Sport

Trodde du Henrik Kristoffersen var overlegen? I denne sammenhengen blir han utklasset.

Seiermarginen på over ett sekund rokker ikke tidenes beste.

TRIUMFEN: Henrik Kristoffersen gratuleres av Marcel Hirscher etter søndagens suverene seier.
  • Torgrim Gotland Bakke

Henrik Kristoffersen imponerte alle og enhver med et fantastisk slalåmrenn søndag. Nordmannen vant med hele 1,09 på Marcel Hirscher, slalåmkongen de siste årene. Østerrikeren har vunnet slalåmcupen tre sesonger på rad, men på søndag ble han utklasset av «Spjælingen fra Rælingen». Tyske Felix Neureuther ble nummer tre 1,46 bak nordmannen.

Tidsdifferansen mellom Kristoffersen og konkurrentene var meget imponerende, men sammenlignet med de største differansene i verdenscuphistorien, var forskjellen mellom Kristoffersen og Hirscher nesten close race.

Les også

Mørbanket Henrik Kristoffersen utklasset verdenseneren: - Han er verdens beste slalåmkjører

Vant med over fire sekunder

Tidenes mest suverene slalåmseier, innehar svenskenes store aplinkonge Ingemar Stenmark. I Kitzbuehel i 1982, vant han med hele tre sekunder og 16 hundredeler til amerikanske Phil Mahre! Stenmark har også den den største seieren i verdenscuphistorien. Den er med 4,06 i storslalåm fra Jasna i 1978/79-sesongen.

— Det er umulig å sammenligne differanser fra forskjellige tider, men uansett hva slags epoke man snakker om, så hadde alle som kjørte da det samme utgangspunktet.Det man ser er sånne som Stenmark som var så mye bedre og råere og vant med så mye. Iblant kommer det løpere med en x-faktor. Han er en av dem. Alle kan kjøre en sving fra, men de færreste klarer å kjøre femti gode på rad, sier alpintekspert Bjarne Solbakken.

Den nærmeste i vår tid er Marcel Hirscher. Østerrikeren har vunnet verdenscupen fire sesonger på rad og har vært mannen å slå både i slalåm og storslalåm. I fjor leverte han sitt råeste renn i karrieren da han vant storslalåmen i Garmisch med 3,28!

— Det viser at det er mulig å vinne med sånne differanser i vår tid og. Men man er alltid avhengig av at en del faktorer spiller inn, sier Solbakken.

Les også

Aamodt hyller Jansrud og Svindal: - Den beste duoen i norsk idrettshistorie

Feilfritt

Og det gjorde det også på søndag. Både tredje— og andreplassen etter første omgang, Alex Pinturault og Sebastian Foss Solevaag, kjørte ut i finaleomgangen.

— Det er litt tilfeldigheter, men man kan ikke si noe på avstandenen når det er Hirscher og Neureuther som er rett bak. Det er et kvalitetsstempel. Henrik leverte to vanvittig stabile omganger. Det er sånt man kun forventer fra Hirscher. Det er veldig sterkt, understreker NRK-eksperten.

Dagen før, lå han like bak Hirscher etter en omgang i storslalåm, men kjørte ut i finaleomgangen. Det tror Solbakken kan ha vært god motivasjon.

— Når man er blant de beste så må man pushe. Da er det helt normalt å kjøre ut iblant, men Henrik hater det. Og pisker seg sjøl når han gjør det. Men han pleier å reise seg etter å ha kjørt ut. Så det kan ha vært god motivasjon.

Kommentar fra Ola Bernhus:

Les også

Svindal og Jansrud – større enn de største

Og Solbakken håper, og tror, at den overlegne seieren er starten på en sesong med Henrik Kristoffersen i førersetet i slalåmsirkuset.

— Han har en stabilitet inne. En stabilitet han må ha hvis han skal være med å kjempe om slalåmcupen denne sesongen. Og det tror jeg han kan. Han virker solid. Jeg er nesten aldri nervøs når jeg ser Henrik kjøre på ski.

Og skal dette være året hvor han stjeler slalåmtronen fra kong Hirscher, så er det godt å ha en overlegen seier i ryggen.

— Den er veldig overbevisende. Men han har jobbet beinhardt for å komme på dette nivået. Så spør du han er nok dette en «helt naturlig utvikling». Han skal være med å vinne disse rennene fremover. Og da er gir søndagens seier god selvtillit.

Detter er tidenes sju største verdenscupseiere i slalåm:

VinnerDifferanseAndreplassSesong
Ingemar Stenmark, SVE3,16Phil Mahre, USAKitzbuehel 1981/82
Piero Gros, ITA2,68Johann Kniewasser, ØSTVipiteno 1973/74
Jean Noel Augert, FRA2,46Heini Mesner, ØSTBerchtesgaden 1970/71
Marc Girardelli, LUX2,45Florian Beck, TYSBad Wiessee 1984/85
Marc Girardelli, LUX2,32Jonas Nilsson, SVESestriere 1984/85
Jean Claude Killy, FRA2,21Bengt-Erik Grahn, SVEKitzbuehel 1966/67
Alberto Tomba, ITA2,14Thomas Stangassinger, ØSTBad Kleinkirch 1987/88

Kilde: www.ski-db.com

Les mer om

  1. Alpint
  2. Henrik Kristoffersen