Sport

Norge møter dansk superkeeper: – Vi er ikke skremt

Målvakt Niklas Landin er en sprellemann. Han blir en nøtt å knekke når Norge møter Danmark på torsdag.

Den danske målvakten Niklas Landin sto en kjempekamp mot Østerrike.
  • Mette Bugge
    Journalist

ØSTERRIKE-DANMARK 17–28

HERNING: De 15.000 danske tilskuerene på tribunen var i sjokk i store deler av første omgang. Danskene lignet ikke seg selv, et storlag med gullambisjoner. Danmark har aldri vunnet VM-gull, men har sølv.

På forhånd håpet håndballekspert Håvard Tvedten i NRK at Østerrike kunne by opp til dans og at hjemmelaget Danmark ville skjelve i buksene.

Det gjorde de.

For danskene var ikke helt med i starten. Danmark scoret kun to mål de første 15 minuttene, og Østerrike ledet 5–2.

– Det er nesten ikke til å tro, kom det fra Patrick Rowland, som kommenterte kampen for NRK radio.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Slik blir Norges videre vei i VM
Mikkel Hansen og Danmark slet i starten, men herjet etterhvert med Østerrike.

Stjernen bommet

Stjernespiller Mikkel Hansen og hans lagkamerater var på tuppa og det virket som om de bukket under for forventningspress. Da laget begynte å samle seg, og ikke var så stresset lenger, kom overtaket.

– Danskene var nervøse. Den sykdommen eller den influensaen de hadde, forsvant utover i omgangen, sier Tvedten.

I starten var det ikke noe som lyktes for de rødkledde, det meste lyktes for Østerrike. Det var merkelig å se at giganten, lure Mikkel Hansen, heller ikke fikk til det han er så kjent for: Harde og velplasserte skudd.

Nå bommet han. I første omgang hadde han ikke et eneste mål. Ved pause hadde imidlertid hjemmelaget tatt føringen: 11–8. Østerrike ledet for øvrig 8–5 før det snudde.

Mye å ta tak i

På tribunen satt de norske trenerne Børge Lund og Christian Berge og fulgte ivrig med. Nå går de og laget inn i de siste forberedelser før gruppefinalen mot danskene torsdag kveld.

Det de raskt kunne konstatere var dette: Målvakt Niklas Landin var en supermann. VMs beste. Han tok straffer og harde skudd, noen rett i klypene. Han scoret til og med på åpent mål i den andre enden.

Rasmus Lauge, som mange på det norske laget mener blir en nøkkelspiller torsdag, var igjen mannen bak det meste. Han er playmakeren.

Selv om Hansen, fersk far like før VM, startet litt nonchalant, fordelte han ballene nydelig. Han har et overblikk som få andre.

Danskene kjørte på i 2. omgang - og etter hvert var det ingen tvil. Det var klasseforskjell mellom Danmark og Østerrike.

Danskene vant til slutt 17–28. Norge vant til sammenligning 34–24 mot østerrikerne tidligere i mesterskapet.

– Må utnytte Norges svakheter

Etter kampen mot Østerrike fikk danskene mange spørsmål om den kommende gruppefinalen. Rasmus Lauge svarte slik:

– Vi må spille med mer overbevsining mot Norge enn det vi gjorde mot Østerrike. Vi må lete etter noen smutthull i Norges forsvar, finne deres svakheter og utnytte dem, sier han.

I den kampen blir det snakk om hvem som utnytter hverandres svakheter best. Lauge, som er i samme klubblag som Norges målvakt Torbjørn Bergerud i Flensburg, mener at han er dyktig, rolig i målet og at han dekker mye.

– Han er god til å plassere seg. Han har inngående kjennskap til meg, og jeg til ham. Det blir en spennende kamp i kampen. De jeg tror blir avgjørende, er hvilket lag som vinner kontringskampen, sier Lauge.

IKKE SKREMT: Sander Sagosen gleder seg til å møte Danmark.

– Vi er ikke skremt

Den mangeårige treneren Frode Kyvåg mener det er mulig å sette en stopper for Hansen og Lauge.

– Norge må høyt opp på banen, støte langt ute og stoppe dem, sier han.

Håndballekspert i TV 2, Harald Bredeli, sier dette om Danmark:

– Norge skal være gode for å ta dem. Danskene har et godt kollektiv og noen verdensstjerner. Og en Landin i mål som det er grunn til å frykte.

– Vi vet hva vi går til, sa Norges største stjerne - Sander Sagosen - etter Norges storseier mot Chile tidligere på kvelden.

Han la til:

– Vi er ikke skremt. Alle kan se på meg at jeg gleder meg til kampen på torsdag. Det er slike kamper som jeg elsker, sier han.

Les mer om

  1. Sander Sagosen
  2. Christian Berge
  3. Håndball
  4. Håndball-VM 2019 herrer