Sport

Semenya viste ingen følelser da hun vant. Nå må hun bruke hormonnedsettende medisiner for å konkurrere.

Caster Semenya lot seg ikke påvirke av den tapte saken mot IAAF. Fredag løp hun inn til suveren seier på 800 meter i Diamond League-stevnet i Doha.

Caster Semenya vant enkelt på 800 meteren i Diamond League i Doha fredag. (AP Photo/Kamran Jebreili)
  • NTB

Etter en turbulent uke, der 28-åringen onsdag ikke fikk medhold i sin sak mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), viste Semenya at hun fortsatt er uslåelig.

Hun vant 800 meteren i Qatar overlegent, bare tre dager etter at det ble klart at hun må bruke hormonnedsettende medisiner dersom hun skal fortsette å konkurrere på mellomdistanse.

Les også

Isabelle Pedersen kom helt sist i sesongstarten

Semenya virket uberørt da hun løp i front store deler av løpet, og på den siste halve runden rykket hun enkelt ifra og løp inn til seier på den knallsterke tiden 1.54,98. Francine Niyonsaba fra Burundi var den eneste som var i nærheten av å holde følge, men måtte ta til takke med annenplass snaue tre sekunder bak vinneren.

Ville vise verden

Semenya viste lite følelser da hun hadde vunnet. Hun ga en tommel opp, men det var ellers lite glede å spore.

– Det handler om å vise verden at alt er mulig om man tror på det, sier Semenya i et intervju med SVT etter løpet.

Selv sier hun at hun ikke har latt den siste ukens hendelser påvirke henne.

– Det handler ikke om hva andre sier. Det hindrer ikke meg fra å leve. Jeg er et menneske, de er mennesker, og ingen vet hva de gjør i denne verden. Vi lever bare midlertidig, så jeg tenker ikke å sløse bort min tid med å fokusere på negativitet. Jeg skal bare nyte livet og leve det. Om du prøver å stå foran meg, så hopper jeg over, sa hun videre.

Siste løp på distansen

Onsdagens dom i idrettens voldgiftsrett har skapt sterke reaksjoner og var en stor skuffelse for Semenya selv, men utøveren fra Sør-Afrika stilte likevel til start på 800 meteren i Diamond League-stevnet i Qatar fredag.

Dette er siste gang hun kan løpe på denne distansen uten å måtte bruke medisiner.

Les også

Semenya-dom vekker sterke reaksjoner i Sør-Afrika: – Åpner sårene etter apartheid

Den sørafrikanske mellomdistanseløperen gikk til kamp mot IAAFs nye regler om at kvinnelige idrettsutøvere med naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisiner for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

Hun fikk altså ikke medhold, noe som i ytterste konsekvens kan tvinge henne til å kutte ut favorittøvelsene 800- og 1500 meter. De mye omdiskuterte IAAF-reglene innebærer konkret at kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) må kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter.