Sport

Arvesen syklet for dansk dopinglag: - Jeg har forklart meg

— Jeg har forklart meg i detalj til Antidoping Norge, sier Kurt Asle Arvesen, som igjen må svare for sin tid på det danske sykkellaget CSC.

SKUFFET: Kurt Asle Arvesen mener Bjarne Riis burde ha stoppet dopingen i CSC-laget.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

CSC-sjef Bjarne Riis visste om dopingbruk på laget sitt, men unnlot å gjøre noe med det. Det samme gjaldt flere av hans sportsdirektører, blant annet Johnny Weltz og Alex Pedersen. Weltz skal til og med ha skaffet doping til enkelte av rytterne.

Det kommer frem i den store rapporten Anti Doping Danmark i dag legger frem om doping i dansk sykkelsport.

Les også

Ny dansk rapport: Riis aksepterte doping

Johnny Weltz har innrømmet at han også skaffet doping til noen av rytterne på laget i 2000. Bjarne Riis skal også ha bedt en rytter om å skaffe EPO til en annen rytter. Dette avviser imidlertid Riis. Forholdene som tilståes er alle foreldet og kan ikke medføre noen form for straff.

Kurt Asle Arvesen syklet på CSC fra 2004 til 2009, men nordmannen har ikke vært innkalt til de avhørene Anti Doping Danmark har gjennomført.

— Men jeg har forklart meg om karrieren min i detalj til Antidoping Norge, forklarer Arvesen.

I dag er han sportsdirektør i Team Sky og satt med Tour de France-forberedelser da Aftenposten fikk tak i ham tirsdag morgen. Det britiske laget har gjennomført lange intervjuer med sine ansatte og sparket dem som har innrømmet omfatning med dopingsmisbruk på den ene eller andre måten i forbindelse med karrieren.

— Jeg har også forklart meg til dem, sier Arvesen.

Han er først og fremst skuffet over at ledelsen i CSC visste, men ikke gjorde noe:

— Det er fullstendig forkastelig. Bjarne Riis burde selvsagt stoppet dette, sier eresfjordingen.

- Så du dopingbruk mens du var i CSC?

— Nei.

- Har du brukt doping selv i karrieren?

— Nei. dette har jeg svart på før, og svaret endrer seg ikke.

FRA KARRIEREN: Kurt Asle Arvesen på sykkelen under Paris-Roubaix i 2011.

— Visste du om dopingbruk på CSC? - Nei, ikke da. Men nå har vi jo visst i mange år at det foregikk. Helt siden Ivan Basso ble tatt (før Tour de France i 2006, red. anm.). Siden har det kommet drypp etter drypp. Noen har overrasket meg mer enn andre, spesielt da David Zabriskie og Christian Vande Velde fortalte sin historie for to år siden.

- Hvilket forhold hadde du til Johnny Weltz og Alex Pedersen som i tillegg til Riis skal ha visst om dopingmisbruket?

— Johnny Weltz var vel innom i 2004, Alex Pedersen husker jeg ikke i det hele tatt, sier Arvesen og legger til:

— Vi var egentlig i god tro. Vi var det første laget med et eksternt antidopingapparat og måtte undertegne kontrakter. Mannen som ledet antidopingarbeidet i laget, Rasmus Damsgaard, var jo kjent for sitt antidopingarbeid.

- Hvilke tanker gjør du deg nå om det som skjedde da?

— Jeg ble verdensmester (U23) i 1997 og skulle selvsagt ha vunnet mye mer i min karriere. Jeg trodde egentlig at årgangene egentlig bare ble bedre. Men det var jo sjelden jeg fikk kjøre for egen sjanse. Jeg var stort sett hjelperytter i laget, påpeker Arvesen som har måttet leve med mistanker etter sin tid hos Bjarne Riis.

— Jeg fikk noen få gode resultater som sykkelrytter, og det er utrolig sårende at de igjen skal rekkes i tvil, sier Kurt Asle Arvesen som ifølge Ekstra Bladet ikke er nevnt i rapporten. Ifølge den samme avisen er det ikke noe i rapporten som tyder på organisert dopingbruk i laget.

Det er ryttere som Bo Hamburger, Tyler Hamilton, Jörg Jaksche og Michael Rasmussen som er blant dem som har forklart seg til de danske antidopingmyndighetene.

Les også

  1. Dansk sykkelprofil innrømmer dopingbruk: - Jeg er lei meg

  2. Dansk avis: - Rapport skjuler dopingtilståelse

  3. Kaggestad er provosert av Armstrongs Tour-planer