Sport

Svindal støtter stjernens opprør mot eget forbund

— Sporten trenger slike utøvere, sier den norske alpinisten om Anna Fenninger.

Aksel Lund Svindal sier at alpinsporten trenger utøvere som Anna Fenninger.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Østerrikes største alpinstjerne på kvinnesiden, Anna Fenninger (25), har brukt sommeren på en innbitt konflikt med eget forbund.

Fenninger skal ha truet med å legge opp etter at det østerrikske skiforbundet krevde at skistjernen skulle bryte med sin manager Klaus Kärcher.

Torsdag kom det frem at det østerrikske skiforbundet hadde vunnet maktkampen. Fenninger unnskyldte seg overfor forbundet, og sikret dermed muligheten til å representere Østerrike neste sesong.

På en pressekonferanse torsdag annonserte presidenten i det østerrikske skiforbundet, Peter Schroecksnadel, at Anna Fenninger fortsetter på landslaget.

Konflikten eskalerte så sent som tirsdag, da bilprodusenten Mercedes lanserte en reklamekampanje med Fenninger. Det var kontroversielt, fordi Mercedes-konkurrenten Audi sponser det østerrikske skiforbundet.Saken har altså klare likhetstrekk med Northug-forhandlingene her hjemme i Norge.

Nå er imidlertid Fenninger-konflikten løst. På en pressekonferanse torsdag var imidlertid Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel klar på at han «ikke ville ha noe å gjøre med» Kärcher lenger. Kärcher blir imidlertid værende i Fenninger-teamet som en slags konsulent.

— Dere vet om mine holdninger og mine prinsipper. Å kjempe for det er ikke alltid lett. Det er ikke lett å inngå kompromisser. Dersom du ikke gjør det, vil du til slutt komme til et punkt der du ikke kan komme lengre, skrev Fenninger på sin Facebook-side.

Les også

Skistjernen ut mot ryktene: - Jeg måtte le

Svindal: — Det krever mye styrke

Selv om østerrikeren til slutt måtte gi seg i striden, får hun mye skryt fra kolleger. Blant dem er den norske alpinstjernen Aksel Lund Svindal.

— Sporten trenger utøvere som Anna, som tar på seg slike oppgaver og gir beskjed om hva som ikke fungerer. Det krever mye styrke. Jeg respekterer henne for at hun tør å gjøre det, sier Svindal til den østerrikske avisen Heute.

Les også

Kun to skiutøvere håvet inn mer enn Jansrud forrige sesong

Svindal uttalte seg om Fenninger lørdag, i sammenheng med Formel-1-løpet i Spielberg, Østerrike. Han forteller at han ikke hadde satt seg veldig godt inn i saken, men kommer likevel med noen generelle betraktninger rundt problemstillingen.

— Dersom man som fotballspiller er misfornøyd med en fotballklubb, er det bare å melde overgang. I et alpinlandslag har du ikke muligheten, sier Svindal.

I mai spekulerte riktignok flere medier rundt et scenario der Fenninger bytter land og skiforbund til erkerivalen Sveits. De spekulasjonene stemplet imidlertid Fenninger som latterlige.

Shiffrin: - Jeg beundrer deg!

Den amerikanske alpinstjernen Mikaela Shiffrin (20), som tok slalåmgull i Vail-VM i vinter, er veldig klar i sin støtte av Fenninger. Torsdag hyllet hun østerrikeren i et Facebook-innlegg.

Anna Fenninger og Mikaela Shiffrin er begge blant verdens beste i storslalåm. Her feirer de etter at de delte seieren i verdenscuprennet i Sölden i oktober 2014.

— Jeg har beundret skikjøringen din i årevis, men etter de siste nyhetsmeldingene, må jeg si at jeg beundrer deg likemye for styrken du har vist i disse vanskelige tidene, der du har argumentert for rettighetene dine og rettighetene til alle alpinister, skrev Shiffrin, før hun senere la til:- Jeg beundrer motet ditt, håper at du kommer deg gjennom den uheldige konflikten og håper at dere vil komme til en god løsning for alle parter.

Anna Fenninger er en av Østerrikes største idrettsstjerner. Den posisjonen befestet hun i Vail-VM i vinter, der hun tok gull i super-G og storslalåm, samt sølv i utfor.

Les også

  1. Landslagssjefen trakk seg etter SMS-tabbe

Les mer om

  1. Alpint