Sport

Norges første tometersmann på 38 år

Håndballspillere internasjonalt på over to meter er like utbredt som mygg på Finnmarksvidda. Men Norge har ikke hatt en så lang bakspiller på 38 år.

Stor høydeforskjell i den norske troppen. Fysioterapeut og manuellterapeut Harald Markussen måler 1,75 – Magnus Abelvik Rød 2,04. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

 • Arne Hole

NANTES: Magnus Abelvik Rød kan bli Norges nye kanonmann på høyrebacken. 19-åringen måler 2,04 og skal til Tysklands topplag.

Ikke siden Stabæks Johan Steffensen fikk én landskamp i 1979 har Norge hatt en bakspiller på over to meter. Nærmest de siste årene har vi vært gjennom Stian Vatne og André Jørgensen – begge 1,99.

– Det er klart høyden min gir meg en fordel. 2,04 har hjulpet meg til å få ut potensialet mitt. Det er ögså lettere å få innpass når du er over to meter og i tillegg kjevhendt, sier gutten som har gode gener for å bli høy. Faren er 1,94 og moren 1,80. Det har også gitt Magnus en høyrehendt lillebror på 17 år som er to meter – altså en av Norges lengste lillebrødre.

– Det er fint å være høy, men jeg må jo passe på å bøye meg en del. Og så er det litt trangt på flyene. I elbilen går det greit. Det har jeg setet på bakerste hakk.

– Hva med spensten?

– Den er OK, men jeg jobber med å få den bedre. Har hatt to ankelbrudd og har derfor ikke kunnet trene så mye styrke, forklarer Norges nye fyrtårn. Han kom inn i VM-troppen i 12. time da Harald Reinkind ble skadet.

Les også

Norge vil ha håndball-VM sammen med Danmark og Sverige i 2023

Kanondebut i Spektrum

Abelvik Rød kom tidlig i søkelyset til Christian Berge. Som 18-åring fikk han i fjor sjansen på landslaget mot Hviterussland i Spektrum.

Magnus kvitterte med fire mål og bestemannspremien. Året før han han sjokkert på Twitter med følgende melding: «Legger håndballkarrièren på hylla, har bestemt meg for å satse på volleyball».

– Det var i en periode hvor jeg var litt mye skadet. Jeg ville ha en sport uten kroppskontakt. Men det var bare fleip, forklarte Rød, som avsluttet videregående i høst. Etter det har han jobbet litt i farens Rema-butikk, men nå er det håndball på heltid. Og til høsten blir det også penger på kontoen når han drar til "danskeklubben" Flensburg.

Kan nå langt

BSK-trener Jan «Proppen» Karlsson har ansvaret for Rød til daglig. Han ser lyse utsikter I Bundesliga for eleven sin.

– Han har store muligheter, men har en hard jobb foran seg. Det var fint for ham at han kom med til VM, for da ser han hvor nivået ligger. Alt går fortere, og det er mer fysikk. Han vil få glede av VM-erfaringen både resten av sesongen i Bækkelaget og i Flensburg til sommeren.

Tatoveringen Magnus Abelvik Rød har på innsiden av venstre arm: «Faber Est Suau Quisque Fortunae». Du er din egen lykkes smed. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Må han få på seg noen kilo?

– Nei, men han må bruke de kiloene han har på riktig måte. Det handler om å få til koordineringen og å gjøre de riktige valgene i høyere fart. Deretter handler det om å ligge på et høyt nivå over en lang periode, og det krever tid. Du blir fort avslørt om du har noen svakheter. Men Magnus er smart, og er har kommet langt allerede, sier «Proppen», som også er i VM. Han er hovedleder for Sverige.

Selv har Magnus Abelvik Rød tatovert inn på innsiden av venstre arm leveregelen han skal følge: latinske «Faber Est Suau Quisque Fortunae ». Du er din egen lykkes smed.

Mot Frankrike lyktes han med å score sitt første VM-mål – sogar på legenden Thierry Omeyer. Han ønsker han også skal få sjansen til å lykkes når Norge møter Brasil til en uvanlig tidlig kamp tirsdag.

TV 2 tirsdag kl. 14: Norge Brasil

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Norsk stortalent hentet av Tysklands beste klubb

 2. SPORT
  Publisert:

  Norge-talentet måler 204 cm: – Han blir en verdensklassespiller

 3. SPORT
  Publisert:

  Norges toppscorer var et mobbeoffer: – Jeg følte meg annerledes

 4. SPORT
  Publisert:

  Norges EM-stjerne la på seg 10 kg på to måneder

 5. SJAKK
  Publisert:

  Sveriges sjef utviklet Norges nye stjerne. I neste kamp er de motstandere.

 6. SPORT
  Publisert:

  Abelvik Rød fra spiller til TV-ekspert: – Det tøffeste jeg har gjort