Reserven ble Super Bowl-helt på sensasjonelt vis: – Den kommer til å bli vist en milliard ganger

Nick Foles og Philadelphia Eagles sjokkerte storfavoritten.

Her mottar Nick Foles, som første quarterback i Super Bowls historie, en touchdownpasning. Det var en av hovedgrunnene til at Philadelphia Eagles seiret.

New England Patriots 33–41 Philadelphia Eagles

Det var en ellevill angrepsfest da Nick Foles og Philadelphia Eagles vant Super Bowl for første gang med 41-33 over Tom Brady og hans New England Patriots.

Brady er superstjernen som lørdag for tredje gang ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller (MVP), som søndag skulle bli første NFL-spiller med seks Super Bowl-seirer. Foles var reserven ingen hadde tro på. Da quarterback Carson Wentz ødela korsbåndet i desember, ble laget avskrevet av alle. Det Foles har gjort siden kan bare kalles et eventyr.

– Vi gikk bare ut for å spille fotball. Vi har en god gruppe med spillere, gode trenere, og jeg følte meg trygg og rolig, sa Foles etterpå.

Søndag hadde han 373 pasningsyards og kastet tre touchdownpasninger. Han ble også den første quarterback i Super Bowls 52-årige historie som har tatt imot en touchdownpasning. Det var liten tvil om at han skulle kåres til kampens MVP.

Les også

Avskrevet sensasjonsmann kan ødelegge for NFL-legenden

Pasningsmottaket var mildt sagt oppsiktsvekkende. Eagles-trener Doug Pederson sjokkeret da han helt i slutten av første halvdel valgte bort et enkelt 3-poengspark og gikk for touchdown på 4. forsøk, attpåtil med et trickspill. Løperbacken Corey Clement tok imot ballen og flippet den til Trey Burton, som fant en helt fri Foles i målsonen.

– Det går inn i historiebøkene som et av tidenes beste valg. Den pasningen vil bli vist en milliard ganger, sa NBCs-kommentator Cris Collinsworth, som også etter kampslutt hyllet avgjørelsen som helt avgjørende for at Eagles vant sin første Super Bowl:

– Pederson var helt nådeløs.

Foles selv sier at han holdt seg rolig gjennom hele kampen:

– Vi har en så bra gruppe gutter og treningsstab, så vi gikk bare utpå der for å spille fotball. Å være her i denne situasjonen... Vi er velsignet, sa en rørt Foles da han fikk pokalen.

Nick Foles med Lombardi-troféet.

Rekordbra angrep

Tom Brady noterte fabelaktige 505 pasningsyards, men lyktes ikke slik han pleier i de avgjørende øyeblikkene, og det var han som mistet ballen da kampen i praksis ble avgjort drøyt to minutter før slutt.

Lenge gjorde angrepsspillerne som de ville, og aldri har lagene i en sluttspillkamp til sammen produsert så mange angrepsyards. Først da Brady skulle regissere et siste, kampavgjørende angrep, sto Eagles-forsvaret opp og viste seg fram. Brandon Graham taklet ham med kastarmen ute, og Derek Barnett tok den løse ballen.

– Det var bare å fortsette å prøve. Til slutt nådde jeg fram, sa Graham, som sto for kampens første og eneste «sack» (takling av quarterbacken med ballen).

Bare en eneste gang i løpet av kampen måtte et lag sparke fra seg ballen fordi det ikke klarte å flytte den 10 yards framover på tre forsøk.

Les også

Amerikansk stjerneartist vil kjøpe NFL-klubb

Stoppet Brady

Eagles ledet 22-12 ved pause, men Patriots scoret touchdown i sine tre første angrep i annen halvdel. Det fjerde startet umiddelbart etter at Eagles hadde tatt tilbake ledelsen med 38-33, og de fleste regnet nok med at Brady skulle greie brasene igjen, som så mange ganger før.

Slik gikk det ikke. Eagles pyntet på ledelsen til 41-33 med et 3-poengspark og brant mesteparten av den gjenværende tiden. Patriots ga seg ikke, og kampen endte med en lang pasning som Rob Gronkowski hoppet etter, men ikke greide å gripe, i målsonen.

Det hører også med til historien at to av Eagles' touchdown sto i fare for å bli underkjent under de omstridte NFL-reglene som sier at spilleren må holde full kontroll på ballen etter å ha falt i bakken. NBCs TV-kommentator mente ved begge anledninger at poengene ville bli underkjent, men videodommeren var ikke enig.

Søndag var det drama til siste sekund i en av de mest minneverdige finaler av de over halvthundrer som er spilt. Før avspark sang Pink, som er fra Philadelphia og heier på Eagles, en sterk versjon av nasjonalsangen selv om hun lik mange av Eagles-spillerne har slitt med influensa og tok ut en halspastill før hun startet.

I pausen sto Justin Timberlake for underholdningen og dro også fram en hyllest til Minnesotas store sønn Prince, som ble projisert på et stort lerret. Likevel kunne ingenting måle seg med selve kampen.

Tom Brady klarte ikke å vinne sin sjette Super Bowl-ring.

Trick-sjokk

Eagles-trener Doug Pederson tok mange modige avgjørelser, den mest oppsiktsvekkende da han helt i slutten av første halvdel valgte bort et enkelt 3-poengspark og gikk for touchdown på 4. forsøk, attpåtil med et trickspill. Løperbacken Corey Clement tok imot ballen og flippet den til Trey Burton, som fant en helt fri Foles i målsonen.

Quarterbacken hadde sneket seg helt umarkert inn dit, ettersom ingen i forsvaret trodde de skulle bli nødt til å dekke ham. Dermed ble han den første quarterbacken til å motta en touchdown-pasning i Super Bowls historie.

Tidligere hadde Patriots prøvd en lignende manøver, da Danny Amendola kastet til en helt fri Tom Brady. Superstjernen greide ikke å ta imot ballen, ellers ville han trolig kunnet løpe til touchdown. Foles holdt nesten tritt med Brady i de fleste angrepskategorier søndag, og han var bedre som mottaker.

Det gjorde til slutt utslaget.

– Ikke bare har vi verdens beste fans, nå har vi også verdens beste fotballag, sa Eagles-trener Pederson til øredøvende jubel fra supporterne.

(©NTB)