Sport

Eksperter mener han sikter for høyt, men Thor Hushovd nekter å gi opp drømmen

Thor Hushovd har fortsatt et sterkt ønske om et norsk World Tour-lag som sykler i Tour de France.

Thor Hushovd bærer fortsatt på drømmen om et norsk World Tour-lag.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

VITTEL/TROYES: Da det norske sykkelikonet begynte å snakke om å starte et norsk sykkellag på øverste nivå, var det noen som lo.

Men Thor Hushovd jobber fortsatt med saken.

Han er mannen som sammen med god hjelp av blant andre TV 2 har gjort Norge til et sykkelland. Hushovd, verdensmesteren, spurteren som var ekspert på slake motbakker, har overhodet ikke tenkt å la «Hva-var-det-jeg-sa»-folket få det siste ord.

Han gikk høyt ut under Tour de France for to år siden og snakket til alle om å starte et norsk sykkellag på det øverste nivå. Et lag for norsk stolthet i Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España. Et lag som bygger videre på den store sykkelinteressen han selv var med å skape. Laget skulle etableres og være klar det året Norge skulle arrangere VM på hjemmebane i år.

Les også

Langrennsveteranen er lei av hemmelighetskremmeriet: Slik er Auklands råd og treningsregime

Det koster minimum 100 millioner kroner å drifte et sykkellag på øverste nivå. Her har de tatt oppstilling før start i Mondorf-les-Bains. Hvis man skal bruke ordet sirkus om sport, så ligner Tour de France veldig på det. Det er blant disse busser og lagbiler Thor Hushovd ønsker å etabler et lag i løpet av ikke altfor mange år.

Det gikk ikke. 2017 er her, og det er ikke noe norsk lag som kjører i Tour de France i år heller.

– Jeg var litt vågal og gikk offensivt ut med planene om at jeg ville danne et lag. Jeg visste at det var muligheter for å få det til. Men jeg måtte ta ett steg tilbake, sier Hushovd.

Norsk lag blir det

Det ble ikke noe i første omgang. Men det kommer et norsk lag, mener han. Det er bare snakk om tid.

– Jeg har fortsatt en drøm sammen med flere andre. Det handler om å få startet et norsk World Tour-lag som kjører Tour de France hver sommer, sier 39-åringen.

Thor Hushovd i sine glansdager da han vant den 13. etappen i Lourdes 15. juli 2011. Nå vil han bygge et norsk Tour de France-lag.

Dag Otto Lauritzen, tidligere sykkelproff, sykkelekspert og showmann i TV 2, har fortsatt troen på at de skal være en mulighet. Han er selvfølgelig til stede under årets Tour de France som reporter for TV 2. Han kjenner alle og ser ut til å kjenne stort sett alle som har antydning til et navn i internasjonal sykkelsport.

– Jeg har troen på at det meste er mulig. Det umulige tar bare litt lengre tid, sier han og svarer på klassisk Lauritzen-vis.

Gjøre alt riktig

Thor Hushovd mener også at det umulige tar litt lengre tid.

– Jeg har troen på at vi skal klare å få det til. Men det er en stor organisasjon som skal bygges, og det er en finansiering som skal på plass. Det handler også om å bygge det opp riktig fra starten av slik at det blir et langtidsprosjekt og ikke noe som varer i tre år og så er det over, sier han.

Men han er klar på at en hel nasjon må dra i samme retning dersom det skal være mulig.

Det manglet ikke på skeptikere for to år siden. Det er skeptikere også i dag. Sørafrikaneren Douglas Ryder har bygd opp Dimension Data – Team Qhubeka sakte fra et lag i sykkelsportens 3. divisjon til nå å være et lag på øverste nivå med Edvald Boasson Hagen og Mark Cavendish på laget.

– Det er knallhardt å gå inn med et lag i øverste divisjon. Du vil trenge rundt 10 millioner euro pluss (100-130 millioner kroner) i en periode på minst tre år. Jeg mener at Thor heller bør bygge videre på det laget han allerede har (Team Sparebanken Sør – red.anm.)

Douglas Ryder (t.h.) er sportsdirektør for skadede Mark Cavendish (midt i bildet) og Edvald Boasson Hagen. Han mener at Thor Hushovd kanskje stiler for høyt når han vil gå rett i sykkelsportens eliteserie med sitt lag.

Sykkelekspert Johan Kaggestad er enig med Ryder.

– Kanskje skal man stile litt lavere. Satse på et kontinentallag i første omgang. Det er likevel ganske mye penger som skal til. Men jeg mener jo at det burde være bedrifter som er store nok i Norge til å kunne støtte et norsk lag. Det er ingen idretter hvor sponsorer får så stor eksponering som i sykkel, sier Kaggestad.

Han foreslår også å slå seg sammen med et av de allerede eksisterende lagene.

– Orica-Scott fra Australia mangler jo sponsor.

Stiler kanskje for høyt

Dag Otto Lauritzen er heller ikke uenig med Ryder og Kaggestad at man i første omgang prøver å få et norsk lag opp på det nest øverste nivået først (kontinentallag).

– Det kan jo være at mulighetene er til stede dersom han satser litt lavere. Han kan prøve seg på et lag som er under World Tour-nivå og tar ett steg av gangen, sier 60-åringen innimellom stadige avbrytelser for å hilse på folk mellom lagbussene i Verviers.

Dimension Data-sjefen er heller ingen tilhenger av at et nytt lag med mye penger bare kan kjøpe seg inn i den øverste divisjonen.

– Det liker jeg ikke uansett sport det er snakk om, sier Douglas Ryder.

Under Tour de France i fjor hadde han samtaler med Thor Hushovd. De kom selvfølgelig inn på lagbygging.

– Jeg ga ham noen råd. Du må ha en drøm og en visjon om hva du ønsker å få til. Du må vite hvordan du skal bygge dette laget for å lykkes. Han er velkommen til å få råd fra oss også i fremtiden.

Mer forsiktig nå

Litt klok av skade har Thor Hushovd derfor denne gangen vært mer forsiktig med å fortelle om når han har syklister på to hjul i det aller fineste sykkelselskapet.

Edvald Boasson Hagen er interessert i å kjøre på et norsk Tour de France-lag.

– Om det blir 2019, 2020 eller senere kan jeg ikke si. Det får prosessen selv bestemme, sier Hushovd.

Dersom mannen som ble kalt «Oksen fra Grimstad» skulle lykkes, vil han ha en rekke lovende norske ryttere å velge blant. Det er 10 nordmenn som i dag sykler på World Tour-lag. De tre eldste (Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen) kjører årets Tour de France. De resterende rytterne er alle under 25 år gamle.

For Edvald Boasson Hagen er et norsk Tour de France-lag en fristende tanke.

– Jeg ville veldig gjerne ha syklet for et norsk lag ledet av Thor Hushovd, sier rytteren fra Rudsbygd.

Mange kandidater

Hushovd er selv imponert over nivået som norsk sykkelsport er kommet opp på.

– Jeg hadde aldri trodd at sykkel skulle bli så stort i Norge. Den gang jeg holdt på selv, kunne jeg få spørsmål om hva jeg bedrev. Jeg fortalte at jeg var syklist. Da fikk jeg spørsmål om jeg drev på og syklet Trondheim-Oslo. Nå vet alle hva en grønn trøye er, en tempoetappe og det går opp for folk at dette er en lagsport, sier han.

Han vil neppe mangle ryttere eller tilhengere om han skulle lykkes.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor hardhausene i Tour de France får fortjent hyllest:

Les mer om

  1. Thor Hushovd
  2. Tour de France
  3. Dag Otto Lauritzen
  4. Edvald Boasson-Hagen
  5. Alexander Kristoff