Sport

Skolekameratenes suksess

De gamle lærerne røper hvordan Casper Ruud og Viktor Hovland var.

Viktor Hovland (t.v.) og Casper Ruud er blitt trofésankere i hver sin verdensidrett.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

Å hevde seg i golf eller tennis er en prestasjon i seg selv. Å være blant de ti beste i verden før man har fylt 25 år er oppsiktsvekkende.

Både Viktor Hovland og Casper Ruud har gjort det fantastisk de siste 12 månedene. Suksessen deres har tatt dem inn i den ypperste verdenseliten.

Norge har aldri hevdet seg på herresiden i hverken golf eller tennis. De to idrettene er enormt populære i store deler av verden. Det kan hende at Hovland og Ruud faktisk har rukket å bli større i utlandet enn i Norge.

For lærerne på Wang toppidrett i Oslo er ikke dette overraskende. Ruud og Hovland gikk på skolen samtidig.

En oppsiktsvekkende trygghet

Fredrik Due var sportssjef for Wangs golflinje da Da Viktor Hovland begynte i 2013.

Allerede på en av de første skoleøktene merket Due at noe var annerledes med Hovland.

Det er vanlig at elevene får filmet golfsvingen sin. Deretter ser de på for å analysere.

– Etter at jeg hadde filmet, kom Viktor bort og spurte om han kunne se videoen. «Jeg har ikke sett svingen min på månedsvis», sa han. Det er ikke mange spillere som gjør det slik. De sjekker videoene relativt ofte. Men i Viktors hode skulle han prestere med det han hadde. Han skulle ikke fikle med teknikken på det tidspunktet, forteller Due.

Hendelsen fant sted i august, i starten av golfsesongen. Det er gjerne da en golfspiller vil prestere best.

– Han kikket på videoen og sa: «Her var det mye rart, men det er ikke noe problem! Det fikser jeg bare når sesongen er ferdig.» Han var 15 år på det tidspunktet. At en 15-åring er så trygg på opplegget sitt at han sier det, er spesielt. Han hadde et veldig eierskap til hva han skulle gjøre – og når han skulle gjøre det.

Hovland var rett og slett flink til å gjøre egne prioriteringer. Han porsjonerte energien på rett område til rett tid.

Viktor Hovland har holdt seg i verdenstoppen det siste året.

La en plan

Året etter at Hovland begynte på Wang, startet også Casper Ruud på samme skole. Hovland er født i 1997, Ruud i 1998.

Allerede da hadde Ruud markert seg som en lovende tennisspiller. Med far og trener Christian Ruud hadde de holdt antall konkurranser i utlandet relativt lavt. Da han kom opp i videregående skolealder, begynte det å bli flere.

På et rom på skolen møtte far og sønn Ruud alle lærerne. Det var våren da han gikk VG1, men allerede da bestemte de hvordan den lovende tennisspilleren skulle kombinere skole og idrettskarriere på høsten i VG2. De hentet inspirasjon fra hvordan de hadde gjort det med Ulrikke Eikeri, Norges beste på kvinnesiden, noen år tidligere.

Pelle Fridell var sportssjef for skolens tennislinje. Han ble imponert over Ruud-familiens strukturerte tilnærming.

– Jeg opplever det som en av familien Ruuds store styrker. Christian var og er fortsatt veldig flink til å periodisere. Casper spiller et par turneringer av gangen, for så å stykke opp med hvile og treningsperioder. Han spiller ikke 30 uker i strekk. De er flinke til å få ham til å restituere, sier Fridell.

De var enige om at han skulle fokusere på fag de gangene han var hjemme.

Hovland reiste ikke like mye, men måtte levere på et visst nivå både på skolen og golfbanen. Målet hans var nemlig college i USA. Det er ofte inngangsporten til en karriere som profesjonell golfspiller.

Casper Ruud og lærerne hans la en felles plan for hvordan han skulle kombinere skole og idrett. Pappa Christian hadde en klar tanke om opplegget.
Viktor Hovland var ikke så mye i utlandet da han gikk på skolen, men har siden vist seg frem ute i verden.

Like – også i klasserommet

Tommy Iversen Lund er assisterende rektor på Wang. Han hadde Ruud i naturfag og var Hovlands mattelærer.

– Jeg er selv gammel landslagskeeper i ishockey. Jeg husker hvordan det var da jeg var ung og lovende. Det var ikke skole som var øverst på min hylle. Men jeg må si at både Viktor og Casper var målrettede og pliktoppfyllende også når det kom til skolearbeidet. Det er jo det som kjennetegner de som blir gode i idrett og. At de er bevisste på målene sine, hva de må gjøre for å nå dem. Det dro de med seg inn i skolearbeidet.

Både Hovland og Ruud hadde klare tanker om hvordan de skulle kombinere skole og idrett.

Samme type fortsatt

I sosiale settinger beskrives begge som blide og hyggelige gutter. Spesielt Hovland har fått mye oppmerksomhet i USA for humoren han spiller på under TV-opptredenene sine.

– Viktor er den man opplever gjennom TV-skjermen. Han er den smilende gutten som intervjues, samtidig som han har det sylskarpe fokuset på banen. Han virker å komme godt overens med alle der. Det er den samme Viktor som gikk på skolen, forteller Due i Golfforbundet.

Hovland og Ruud kjenner ikke hverandre veldig godt, selv om de gikk på Wang samtidig. Likevel har de rost hverandre i mediene. Ruud spiller golf selv, han deltok faktisk i NM i fjor. Dermed vet han litt om hvor vanskelig det er å gjøre det Hovland får til.

– Jeg var ikke så veldig mye på Wang da jeg gikk der. Jeg var mye ute og reiste allerede på den tiden. Viktor var en litt mer anonym type da han gikk på Wang. Man fikk vel ikke helt inntrykk av at han var en sånn som gikk rundt og visste at han kom til å bli en superstjerne som han er blitt. Det har vært utrolig gøy å følge med, og jeg ser på det meste jeg kan, sa Ruud til VG i 2020.

Casper Ruud fikk mye oppmerksomhet for sin fryktede forehand. Nå er også backhanden knallsterk.

Spente på fortsettelsen

Etter Wang reiste Hovland til USA for å spille collegegolf for Oklahoma State University. Planen gikk som den skulle. Nylig vant han PGA-turneringen på Mayakoba-banen i Mexico. Det var karrierens tredje tittel på aller øverste nivå. Han er nå rangert som nummer ni i verden.

Ruud klatret etter hvert til topps på listen over verdens best rangerte juniorspillere. Han spilte kvalifisering til Grand Slam, tennissportens fire største turneringer, allerede da han var 18 år gammel. Det førte til at han sluttet på Wang et halvår før han var ferdig. For øyeblikket er han rangert som verdens åttende beste tennisspiller. Forrige uke imponerte han og kom til semifinale da han møtte resten av verdenseliten i ATP-sluttspillet i Torino.

Toppidrettssjef Kristian Gilbert på Wang er tydelig på at de tar de null av æren for det Ruud og Hovland har oppnådd. Skolen kan likevel juble for at de på et tidspunkt hadde to kommende barrierebrytere gående i gangene sine samtidig.

Eventyrene om Hovland og Ruud har bare så vidt begynt.

Les mer om

  1. Golf
  2. Tennis
  3. Viktor Hovland
  4. Casper Ruud