Sport

Poff, sa det – hvem redder OL nå?

Kommentar: Nå kommer IOC til å gå til grunne, og vinter-OL nærmer seg sin historiske slutt. For Norge sier nei til å redde lekene, skriver Ola Bernhus.

IOC-president Thomas Bach vifter med OL-flagget etter ungdoms-OL tidligere i år.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Flertallet i folket var imot, det ene av de to regjeringspartiene (Frp) var imot, det andre (H) var i tvil. Og likevel kom kveldens store nei som en sensasjon.

Det hadde begynt å blåse en ja-vind over landet. Opptellingen, representant for representant, viste at det var et klart flertall blant de 48 Høyre-representantene på Tinget – før gruppemøtet i dag. Det synes allerede klart at gruppen ville anbefale regjeringen å søke, og politiske kommentatorer hadde allerede skrevet flere ganger om splittelsen som nå ventet i regjeringen.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Så smalt det. Høyre-gruppen sa nei.

Les også

Det blir ikke OL i Oslo i 2022

Noe skjedde

Hva skjedde det siste døgnet? Var ja-stemningen så skjør at VG-oppslaget om hva pampene krever under OL, nok til å snu flere av Høyre-representantene?

Eller begynte representantene for alvor, nå som det bare var timer igjen til avgjørelsen, å tenke på hvordan de skulle kunne si nei til andre og viktigere prosjekter dersom de sa ja til OL? Sviktet motet da de skulle trosse den store folkelige motstanden som OL-saken har demonstrert?

I løpet av de nærmeste dagene får vi vite mer om dette. Nå i kveld suger vi på sensasjonen.

Slik ville det se ut under OL i Oslo i 2022, ifølge OSLO2022-etaten.

Fins pengene?Etter hvert skal vi få vi se om over 20 milliarder netto kommer til å bli brukt på andre viktige formål. Vi får se om Groruddalen, samferdselen og idrettsanleggene i Oslo rustes opp likevel, slik statsminister Solberg langt på vei lovte i Dagsrevyen.

Så får vi på lang sikt får vi se om Den internasjonale olympiske komité går ad undas uten å ha Norge til å holde seg i ørene. Og vi får se om dette er begynnelsen til slutten på vinter-OL. Det manglet ikke på interesse under lekene i Sotsji, det blir nok spennende i Sør-Korea også og det vil ikke overraske om OL i 2022 – i Kasakhstan eller Kina – blir like forrykende.

Men naturligvis ikke som det ville vært i Oslo. Og det kan vi hevde med en viss rett.

Nei-vinnerne

Vinnerne denne kvelden er nei-folket i sin alminnelighet og spesielt dem som irriterte seg over at hovedstaden skulle tilføres statlige midler i milliardopplag. I Nord-Norge er dette som en stor seier å nevne, for mange nordlendinger har ennå ikke tilgitt at Norge ikke ville søke om OL til Tromsø.

Taperne er først og fremst idrettsledelsen – president Børre Rognlien, generalsekretær Inge Andersen, IOK-representant Gerhard Heiberg. Sterkt mot sin vilje, og til tross for stadige forsikringer om det motsatte, har de langt på vei personifisert Oslo-kampanjen. Mye av det har vært urettferdig, men de spilte seg selv offside tidlig i prosessen med uttalelser som irriterte motstanderne.

Slik er idrettsledelsen blitt identifisert med det som, ved siden av kostnadene, til slutt avgjorde OL-saken. Motstanden i folket var såpass bastant, selv om den ble mindre mot slutten, at politikerne ikke våget å trosse motstanderne.

Usaklighetene

Etter en debatt med mer føleri enn saklighet, med de villeste påstander i begge retninger, kan vi i hvert fall håpe at de mest primitive reaksjoner holdes nede. Det er ikke slik at de som er motstandere av at Oslo påtar seg OL, viser dobbeltmoral når de kommer til å følge lekene når den tid kommer.

Det er heller ikke slik at man må påta seg arrangementet selv for å ha en moralsk rett til å delta. Dette siste argumentet er for meg det mest usaklige i OL-debatten. Betyr det at bare de landene som er med og arrangerer OL selv, bør få delta? Selvsagt ikke. Det argumentet gjaldt bare Norge.

Les også

  1. Oslo lover å ta større del av OL-regningen

  2. Venstre-topp: - OL er det siste Norge trenger

  3. Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

Les mer om

  1. OL