Sport

Ville slått bestefar med fem runder

Hjalmar «Hjallis» Andersen, eller «Kong Glad», som han ble kalt, fikk aldri oppleve at barnebarnet tok NM-gull.

Fredrik van der Horst er barnebarnet til Hjallis og er som bestefaren en sterk langdistanseløper på skøyter. Foto: NTB Scanpix

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

— Det skjedde i Vikingskipet søndag, og den tidligere skøytekongens dattersønn fikk sin aller første mesterskapstittel som senior.

- Han ville ha slått bestefaren med fem runder på isen, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke, og minner om den legendariske tiden 16,32,6 som ble verdensrekord på Hamar rett før OL i 1952. Den sto i åtte år.

Personlig rekord

Den snart 24 år gamle skøyteløperen fra Tønsberg ble klokket inn på tiden 13.38.85. Spesielt avslutningen i samløp med Thomas Søfteland var sterk, og det endte med personlig rekord for vestfoldingen.

Den mer kjente Sverre Lunde Pedersen var på et tidspunkt seks sekunder foran van der Horst, men på de to siste rundene ble det for strevsomt. Tid gikk tapt. Dermed kom Fana-løperen to sekunder bak Van der Horst. Kongepokalen var det imidlertid Håvard Bøkko som fikk etter et knalløp på 1500 meter.

Etterlengtet

For Van der Horst var dette en skikkelig opptur. Han var med i OL i Vancouver, og fikk fjerdeplass i lagtempo. Nå er han mye sterkere. I dattersønnens OL-debut for snart fire år siden, fulgte Hjallis ivrig med.

Hjalmar Andersen døde i påsken i år. Under begravelsen fortalte barnebarnet at Hjallis alltid hadde stilt opp for ham og vært veldig interessert i å høre hva som skjedde. Van der Horst ga en levende skildring av det tette båndet mellom de to.

Barnebarnet har trent på laget til Tom Erin Oxholm og Arne Skuterud, og stått veldig godt på i sommer.

Landslagstrener Jarle Pedersen holder et øye med ham.

  • Fredrik var et veldig stort talent i gutte- og juniorklassen, men så stoppet det litt opp noen år på grunn av sykdom og skader. Han var inn og ut av laget, men det er ingen tvil om at han har talent for å gå på skøyter.

- Hvilke muligheter har han for å komme med til OL på den distansen?

— Det fines bare én sjanse til å kvalifisere seg til IL på 10.000 meter, og det er under verdenscupen i Astana i Kasakhstan i begynnelsen av desember. Det avhenger igjen om han blir tatt ut der, sier Pedersen, som ikke vil røpe noen navn foreløpig.

En kvoteplass til OL skaffes i verdenscupene, og det er rangering på resultatlisten som avgjør det.

Når det gjelder OL i lagtempo satser Norge først og fremst på Simen Spieler Nilsen, Håvard Lorentzen, Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen.

I utvikling

Fredrik van der Horst jobber hardt videre og håper å få sjanser.

- Det er hyggelig at han har arvet langdistansegenene til bestefar, sier Schanke, som forteller at Hjallis ringte ham hver gang unggutten hadde gått et løp.

— Han slo bestefarens rekord med bare yttersvinger en gang, da han ikke var gammel nok til å få gå 10.00 meter.

Vi hadde det veldig moro da Fredrik omsider slo den legendariske tiden til Hjallis.

Ispreparering, trikoter og ikke minst skøytene er helt annerledes enn da Hjallis hadde sin storhetstid. Hjallis var et ikon i sin tid. Fredrik van der Horst jobber for å ble den beste utgaven av seg selv

Les mer om

  1. Skøyter