Sport

200 russere klare for OL. Men de får ikke høre egen nasjonalsang eller se sitt eget flagg. Og de må gå i grå, kjedelige klær.

Kan få like mange deltagere som i Sotsji - tross utestengelsen.

KAN KOMME TIL OL: 389 russere er av IOC blitt forhåndsgodkjent som mulige deltakere i Pyeongchang-OL i februar.
  • Reidar Løfaldli
  • NTB

Etter dopingskandalene i russisk idrett er det fortsatt uvisst hvilke - og hvor mange - russere som skal få delta under vinter-OL i Pyeongchang.

Selv om Russland som nasjon er utestengt fra lekene, kan russiske utøvere få delta under betegnelsen «olympiske utøvere fra Russland» (OAR).

De russiske deltakerne får imidlertid ikke spasere inn på åpningsseremonien under det russiske flagget. De må i stedet gå under det olympiske flagget. De får heller ikke vifte med russiske flagg, og det blir ingen nasjonalsang under seiersseremonier. Også klærne deltakerne vil gå i under lekene gjenspeiler dette: Det offisielle OL-antrekket for vinter-OL 2018 er nøytralt og anonymt i grått og rødt.

Slik ser Russlands OL-plagg ut.

Fredag bekreftet et IOC-panel ledet av franske Valérie Fourneyron at 111 av de 500 utøverne som Russlands OL-komité hadde lansert som aktuelle kandidater, er uaktuelle for deltakelse i lekene som starter 9. februar.

Under et møte i Pyeongchang 27. januar vil den endelige listen over utøvere som får delta bli ferdigstilt og offentliggjort. Før den tid kan man ikke si hvor mange russere som får konkurrere i vinterlekene i Sør-Korea.

389 utøvere er altså godkjent foreløpig, men i en pressemelding fra IOC påpekes det at det fortsatt gjenstår flere hindre for disse. De skal dopingtestes nærmere og tidligere avgitte prøver skal retestes med dagens analysemetoder. Kun et «begrenset» antall av dem vil bli valgt, heter det.

Les også

IOC: Russerne i OL må ikke se russiske ut

Endelig liste snart

Det anerkjente nettstedet Inside The Games hevder at man vil ende opp med omtrent like mange utøvere fra Russland i Pyeongchang som under lekene i Sotsji for fire år siden.

Nettstedet skriver at antallet russiske utøvere kan bli det nest høyeste noen gang i et vinter-OL. De setter det endelige antallet på rundt 200, noe som er kun marginalt færre enn de 214 russerne som deltok på hjemmebane i 2014.

Russland var representert med 151 utøvere i Salt Lake City i 2002, 174 i Torino i 2006 og 175 i Vancouver i 2010, skriver Inside The Games.

Det er den russiske OL-komiteen, som inntil videre er suspendert av IOC, som skal foreslå hvilke av de 389 utøverne som skal inviteres til OL for å fylle de oppnådde kvoteplassene.

Les også

Svenskenes trener utestengt fra OL: – Jeg har ingen mulighet til å forsvare meg

Streng testing

– Gruppen som har vurdert utøverne har tatt sin oppgave svært alvorlig. Det var ikke lett å utarbeide denne listen, men vi ville være helt sikre på at bare rene utøvere fra Russland kan inviteres til å delta i Pyeongchang-lekene, sier panel-leder Fourneyron.

– Vi har sett nøye på alle bevisene i McLaren- og Schmid-rapportene, avgjørelsene i disiplinærkommisjonen ledet av Denis Oswald, informasjon fra WADA, internasjonale særforbund og gruppen som står for dopingtesting før OL.

GRUPPELEDER: Den franske politikeren Valérie Fourneyron.
Les også

Mandag starter behandlingen av 39 russiske ankesaker

Fourneyron sier at de 389 utvalgte har vært underlagt det strengeste testregime noensinne. Ingen av dem har noen gang vært utestengt for brudd på antidopingreglementet.

– Mer enn 80 prosent av utøverne i denne gruppen deltok ikke i Sotsji i 2014. Det viser at dette er en ny generasjon russiske idrettsutøvere, heter det fra IOC.

Ingen av utøverne som ble straffet av Oswald-kommisjonen kom gjennom nåløyet. De ble alle utestengt fra alle framtidige OL.

Blant disse er langrennsløperne Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov.

Les mer om

  1. OL
  2. IOC
  3. Russland