Sport

Forfang sviktet i VM. Etterpå avslørte han drama på toppen.

Johann André Forfang ble beste nordmann i storbakkerennet i VM med 7.-plass.

Johann André Forfang ble beste norske i Innsbruck lørdag.
  • Anders Møllersen
  • Mette Bugge
    Journalist

INNSBRUCK/OSLO: Forfang hoppet hele 132,5 meter i første omgang, men en ustødig landing gjorde at han var 9,3 poeng bak Sveits-overraskelsen Killian Peier på en femteplass.

Nordmannen klarte ikke å kopiere lengden i andre omgang og landet på 125,5 meter. Det førte til at han falt på resultatlisten.

– Det er kjedelig. Jeg gjorde mine to beste hopp til nå her i dag, så det må jeg ta med meg, men det er selvfølgelig kjipt i VM når det er medaljene som teller, sa Forfang til NRK.

I fravær av norske hoppere i toppen ble det en tysk jubeldag. Markus Eisenbichler og Karl Geiger sikret dobbelt tysk, mens Peier fikk bronse, noe han feiret som gull.

  • LEST DENNE? Russer refset de norske medaljevinnernes oppførsel: – Det er dårlig sportsånd

Skoen knakk

Den sveitsiske 23-åringen har aldri før vært på pallen på dette nivået. I verdenscupen har han 7.-plass som beste individuelle resultat.

Forfang kunne vært enda høyere på resultatlisten etter første omgang hvis han hadde satt et godt nedslag. Det ga litt trekk hos dommerne, men poengene sprikte fra 16 til 17,5. Etter hoppet haltet Forfang ut av bakken.

– Jeg går rundt med litt smerter her nå, men det er heldigvis muskulært foran på leggen, sa Forfang.

Han avslørte at skoen hans knakk i landingen. Det førte til mye arbeid for lagets servicemenn på toppen før finaleomgangen.

– Vi måtte sage i skoen og sette inn en ny del på toppen, så det var litt dramatisk, forklarte han.

Johann André Forfang var dyp i landingen i hoppet på 132,5 meter i første omgang.

Robert Johansson var tiendemann etter første omgang med et hopp på 128 meter. Han la på én meter i andre omgang og gikk inn til foreløpig ledelse.

Johansson ble til slutt nummer åtte.

Stjernen mislyktes helt

Andreas Stjernen var tre plasseringer dårligere etter første omgang etter å ha hoppet 124,5, meter i første omgang, men bommet totalt i finaleomgangen. Nordmannen ga opp mot slutten av svevet og landet på bare 102 meter.

– Nei, nei, nei. Det blir helt kollaps her, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

Bomhoppet gjorde at han falt nederst på resultatlisten.

– Det kjentes ut som et greit hopp på kanten, men så slår jeg den ene skien borti den andre. Da roterer det mot venstre og jeg føler jeg må gjøre en nødlanding, sa Stjernen.

– Det er utrolig kjedelig. Alt i alt ble det en veldig skuffende dag, la han til.

Tyske Markus Eisenbichler jubler for seieren i Innsbruck.

VM-debutant Halvor Egner Granerud var uheldig med forholdene og fikk et svev på bare 116,5 meter. 22-åringen trøblet etter landingen, men greide å holde seg på skiene. Prestasjonen ga en 33.-plass, og Granerud måtte dermed se finalen fra sletta.

Ingen nordmann har vunnet et storbakkerenn i VM siden Tommy Ingebrigtsen klarte det i canadiske Thunder Bay i 1995. Rune Veltas bronse i 2015 er siste norske VM-medalje i storbakken.

De norske hopperne har slitt denne sesongen. Til nå i vinter er Forfangs verdenscuptriumf i russiske Nizjnij Tagil fra tidlig i desember Norges eneste seier på den store internasjonale scenen.

Søndag er det lagkonkurranse. Da hopper Stjernen, Granerud, Forfang og Johansson for Norge.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Ski-VM 2019