NBA-finalene er i gang: Dette laget tror vi vinner

Kampen om NBA-tittelen er i gang og Celtics tok første stikk mot Steph Curry og co. Går de seirende ut av finalekampene?

FINALENE I GANG: Jayson Tatum og hans Boston Celtics skal gjøre opp om NBA-tittelen mot Steph Curry og hans Golden State Warriors.
  • Even Lübeck, VG

I første kamp spilte Steph Curry (34) en vanvittig kamp, men Boston Celtics ga seg aldri og vant 120–108 på den VG+ Sport-sendte kampen natt til fredag.

Før finalesluttspillet trodde mange på en reprise mellom fjorårets finale mellom Phoenix Suns og Milwaukee Bucks, men i steden ble det en finale mellom Golden State Warriors (GSW) og Boston Celtics.

GSW har vært NBAs soleklart beste lag siden 2015, mens Celtics har nok vært østkystens beste lag de siste fire-fem årene.

I semifinalene ble det for GSW en relativt kort serie. De vant 4–1 mot Dallas Mavericks. Celtics måtte spille hele syv kamper mot Miami Heat. Spesielt i kamp seks og syv var nerven til å ta og føle på, og Celtics vant til slutt 100–96 i siste og avgjørende kamp.

Golden State Warriors er favoritter før finalene. 2020 og 201 er de to eneste årene de ikke har vært i finalen. I fem sesonger på rad - fra 2015 til 2019 - var de i finalene og vant tre titler (2015, 2017 og 2018 - samtlige mot Cleveland Cavaliers).

Etter at de tapte finaleserien for Toronto Raptors i 2019 har de slitt tungt med svake plasseringer og skader på både Klay Thompson og Steph Curry. I tillegg forlot Kevin Durant - finaleseriens beste spiller i både 2017 og 2018 - klubben i 2019.

I 2019/20 kom ikke Warriors engang til sluttspillet i NBA-bobla. Thompson røk akilleshælen. Curry brakk hånda i den andre seriekampen i 2019-sesongen og var ute frem til mars 2020, da han fikk én seriekamp før et visst virus satte verden på vent.

Da 22 lag ble invitert til NBA-bobla i Orlando på høsten samme år fikk ikke Warriors invitasjon siden de var ligaens svakeste lag med bare 15 seirer og hele 50 tap.

Thompson var heller ikke å se i 2020/21-sesongen, som følge av en ny akillesskade. Curry bar laget på egne skuldre og tok laget til Play-In-turneringen med poengsnitt på 32 per kamp - best i ligaen.

I turneringen sa det stopp mot LeBron James og hans Los Angeles Lakers. Nå er det tilbake i det gjeveste selskapet etter 3. plass i vest og en relativt komfortabel vei til finalene.

Warriors er den første klubben til å nå seks finaler på åtte sesonger siden Michael Jordans Chicago Bulls på 1990-tallet!

Det begynner å bli en stund siden sist Boston Celtics var i en finale. Året da var 2010 og stjernespillerne het Ray Allen, Rajon Rondo, Paul Pierce og Kevin Garnett. Da tapte Celtics 3-4 i kamper i en heseblesende finale for Los Angeles Lakers.

Klubbens forrige tittel kom i 2008, da de slo nettopp Lakers 4-2 med de samme fire stjernene. Av de 15 som var på Celtics-laget i 2010 er det bare én som spiller fortsatt – Rondo som nå er i Cleveland Cavaliers.

Celtics har bygget opp en sterk kjerne spillere de siste årene. De to stjernespillerne heter Jayson Tatum og Jaylen Brown og har dannet en fryktinngytende duo som utfyller hverandre godt.

Akkompagnert av solide rollespillere som Marcus Smart, Robert Williams og Al Horford har de nå tatt seg til sin første finale sammen. I tillegg har Derrick White, som kom fra San Antonio Spurs midt i sesongen, gjort en god figur fra benken

Ikke alle hadde troen på Ime Udoka som trener, som hadde null erfaring som hovedtrener i NBA, men han har imponert stort og skal ha mye av æren for at Celtics nå er i finalen.

Derfor vinner Warriors

Warriors vinner fordi de har bøttevis med rutine. Ingen av de mest rutinerte gutta har nok noen voldsomme nerver før finalen, siden de har vært i disse situasjonene mange ganger før.

De har NBAs tydeligste identitet og et utrolig samspilt lag i begge ender av banen.

Dessuten har de Steph Curry, som er en av tidenes alle beste spillere. Trioen Curry-Thompson-Green er ekstremt sammensveiset og kjenner hverandre så godt på banen.

Og på trenerbenken har de Steve Kerr, som har vært med på dette før, og som er god til å gjøre justeringer underveis i kampene.

Se analyse av spillere og trenere i faktaboks:

Derfor vinner Celtics

Celtics vinner fordi de har ligaens beste forsvar. Det er ganske utrolig at alle de fem som spilte flest minutter i serien mot Heat (Tatum, Brown, Smart, Horford og Grant Williams) fikk minst én stemme til å bli kåret til årets beste defensive spiller (som Smart vant). De har spillere som kan forsvare alle posisjoner og alle spillere utpå banen. Dessuten har de vinger jeg tror Warriors skal slite med å stoppe i den andre enden. Også har de Jayson Tatum, som er en av de beste unge spillerne i NBA, og som kan score 40+ poeng hver natt.

Se analyse av spillere og trener i faktaboks:

Tekst, research, intervjuer og analyse av VG+ Sports NBA-skribent Even Lübeck.