Sport

Her er de 22 lagene til Tour of Norway: - En fantastisk liste

Alexander Kristoff stiller til start.

Alexander Kristoff og UAE Team Emirates stiller på startstreken i Stavanger 28. mai.
  • Stig Nilssen

Når syklistene i Tour of Norway starter rittet i Stavanger 28. mai, er det med hele 11 World Tour-lag på startstreken.

– Det er en fantastisk liste. Vi er veldig fornøyde med hvilke lag som kommer, kvaliteten er så bra at det vekker oppsikt internasjonalt, forklarer rittsjef Roy Hegreberg overfor Aftenbladet.

Tour of Norway, som har erstattet Tour des Fjords, har inngått et samarbeid med Velon og rittet Hammer Stavanger. Velon er en sammenslutning mellom 11 World Tour-lag, det er dette samarbeidet som sørger for at kvaliteten på rittet blir så høy.

Les også

Flere storlag til Tour of Norway

Måtte si nei til flere lag

I neste uke skal løypene presenteres, men det er klart at starten for rittet skjer i Stavanger 28. mai. Deretter går turen sørover før avslutningen på Østlandet 2. juni.

Mandag ble den endelige listen over lagene offentliggjort. Den viser at det blir en rekke kanoner og storlag på startstreken. Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen stiller. Hegreberg erkjenner at det er ekstremt viktig for interessen.

– Pågangen fra gode lag vært så stor at vi var nødt til å takke nei til flere lag som skal sykle Tour de France. Vi ville ha med tre av de norske lagene, understreker Hegreberg.

  • LES OGSÅ: Kristoff og Ørn mener omstridt stoff kan få katastrofale følger. Nå forbys det i sykkelsporten.

Her er en oversikt over de 22 lagene som kommer, og hvordan de presenteres av arrangøren:

Deceuninck - Quick-Step

Det desidert beste laget i 2018 med 73 seirer. Laget tok etappeseirer i alle Grand Tourene. Der er også den fremadstormende Fabio Jakobsen som knuste konkurrentene på 1. etappe i Tour des Fjords 2018.

EF Education First

Det amerikanske laget med rosa drakter vil være veldig synlige og har en god blanding av erfarne og unge ryttere. Canadiske Michael Woods fikk nylig en solid 7. plass i Tour Down Under.

Team Sunweb

Laget hadde suksess i Giro d’Italia og lagtempo på både herre- og damesiden under sykkel-VM i Bergen i 2017. De har flere større profiler og tre danske ryttere, blant dem Søren Kragh Andersen som hadde flere etappeseirer i 2018.

Israel Cycling Academy

Israel Cycling Academy er et ferskt pro-kontinentalt lag som fikk målt krefter med de store lagene i både Giro d’Italia i 2018 og andre store løp. De var med i Tour of Norway og Tour des Fjords i fjor. Sondre Holst Enger og August Jensen er på laget.

Sondre Holst Enger sykler for Israel Cycling Academy.

Team Delko Marseille Provence

Pro continental-laget fra Marseille i Frankrike har deltatt i både Tour of Norway og Tour des Fjords ved tidligere anledninger. Laget har en etappeseier fra 2016 i Tour des Fjords.

Roompot-Charles

Nederlenderne er kjent for å være gode i sidevinden, og kan utfordre de andre lagene langs kysten under rittet. Pieter Weening har sørget for flere etappeseirer i Tour of Norway i både 2016 og 2017.

Team Coop

Det lokale laget er godt i gang med oppkjøringen til årets sesong. - Tour of Norway blir det viktigste rittet for oss på vårsesongen. Et resultat i det selskapet vil bety ekstra mye for laget, sier sportsdirektør Magnus Børresen.

Mitchelton-Scott

Det australske laget hadde en sterk 2018-sesong. Michael Albasini vant 2. etappe og sammenlagt i Tour des Fjords 2018. Mitchelton-Scott har allerede startet 2019 sesongen med sammenlagtseier til Daryl Impey.

Dimension-Data

Laget med Edvald Boasson Hagen i spissen kommer forhåpentlig til å prøve seg på sammenlagtseieren. Boasson Hagen vant 2. etappe i Tour of Norway 2018, og endte på 3. plass sammenlagt. Det sørafrikanske laget har gjort noen spennende signeringer for 2019.

Edvald Boasson Hagen kommer.

UAE Emirates Team

Alexander Kristoff er klar til kamp og er ikke tvil om at han vil utnytte enhver mulighet til å ta en seier på hjemmebane: - Jeg gleder meg til Tour of Norway, og har tro på at jeg skal kunne ta med meg en seier på hjemmebane i Norge. Jeg har ikke studert løypene enda, men satser på at jeg får noen sjanser til å ta en etappeseier, sier Kristoff.

Laget har også den unge og lovende Jasper Philipsen som yppet seg mot de større profilene, og tok sin første World Tour seier etter en kaotisk avslutning på 5. etappe i Santos Tour Down Under.

Jumbo-Visma

Det nederlandske laget med norske Amund Grøndahl Jansen. Laget tok 33 seirer i 2018-sesongen, tre av dem med Dylan Groenewegen under fjorårets utgave av Tour of Norway.

Nippo Vini Fantini Faizane

Med 11 seirer i 2018 fikk laget fått vist seg frem på prokontinentalt nivå. Laget er basert i Italia, og fikk bryne seg mot noen av verdens beste lag, som et av få prokontinental-lag i Hammer Series 2018. Laget var med for første gang i Tour des Fjords 2018.

Sport Vlaanderen-Baloise

Laget stiller til start nok en gang etter å ha vært et fast innslag hos både Tour of Norway og Tour des Fjords i alle år. Sport Vlaanderen-Baloise sykler alltid offensivt og i 2017 tok Dries Van Gestel etappeseier og en 2. plass sammenlagt i Tour des Fjords.

Uno-X Norwegian Development Team

De norske kontinentallagene får lov til å bryne seg mot noen av verdens beste lag, og Uno-X Norwegian Development Team stiller med noen av de største lederne og talentene innen norsk sykling. Laget vant etapper i Tour of Rhodes, Ringerike GP og Omloop Het Nieuwsblad Beloften i 2018.

Team Sky

Team Sky er godt kjent for å ligge foran og kontrollere feltet, og gjorde en god 2018-sesong hvor de tok med seg tittelen i både Tour de France og Giro d’Italia. Laget er tilbake på de norske veiene i 2019 for å prøve å ta styringen. De tar med seg U23-verdensmesteren fra 2016, Kristoffer «Doffen» Halvorsen som allerede har yppet seg med de beste rytterne i feltet og fått en god start på sesongen.

Kristoffer Halvorsen under fjorårets Tour des Fjords-ritt i Grimstad.

Lotto-Soudal

Det belgiske laget med store profiler som Caleb Ewan og Maxime Monfort, har i år fått med seg norske Carl Fredrik Hagen. Det er et sterkt World Tour lag som har deltatt i både Tour og Norway og Tour des Fjords tidligere år, og som kan skape god spenning i årets ritt. Nederlandske Bjorg Lambrecht hadde de beste beina og vant kongeetappen mellom Farsund og Egersund i Tour des Fjords i 2018.

Astana Pro Team

Laget gjør sitt inntog i Tour of Norway for første gang i 2019. Det kasakhstanske laget som hadde norske Truls Korsæth i 2017-2018, har for øvrig tre danske ryttere, 30 etappeseire fra 2018, og en sammenlagtseier i Arctic Race of Norway 2018. Det er med andre ord et lag som stiller sterkt i kampen om seieren i årets ritt, og som de andre lagene skal se opp for.

Trek-Segafredo

Trek-Segafredo er et amerikansk-basert lag, med over 30 ryttere fra 20 forskjellige nasjoner. Laget har en lang merittliste som består av blant annet OL-gull, syklingens fem monumenter og etappeseirer i alle Grand Tour’ene. Richie Porte har allerede innkassert lagets første etappeseier for året, da han vant den siste etappen opp Willunga Hill for 6. gang.

Riwal Readynez Cycling

Laget har vært gjennom en stor omorganisering og omveltning. De har tatt steget opp på Pro-Continentalt nivå og skiftet ut store deler av stallen. Fra det som var et hel-dansk lag, har de nå 16 ryttere fra hele Skandinavia, og her finner vi to nordmenn som kan skape trøbbel for de internasjonale proffsyklistene, Sindre Lunke og Krister Hagen. Krister Hagen gikk i brudd på siste lokale runde under 2. etappe av Tour des Fjords i hjembyen Kristiansand i 2018.

Arkea-Samsic

Franskmennene fikk i 2018 en noe overraskende signering, da Warren Barguil valgte å ta steget ned fra World Tour til Pro-Continentalt nivå. Laget har i tillegg til den godt rutinerte tyskeren, André Greipel med etappeseire i alle de store Grand Tour’ene.

Caja Rural-Seguros

Det spanske pro continental-laget har lang fartstid i både Tour of Norway og Tour des Fjords. Laget endte på topp etter Tour of Norway 2018 som beste lag, og hadde ryttere som Andrés Nelson Soto og Alex Aranburu som tok kampen mot de større og mer rutinerte profilene, og fikk vist seg frem.

Joker Fuel of Norway

Kontinentallaget har oppfostret flere ryttere til World Tour nivå gjennom sitt talentsystem. Blant dem finner vi Edvald Boasson Hagen, Kristoffer Halvorsen, nå senest Rasmus Tiller (Dimension Data), og Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal). Laget har deltatt i både Tour of Norway og Tour des Fjords i alle år.

Les mer om

  1. Tour of Norway