Sport

Høydramatisk i Tour de France: Geraint Thomas rykket fra og overtok den gule trøyen

Både etappeseier og sammenlagtledelse til Sky-rytteren.

IMPONERTE: Geraint Thomas kan juble idet han passerer mål på den ellevte etappen av Tour de France.
  • Reidar Løfaldli

Ellevte etappe av årets Tour de France ble høydramatisk i de siste stigningene opp mot målgang i La Rosière.

Noe av spørsmålet før etappen var om Sky-laget, med Chris Froome i spissen, kunne ta over den gule ledertrøyen fra Greg Van Avermaet.

Det klarte Sky, men ikke ved Froome. I stedet var det Geraint Thomas som tok igjen konkurrentene opp det siste fjellet, rykket fra og sikret etappeseieren og den gule trøyen etter en imponerende oppvisning.

– Jeg forventet det ikke i det hele tatt. Vi var ikke mange, men det var mer på instinkt da jeg stakk, sa Thomas ifølge NTB.

– Jeg visste at jeg hadde en god sjanse, men jeg visste ikke hvordan de andre kom til å kjøre. Det er en massiv ære å få den gule trøyen, fortsatte 32-åringen fra Cardiff.

Froome like bak

Thomas ble fulgt av Tom Dumoulin og Chris Froome på dagens etappe, og leder nå Tour de France sammenlagt, snaue halvannet minutt foran lagkamerat Froome.

De norske rytterne gjorde seg ikke bemerket på onsdagens etappe. Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kom inn 27 minutter bak Thomas. Det var fire minutter innenfor tidsfristen.

Amund Grøndahl Jansen slapp med skrekken og klarte fristen med to minutter. Det gjorde derimot ikke Mark Cavendish og Marcel Kittel, som er ute av årets Tour de France.

KJEMPER: Chris Froome og Tom Dumoulin gjorde opp om andre- og tredjeplassen på etappen.
Les også

Franskmannen tok sin aller første etappeseier i Tour de France - da kom gledestårene

Klatrepoeng

Starten for årets andre fjelletappe gikk i OL-byen fra 1992, Albertville. 108,5 skulle tilbakelegges.

Peter Sagan viste seg igjen sterkest på etappens innlagte spurt og tok 20 poeng. Slovaken har nærmest avgjort kampen om den grønne trøya allerede.

Etter flere små brudd i starten av etappen ble rundt 20 ryttere samlet opp til første fjell, Montée de Bisanne. Warren Barguil og Julian Alaphilippe rykket fra de andre, og tirsdagens etappevinner Alaphilippe tok et godt grep om årets klatretrøye da han sikret seg 20 nye poeng.

På vei opp til neste fjell, Col du Pré, var over 30 ryttere samlet i bruddet. Hovedfeltet, med Sky-laget som jaget i flokk, lå omlag 6 minutter bak de fremste på dette tidspunkt.

Barguil var først over Col du Pré og sikret seg 20 klatrepoeng. Innehaver av den gule trøyen, Greg Van Avermaet, måtte slippe før stigningen. Dermed var det klart at BMC-rytterens tid i gult var over for denne gang.

Les også

Her hylles de franske verdensmesterne av hundretusener i Paris

Valverde-angrep

Deretter angrep Alejandro Valverde fra hovedfeltet og fikk etterhvert selskap av lagkamerat Marc Soler. Spørsmålet var om Valverde kunne klare å holde - og øke - avstanden til Sky. Da var sjansen der til å sikre seg den gule trøyen for den spanske veteranen.

Samtidig holdt Barguil stand i tet og var først over Cormet de Roselend med 35 kilometer igjen. Franskmannen sikret seg fem nye klatrepoeng.

Sky måtte få opp farten, og avstanden fra feltet opp til gruppen med Movistars Valverde og Soler minket gradvis. Etterhvert kom Sunwebs Tom Dumoulin opp til Movistar-rytterne, mens Soler falt av igjen.

Les også

Hedret død venn: Tårene trillet da stjernen vant den brutale Tour-etappen

Sky med full kontroll

Sky-laget hadde god kontroll der de kjørte først i hovedfeltet opp dagens siste stigning, Col de Petit Saint Bernard, og Valverde ble snart hentet inn. Spanjolen ble imidlertid kåret til etappens mest offensive rytter.

SPEKTAKULÆRT: Geraint Thomas (til høyre) på vei ned fra Cormet de Roseland.

Ni kilometer før målgang i La Rosière startet den store dramatikken. Mikel Nieve rykket fra de andre rytterne i front, og spanjolen så på dette tidspunkt ut til å ha etappeseieren klar.

Men bak 34-åringen var det fullt kjør. Skys Geraint Thomas rykket fra hovedfeltet og var snart oppe hos Dumoulin. Dermed lå veien klar for en waliser i den gule ledertrøyen.

Inn mot mål imponerte Thomas voldsomt da han tok igjen en sluttkjørt Nieve og sikret etappeseieren.

Tom Dumoulin kom inn som nummer to, sammen med Chris Froome cirka 15 sekunder bak etappevinner Thomas. Damiano Caruso ble nummer fire, mens Nieve måtte nøye seg med femteplass.

Torsdag venter en ny fjelletappe. Da skal det kjøres 175,5 kilometer fra Bourg-Saint-Maurice Les Arcs til legendariske Alpe d'Huez.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Chris Froome