Sport

Thorkildsen: - Skal gutse på mer i finalen

— Det er godt å kjenne at det begynner å sitte, sa Andreas Thorkildsen etter å ha kastet 83.05 i siste forsøk i kvalifiseringen. Det ga automatisk finaleplass lørdag.

Andreas Thorkildsen er klar for finalen i spydkonkurransen i VM, men plassen satt langt inne i kvalifiseringen.
  • Arne Hole

MOSKVA (Aftenposten.no): Thorkildsen startet med mye kraft, men dårlig teknikk og kastet ikke mer enn ca. 76 meter i det første kastet. Da tråkket han like gjerne over.

Det andre kastet landet på 79,45 – også det godt unna det automatiske kvalifiseringsgrensen på 82,50. Han lå da bare på 9. plass.

— Jeg satte på litt mer fart i det siste førsøket. I finalen skal jeg gutse på med enda mer fart og innsats. Det må jeg om det skal gå ordentlig langt. Og i finalen er er det ingen grunn til å safe, sier Thorkildsen – vel vitende om at jo fortere han løper i tilløpet, jo vanskeligere er det å få timingen til å sitte. Det er timingen som har vært problemet i snart to år.

Nervøs trener

Åsmund Martinsen innrømmet at han ikke hadde det så godt på tribunen før det siste kastet. Han hadde før kvalifiseringen trodd at 79 meter ville holde, men da 79,45 bare holdt til 9. plass ble han urolig. Med god grunn. Da gruppe B kastet halvannen time senere, vite det seg fort at Thorkildsen ville ha blitt slått ut med 79,45. — Det var deilig at han traff i det siste forsøket. Et av de bedre kastene han har gjort i år. Andreas kommer bedre og bedre inn i stemmet og blir tøffere og tøffere. Og det er posisjonen inn som avgjør, forklarer treneren.

Vesely med kneproblemer

Foruten sørlendingen, greide bare Tero Pitkämäki å kaste over kvalifiseringsgrensen i den første gruppen. I den andre gruppen åpnet Ihab El Sayed med 83,62, ny egyptisk rekord.

En av de store favorittene, Vitezslav Vesely kastet 81,51 og var fjerde best i Thorkildsens gruppe. Det etter å ha kastet over 88 meter i første forsøk! Men den tsjekkiske favoritten sliter med et vondt kne og greide ikke å bremse opp før streken. Etter 81,51 i andre forsøk, fikk han beskjed av trener Jan Zelzny om å gi seg og satse på at resultatet holdt til finale. Det gjorde det.

Ingen av de store gutta rotet seg bort i kvalifiseringen, hvis man da ikke skal regne OL-vinner Keshorn Walcott som en av dem. Men London-sensasjonen har ikke vært spesielt god denne sesongen.

Thorkildsen fikk sølv i forrige VM, etter Matthias de Zordo. Tyskeren er skadet og er ikke med denne gangen.

Men Vitezslav Vesely og Tero Pitkämäki er større favoritter til gullet i 2013 enn Thorkildsen.

Les mer om

  1. Friidrett