Supertalentet brøt sammen på seierspallen. Så fortalte hun den triste historien.

– Denne konkurransen var for henne.

Her bryter Delfina Pignatiello (18) sammen i tårer på seierspallen.

BUENOS AIRES, TIRSDAG 9. OKTOBER: Delfina Pignatiello (18) står bak seierspallen med et alvorlig ansiktsuttrykk. Så blir navnet hennes ropt opp. To tusen tilskuere bryter ut i applaus. Da bryter Pignatiello sammen i tårer.

Øyeblikket – som oppsto under medaljeseremonien for 800 meter fri – er et av de mest minneverdige så langt i ungdoms-OL.

Etterpå forklarte sølvvinneren Pignatiello bakgrunnen for tårene. På hånden hennes var det et hint. Der sto det skrevet med tusj: «ABUELA» – som betyr bestemor på spansk.

– Bestemoren min døde forrige uke. Derfor var denne konkurransen for henne, sa Pigniatello etterpå, ifølge La Nación.

Får stor oppmerksomhet

Argentinske idrettsfans har trykket Pignatiello til sitt bryst de siste dagene. Historien har fått stor oppmerksomhet i argentinske og utenlandske medier.

18-åringen er blitt én av de mest kjente utøverne i ungdoms-OL, som i disse dager arrangeres i Buenos Aires, Argentina. 206 land er representert i mesterskapet, der utøvere mellom 14 og 18 år får delta.

Tirsdag var det altså Pignatiellos tur. Hun svømte 800 meter på åtte minutter og 32 sekunder. Dermed var kun favoritten, Ajna Késely fra Ungarn, raskere.

Delfina Pignatiello svømte inn til sølv på hjemmebane.

Men argentinerens oppladning var altså ekstra krevende. Det var bestemoren på morssiden, Amalia, som døde i forrige uke.

Pignatiello forteller at hun følte at bestemoren var med henne de åtte minuttene hun tilbrakte i OL-bassenget.

– Det var den mest følelsesladde konkurransen i livet mitt. I VM var prestasjonen bedre, men her var det mange utenomsportslige ting og derfor ble det mer følelsesladet, forteller hun.

Supertalent

Pignatiello kom til ungdoms-OL med et rykte på seg. Allerede før mesterskapet hadde hun slått de søramerikanske rekordene på 800 meter og 1500 meter. I 2016 ble hun nummer seks i VM-finalen på 800 meter – i en alder av 16 år.

18-åringen fra San Isidro i Buenos Aires-provinsen legger ned voldsomt med arbeid for å nå verdenstoppen. Hun trener rundt 30 timer i uken og var isolert fra venner og familie i én måned før ungdoms-OL.

Nå håper hun også å skape minneverdige øyeblikk i «voksen-OL».

– Jeg er fortsatt ung. Nå som jeg vet at jeg kan prestere under press, er jeg sikker på at det blir lettere om noen år, sier Pignatiello ifølge infobae.com.

NB. Den norske troppen i ungdoms-OL består av 16 utøvere fordel på 11 idretter.