Sport

Fifa-topp trekker seg etter korrupsjonsanklager

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah nekter for å ha gjort noe galt.

Sheik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah trekker seg fra alle verv innen fotballen, selv om han mener at han ikke har gjort noe galt.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Sjeiken kobles til saken mot Richard Lai, Fifa-toppen som er utestengt for korrupsjon. Lai innrømmet å ha mottatt nesten ti millioner kroner i bestikkelser under rettssaken mot ham i USA på torsdag.

Pengene skulle brukes til å kjøpe innflytelse og til å rekruttere representanter for fotballforbundet i Asia som kunne bestikkes, skriver Washington Post.

Rettsdokumentene i saken omhandler et «høytstående medlem av Fifa, Kuwaits fotballforbund og IOC i Asia.» Navnet til sjeiken står ikke spesifikt nevnt, men ifølge flere medier er det han som blir beskrevet i dokumentene. Han skal ha bestukket flere myndighetspersoner i Asia.

Les også

Ett år før OL starter er presidenten tiltalt for grov korrupsjon og maktmisbruk

– Veldig overrasket over anklagene

Nå går sjeiken, som er medlem av Fifas styrende organ og president i den olympiske komité i Asia, ut og benekter at han har gjort noe galt, skriver BBC.

– Sjeik Ahmad er klar over mediespekulasjonene om påståtte pengeoverføringer til Richard Lai, som etterforskes av skattemyndighetene i USA. Sjeiken er veldig overrasket over anklagene og benekter sterkt å ha gjort noe galt. Han vil forsvare sin integritet og rykte, på vegne av seg selv og alle organisasjonene han representerer, skriver han i en pressemelding.

Les også

Overrasket over manglende tiltak mot korrupsjon i idretten: – Det er store rom for forbedringer

Trekker seg

Men søndag morgen ble det likevel kjent at 53-åringen trekker seg fra sine roller i fotballen. Etter planen skulle han gjennom et valg for å beholde setet i Fifa-komiteen i mai, men han sier i en pressemelding at han trekker seg fra valget, skriver Washington Post.

– Jeg vil ikke at beskyldningene skal trekke oppmerksomheten bort fra årsmøtet i Asias fotballforbund (AFC) og Fifa-kongressen. Derfor har jeg etter nøye vurdering bestemt meg for at det er best for Fifa og AFC at jeg trekker mitt kandidatur, og trekker meg fra alle jobber innen fotballen, skriver han i kunngjøringen.

Fifas etiske komité etterforsker saken, og kan ende opp med å utestenge sjeiken fra alle verv. Selv om han har trukket seg kan han fortsatt bli straffeforfulgt.

Les mer om

  1. IOC
  2. Korrupsjon
  3. FIFA