Sport

Ekspertene tror ikke på de norske VM-rytterne

Hushovd tror VM-løypa er for hard for Alexander Kristoff.

Johan Kaggestad (innfelt til venstre) og Thor Hushovd (innfelt til høyre) er enige. Alejandro Valverde er den største favoritten, og Alexander Kristoff (bildet) når ikke helt opp.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Astorga (aftenposten.no): Blir Alejandro Valverde verdensmester på hjemmebane eller stikker formsterke Simon Gerrrans av med regnbuetrøya? Ja, det blir i hvert fall ingen norsk verdensmester om vi skal tro de 11 ekspertene vi har kontaktet.

La oss like gjerne begynne med tidligere verdensmester Thor Hushovd som avsluttet sin aktive karriere sist helg:

Det er neppe tilfeldig at VM-løypen passer Alejandro Valverde og de andre hjemmefavorittene såpass godt. Valverde ble nylig nummer tre i Spania Rundt, og er blant de aller største favorittene i VM.

— Jeg tror Valverde vinner. Nettopp fordi det er i Spania, og de MÅ vinne. De er også det klart sterkest laget! Jeg tror løypa er for hard for de norske. Virker som om Kristoff begynner å merke kjøret etter en lang og hard sesong, og da blir nok årets VM for tøft for ham. Lars Petter Nordhaug er ikke i den formen han var i i fjor, men tror han er den vi vil se mest til. Han er flink til å prestere bra i akkurat VM. Edvald tror jeg ikke er klar, og er redd han detter av når det blir kjørt hardt på siste/nest-siste runde. Arild Eriksen er kommentator for Eurosport og kommenterer sykkel nesten hver eneste dag:

— Simon Gerrans vinner. Han er i kjempeform, er en mann for store anledninger og løypa er ikke for hard for ham. Det er det samme for ham om han kommer inn med en stor eller liten gruppe. Han har en super spurt uansett. Han har også støtte i et sterkt australsk lag. Valverde kommer på pallen igjen, men ikke øverst. Har et sterkt lag rundt seg, men er noen ganger for defensiv. Nr. tre blir Michal Kwiatkowski. Sterk, men litt uerfaren. Slik jeg ser Spanias og Italias tropper skal de gjøre det så hardt som mulig. Da holder ikke Alex Kristoff , som virker å være litt på retur formmessig, følge. Vi får håpe på en topp 15-plassering for Nordhaug som blir vår sterkeste mann.

NRK-profilen og den tidligere proffen Dag Erik Pedersen tror det fort ender opp med mange av de samme i finalen i år som i fjor:

— Dette ligger an til et klassisk oppgjør mellom Spania og Italia. Vi kan også fort ende opp med at det er de samme som kjemper om gullet som i fjor. Jeg tror egentlig at det blir hjemmejubel, men er Vincenco Nibali med over bakken den siste gangen, er han den beste å kjøre utfor. Det kan være splid i det spanske laget mellom Valverde og Rodriguez, men du kan være helt sikker på at Nibali har hele laget bak seg. Jeg tror det blir tøft for Alex, kanskje kan Lars Petter sitte med i år som i fjor. Han må bare ikke bruke en eneste kalori unødvendig, være helt kald til de store gutta reiser på seg mot slutten av rittet.

Simon Gerrans har vært i fabelaktig form i høst. Her feirer han seieren i Montreal Grand Prix.

Team Joker-direktør Gino Van Oudenhove tror hverken på Valverde eller Gerrans:— Fabian Cancellara vinner. Han droppet tempoen for å satse på fellesstarten. Karrieren går mot slutten, og han har veldig lyst på å bli verdensmester. Spanjolene er favoritter, men gjør de bare den minste feil, og det tror jeg de gjør, vil Cancellara straffe dem. Vi får håpe at Alexander (Kristoff) klarer å henge med. Er han med over bakken den siste gangen, blir det sykt spennende.

TV2-ekspert Johan Kaggestad går for hjemmeseier:

— Jeg tror på Valverde. Løypa passer ham, han er en god endagsrytter, og han har et bra lag rundt seg. Utfordringen blir om han og Rodriguez klarer å samarbeide. Det tror jeg ikke de gjør for Rodriguez er fremdeles forbannet etter det som skjedde i fjor. Likevel tror jeg dette går mot hjemmeseier for Valverde. Jeg tror fort Lars Petter Nordhaug kan bli vårt beste kort dersom det blir kjørt veldig hardt underveis.

Sønnen Mads Kaggestad er også ekspert hos TV2 og tidligere proffrytter, men han er slett ikke enig med faren om alt. Og i hvert fall ikke hvem som vinner:

— Simon Gerrans er min favoritt fordi han er spurt- klatresterk og har et superlag. Tror Lars Petter blir beste norske med 12. plass. Frykter at Kristoff begynner å bli sliten etter en tøff sesong, og at løypa derfor blir for hard. Men jeg håper jeg tar feil.

Den aller største optimisten er – ikke uventet – Dag Otto Lauritzen :

— Jeg har sett flere harde, kuperte løyper i VM hvor 40 ryttere kommer til mål og det blir massespurt. De store lagene styrer dette, og vi med norske øyne kan håpe at bla. Tyskland kjører for å skape en spurt til Degenkolb. Kristoff viser seg alltid god på lengre distanser. Min favoritt er Simon Gerrans fordi han har vist super form i det siste, og da blir podiet slik: 1. Gerrans, 2. Valverde, 3. Kristoff. Så har jeg noen outsidere som Cancellara, Sagan, Van Avermaet og Gilbert.

Dag-Otto Lauritzen tror det er en fordel for Norge om Tysklands taktikk blir å legge opp til en spurt med håp om at John Degenkolb skal vinne. Her feirer Degenkolb seierein I Gent-Wevelgem i mars.

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll (selv proff i syv sesonger) er ikke lenger Olympiatoppens mann inn mot sykling, og da står han også friere til å si hve han mener om de norske sjanser:— Valverde er favoritten. Men jeg synes løypa også ser bra ut for Peter Sagan. Og så har jeg en utfordrer i Greg Van Avermaet som går bra oppover og har en skikkelig spurt. Alexander Kristoff er en hard mann å bli kvitt, og han er det absolutt ingen som vil ha med til mål. Det kan bli Lars Petter som har den største sjansen til å henge med helt inn. Det er lite tre stykker får gjort som lag. De må bare sitte sammen. Det blir fort Edvald (Boasson Hagen) som må gjøre grovjobben.

Kurt Asle Arvesen imponerte denne journalisten da han foran klassikeren Milano - San Remo i 2011 på forhånd plukket ut Matthew Goss som vinner. Denne gang tror ikke Viasats ekspertkommentator under VM på de store overraskelsene:

— Alejandro Valverde er min favoritt. Jeg tror spanjolene har det sterkeste laget, og jeg tror de klarer å samle troppene. De norske må bare sitte sammen å hjelpe hverandre så godt de kan. Alexander overrasker jo stadig, men det blir fort Lars Petter som blir vårt sterkeste kort.

Jarle Fredagsvik er til daglig redaktør av sykkelnettstedet procycling og er intervjuer for Viasat i VM:

-Jeg tror og håper på Valverde. Han er stadig på pallen, men aldri øverst. På tide at han får full uttelling. Jeg tror også at dette kan bli for hardt for Kristoff, og at Nordhaug blir vårt beste kort.

Kjell Erik Kristiansen kommenterer VM for Viasat:

Jeg tror på Simon Gerrans rett og slett på grunn av den formen han har vist i det siste (vant både i Quebec og Montreal).

Landslagssjef Stig Kristiansen hadde dette å si ti skeptikerne da han ble konfrontert med deres spådommer på fredagens pressekonferanse i Astorga hvor de norske bor under VM:

-Jeg skjønne jo skepsisien, men i et VM kan så mye skje. Pilgrimsdleden til Santiago de Compostela går rett forbi døren til hotellet vårt, så er det et sted jeg virkelig skal tro så er det her.

Les også

  1. Stortalentet får VM på hjemmebane: - Det store målet

  2. Boasson Hagens nye sjef vil signere Hushovd

  3. - Gerrans soleklar VM-favoritt

Les mer om

  1. Alexander Kristoff