trygg på det han eller hun holder på med, sier han.

– Selvfølgelig handler dette også om hvordan utøveren forholder seg til det å være favoritt. Synes utøverne dette er en fordel, vil de være i angrepsposisjon og offensive inn i mesterskapet. Dersom utøverne mener det er en ulempe, vil de sannsynligvis lett komme på defensiven.

Gullfavoritt. Skiskytter Johannes Thingnes Bø.

Lett å gå i en felle

Anne Marte Pensgaard, professor i idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole og Olympiatoppen, er ikke uenig, men sier samtidig at det er lett å gå i en felle dersom man ikke er bevisst. Hun har opplevd utøvere som ikke har taklet å stå i det presset.

– Vi vet at OL er noe spesielt. Selv om man har vunnet før, oppleves det stort. Den amerikanske snøbrettstjernen Shaun White sa at han ble helt skjelven i sitt første OL.

Undersøkelser viser at OL oppleves som mer stressende enn andre konkurranser.

Pensgaard har selv forsket på dette og har data som forteller at på en skala fra 1 til 10, hvor 10 indikerer det mest stressende man har opplevd i sitt liv, lå veldig mange rundt 6,5-7 for å beskrive graden av stress. Men variasjonen er stor – fra 2 og helt opp til 10.

Les også

Bare en av fire norske OL-medaljer de siste 38 årene er tatt av kvinner: – Jenter må være bedre til å heie på hverandre

– Verst er det for debutantene. Det er litt lettere når man vet hva man går til. Og verst er det i dagene og timene tett opp mot konkurransene. Når det hele er i gang, faller stressnivået, opplyser Pensgaard.

Denne undersøkelsen er gjentatt av andre land, og de samme resultatene går igjen.

– Årsaken er at slike mesterskap foregår så sjelden, og at noen toppidrettsutøvere bare vil oppleve det én eller to ganger i livet. Dessuten er det mange idretter sammen, og ikke bare én eller noen få som de er vant til fra egen idrett.

Pensgaard har sett på USAs tropp, der nesten halvparten har deltatt i OL tidligere. Hun mener det kan være en fordel.

Og selv om intensjonene om å mestre forventningene er aldri så gode ved ankomst, kan det «plutselig komme over dem».

Øystein Bråten har prestert meget godt denne sesongen. Det gir selvtillit i OL.

Professoren mener at det å tenke på OL som en helt vanlig konkurranse, kan bli litt «bingo» fordi OL er annerledes.

Hennes råd er at en utøver kan klare å renske ut støyen fra hodet, hvis man aksepterer at det er nye omgivelser, men at jobben som skal gjøres, er lik.

Mestring av trøkk gir konkurransefordel

Frode Moen har også jobbet med mange toppidrettsutøvere, ikke minst i kombinert, både som trener og mentaltrener.

Hans erfaring er at favorittene har en større sjanse til å være rolig og avslappet i et mesterskap fordi de har fått positive svar på det de holder på med.

– Det motsatte er verre fordi da jakter de etter å få svar og raskt blir mye mer stresset. For å bevare roen er en utøver ganske avhengig av å få svar.

Moen mener at de beste utøverne ofte setter seg selv i en utfordrerposisjon.

– Det er kjempeskummelt å tro at ting går av seg selv. Samtidig er det sånn at når du er trygg på det du holder på meg, føler du fremgang.

Alpinisten Marcel Hirscher beskrev nylig OL som et helt vanlig løp.

– Han har rett, men samtidig er det mer trøkk. Det å ha vært der og opplevd dette og forventningene gir utøveren et konkurransefortrinn. Da kan man balansere alt på en bedre måte.

Moens råd er at OL-deltagerne må rette oppmerksomheten på det de selv skal gjøre for å få ut sitt aller beste.

Maren Lundby på Gardermoen sammen med blandt andre sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen og landslagstrener Christian Meyer (t.h.).

Gode resultater på forhånd er viktig

Sondre D. Skarli er landslagstrener i skøyter. Han har fått frem et supert lag der målet er å ta to medaljer. Håvard Holmefjord Lorentzen er den heteste utøveren.

– Det er viktig å minne utøverne på at det alltid er et nytt løp og at alle stiller likt. Men samtidig er gode resultater på forhånd noe som gir trygghet. Det er ikke noe som skal gi nerver. De skal tro på at sitt beste er godt nok.

Skarli mener at en utøver som aldri har vært helt der oppe, vil gå rundt og lure. Den som har levert, får lettere troen på seg selv.

Gullfavoritt. Håvard Holmefjord Lorentzen.

– Har du opplevd at noen har bukket under for presset når det gjelder?

– Ja, så absolutt. Det er helt vanlig i toppidretten, spesielt hvis man ikke er vant til det. Men det er også folk som leverer på løpende bånd år etter år. Når de er i ferd med å etablere seg, legger de det største presset på seg selv.

– Hva råder du dine aktive til for å kunne slå til i OL?

– Ikke bruk energi på andre ting, som for eksempel sosiale medier. Det kan lett lede bort fra det som er viktigst i OL – å få ut sitt beste.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5