- Her er en beskjed til Christian Berge

KOMMENTAR: Arne Hole mener at valget bør være lett for norske håndballgutters trener.

Christian Berge har kontrakt med Norges Håndballforbund helt frem til 2020. Men nå spekuleres det i om at han kan la seg friste av et godt tilbud fra den tyske toppklubben Flensburg hvor han også har vært spiller i sin aktive karriere.

PARIS: Ikke før har håndballgutta begynt reisen mot stjernene, så kommer spekulasjonene om Christian Berge skal bli trener i Flensburg.

Det er kanskje upassende å legge seg opp i andres jobbvalg, men Berge har en jobb en stor del av nasjonen er opptatt av – faktisk 1.626.000, ifølge TV 2s seertall fra finalen.

Les også

Landslagssjef Berge bekrefter kontakt med tysk storklubb

Den store suksessen

Han er trener for herrelandslaget i håndball som tok historiens første mesterskapsmedalje. Trener for herrelandslaget i håndball som tok historiens første mesterskapsmedalje.
Det er klart vi ønsker at han skal ta laget videre via EM i Kroatia neste år, VM i Tyskland/Danmark i 2019 til OL i Tokyo 2020.

Han har da også kontrakt med Norges Håndballforbund til 2020, så hva er det norske håndballentusiaster er bekymret for?
Da trønderen ble landslagstrener i 2014, sa han at det var den ultimate jobben en trener i Norge kunne få. Samtidig har den gamle Flensburg-spilleren sagt at han skal tilbake dit en dag.
Nå har Berge selv gitt liv til spekulasjonene ved å si nei til å kommentere Flensburg-flørten mens VM pågår. Hvis Flensburg hadde vært helt uaktuelt, kunne han bare sagt det – så hadde temaet vært lagt dødt.

Det var mange og heftige følelser etter at Norge sist fredag spilte seg til den første VM-finalen i historien.

Får mange sjanser

Å bli trener i den klubben man helst ønsker seg til handler om timing. Nå tyder ting på at svenske Ljubomir Vjranjes gir seg i "danskeklubben", som i alle fall danskene kaller den. Da vil Flensburg ha Berge.
Det hender at klubbtrenere blir sittende en stund – som for eksempel Arsen Wenger i Arsenal. Men regelen er snarere at klubbtrenere byttes ut forholdsvis ofte. Flensburg-toget går neppe for evig og alltid hvis Berge takker nei i denne omgang.
Vi spurte landslagssjefen underveis i VM om hva han hadde lært mest av i sin nye jobb. Han svarte tålmodighet. Som landslagstrener har han liten mulighet til å utvikle spillerne. Han har dem bare på lån en måneds tid hvert år. Når han har fått slik suksess med å ha landslagsspillere til rådighet så kort tid, er det klart han lurer på hva han kan få til hvis han klubbspillere hver dag.

Les også

Håndballfinalen ga tidenes seerrekord for TV 2: – Dette er helt rått!

Kombinasjonen går ikke

Forgjenger i trenerrollen, Robert Hedin, syntes også det var litt ensomt å være bare landslagstrener. Han tok et engasjement i Aalborg for å holde seg varm, men det måtte han kutte ut. NHF tillot ikke at landslagstreneren også var klubbtrener.
Så sent som etter VM-finalen søndag kveld ble Berge konfrontert med Flensburg-spekulasjonene, men svarte bare at han skulle hjem på sofaen på Elverum. Der får han selskap av fru Turid, som er i etablert jobb, og barna Emre og Erle som går på Hanstad barne- og ungdomsskole.

Skal han rive familien, som betyr så mye for ham, opp fra et etablert miljø?

Men egentlig er det NHF som bestemmer. De har kontrakt med ham tre år til. Og når Christian Berge selv sier at landslagets fremtid er "griselys", kan det ikke være noe stort offer å fullføre kontrakten?
Kanskje kan han få en konsulentrolle i Flensburg, til det beste for både Norge og den tyske klubben?